網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

早幾日淘寶買膠箱
隔日app中check到早上八點幾已開始派送,點知直到晚上7點都無電話,打比快遞員又無聽,諗住快遞應該收咗工,之後我瞓着咗
到晚上11點幾醒,原來快遞晚上7:40打過比我,有留言,話係我屋企樓下,但入唔到閘(只有住客才有鎖匙開大廈閘口,看更6點收工)留言三個,最後一個話放咗响我屋企門口,(聽完留言習慣性删除,勁傻)之後淘寶app內睇到郵包竟被成功簽收,係比快遞員冒簽。
第二朝即刻聯繫香港天貓客服,佢哋話會跟進,又道歉,態度好好。教咗我網上申請退款,但被拒絕了,理由係,會聯絡物流公司盡快配送。當然結果係無送到貨。昨日再在天貓客服申請,又被拒絕了

大宅

第一次申請退款後,上星期六發生了一段小插曲
A送貨員(就是當天沒有送貨和冒簽包裹的送貨員,以下簡稱A)打電話給我說包裹已經送咗去我屋企門口。我問佢點入嚟大廈(大廈入口沒有密碼,進出必須要使用住客專用鎖匙才能進入),佢話有人出嚟所以佢入到大廈。我話成層樓得我一個人住,您放我屋企門口,根本沒人會攞,大廈有CCTV,我可以Check返,佢話好

3分鐘後另一位送貨員B,打電話給我,說想和我和解,比幾百元我和解,因為佢地而家比天貓話佢地冒簽包裹,每單要罰1000元,,,又說現在在揸車,一陣再打電話給我。之後一直無再聯絡。

大宅

AC.Lee 發表於 20-5-5 11:25
第一次申請退款後,上星期六發生了一段小插曲
A送貨員(就是當天沒有送貨和冒簽包裹的送貨員,以下簡稱A)打 ...

昨天再申請天貓退款又被拒絕,電話客服只叫我app內申請退款,態度又差。。

而家唔知點算,究竟應否報警備案?請各位JM提供意見,Thanks!

男爵府

我覺得不需報警.
相信之前係送貨員心急想快D做晒D單. 當然冒簽點都係唔啱.

照你講天貓應是引入了國內物流的做法, 有客投訴就重罰. 我覺得呢件事上他們不是存心想欺詐些什麼, 但呢種貪方便, 不顧正確程序的做法實有不妥. 送貨員當然要接受再教育, 但不需去到報警的層面.

我住種花家

大宅

sheenaho 發表於 20-5-5 11:41
我覺得不需報警.
相信之前係送貨員心急想快D做晒D單. 當然冒簽點都係唔啱.

但而家天貓app客服,天貓電話客服都互相推卸責任,app內申報退款又不停拒絕。。。
真係唔知點算

大宅

回覆樓主:

到底件貨依家係邊?你仲想要還是要退款?

大宅

guoou 發表於 20-5-5 11:50
到底件貨依家係邊?你仲想要還是要退款?

件貨係邊我唔知,但我百分之百確定佢無送到入嚟大廈,因為肯定入唔到大廈,其實大門唔只一道閘,係兩道閘的,所以我肯定佢講大話,根本無送到貨

我係想退款

首頁

尾頁

跳至