論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

我想問如果我自己找到菲傭姐姐,直接找agent 簽約,一般收費多少?因為工人姐姐是未完合約的,再簽新約,菲律賓agent 需要姐姐付額外費用嗎?可否分享經驗

子爵府

我當時搵左姐姐之後,搵番佢自己agent簽約,$7000包一程機票,一次驗身,比起經Agent搵姐姐平$2000左右

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 CCHINGC 的帖子

我給agent 6000元,之後再收姐姐25000披索,agent 話姐姐斷約,所以要收貴D,菲律賓agent 才可完成手續,不知是否事實?

侯爵府

clement_mama 發表於 20-5-4 23:35
我想問如果我自己找到菲傭姐姐,直接找agent 簽約,一般收費多少?因為工人姐姐是未完合約的,再簽新約,菲 ...

斷約係會貴d,平時續約/完約轉僱主可以2500左右搞掂,斷約好似唔可以係香港直接搞手續

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 ming1020 的帖子

現在我付的手續費+傭工的手續費(我替姐姐付),共付一萬元,我覺得不太合理

侯爵府

clement_mama 發表於 20-5-7 14:15

現在我付的手續費+傭工的手續費(我替姐姐付),共付一萬元,我覺得不太合理 ...

你搵呢個agent時應該知道收費…咁你搵得佢繼續搞就等於同意收費……單睇就有d貴,包唔包機票同驗身?

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

我簽時有問,但因為她話工人斷約,菲律賓公司要收,所以要收貴D,但我問其他公司,跟本沒有這個要求,感覺被騙有包機票及菲律賓的驗身,但不包香港的驗身

侯爵府

clement_mama 發表於 20-5-7 16:56

我簽時有問,但因為她話工人斷約,菲律賓公司要收,所以要收貴D,但我問其他公司, ...

斷約好似係要返菲搵公司搞,所以係比較貴,我冇經驗等其他人覆

首頁

尾頁

跳至