論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

OKC 發表於 20-5-9 22:02
嘩,好痴缐,抺碗碟布用來抹喼?有無常識架? 自己無常識雇主提佢不忿就辭職,佢咁斷約法,好難搵工,如果 ...

佢第一個月嚟 話我知 菲律賓人工作只係八小時,錢不是一切,最緊要健康同開心喎(emoji)
講真,如果妳唔係嚟諗住搵錢,就唔好玩我啦,佢三月封關前嚟, Cebu Pacific 飛唔到嚟,我補多HK$1xxx佢坐CX...佢有獨立房間同自己用一個廁所,我哋食乜佢食乜,晚上冲涼一個鐘我都冇理佢,小朋友我自己湊夜晚(小朋友鼻敏感,半夜會鼻塞喊) ,我煮飯(emoji)
小朋友的玩具嚟咗兩個月,抹過兩次,玩具不會幫小朋友放番好,一set set 嘅玩具已經分散哂..
風扇咁耐係冇抹過, 我試過帶我小朋友去同學屋企玩,等佢做下家務,但下午二點幾我係cam見到佢已經灘係自己床度玩緊手機,但d衫都冇諗住熨...

我好同意你講法

珊瑚宮

佢地好易搵工仲簡番你轉頭
大把人排住隊請
好醜都請番去博下
玩具萬歲!

公爵府

Supremewayforwa 發表於 20-5-9 22:10

佢第一個月嚟 話我知 菲律賓人工作只係八小時,錢不 ...

佢辭職可能係好事,但駛左一筆錢同等幾個月。

個衰工人會在港再搵工嗎?

大宅

OKC 發表於 20-5-9 22:51
佢辭職可能係好事,但駛左一筆錢同等幾個月。

個衰工人會在港再搵工嗎?

依家疫情,希望我可以搵到本地印尼姐姐幫手

我唔知佢,佢話返菲律賓

大宅

TwinsGirls 發表於 20-5-5 11:11
因小朋友將升小一, 印傭將於7月中完約後想轉學歷較高的菲傭, 現有朋友介紹面試, 但都會搵AGENT留意一下. 想 ...

你請工人做家務煮飯喎,關學歷咩事呢? 我自己菲姐high school,有時我無提佢自己做左,佢就會跟住做。阿囡學校事又會提我準備,細心醒目先至幫到手。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係咪想工人幫手補英文? 佢地D英文, Philippine consulate D外交人員, D英文發音都嚇死人。 若補英文, 用番香港好過。

大宅

回覆 poonsun 的帖子

我個工人姐姐係上個星期五早我一步同我講話唔續約,因為佢話已經搵到份係北角既新工, 負責照顧老人家的!

大宅

回覆 gallychu 的帖子

其實主要唔係教小朋友英文, 佢地啲英文我係信唔過的, 到上小一後, 佢會帶小朋友返學放學及在外的興趣班, 多是外籍老師, 所以有時可能要溝通一下, 現有的姐姐英文不太好, 及做野越來越差都係我想換的主要原因.....

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

其實主要唔係教小朋友英文, 佢地啲英文我係信唔過的, 到上小一後, 佢會帶小朋友返學放學及在外的興趣班, 多是外籍老師, 所以有時可能要溝通一下, 現有的姐姐英文不太好, 及做野越來越差都係我想換的主要原因.....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

TwinsGirls 發表於 20-5-11 15:30

其實主要唔係教小朋友英文, 佢地啲英文我係信唔過的, 到上小一後, 佢會帶小朋 ...
咁仲簡單, 有乜事, 叫老師打比你好過。 指意佢地傳話? 同印差不多。

就算佢係護士, D英文都嚇死人

禁止訪問

男爵府

我受菲公主氣好多年,想搵印,agent話稍為正常嘅都會被續約,唔會流出市面。
菲公主做嘢係ok, 但係佢哋真係以為搞得掂屋企,你全家人都要向佢下跪。
你會成日聽到 I don’t want/I don’t know/ you terminate me.....

公爵府

mondd 發表於 20-5-12 00:47
我受菲公主氣好多年,想搵印,agent話稍為正常嘅都會被續約,唔會流出市面。
菲公主做嘢係ok, 但係佢哋真係 ...

你正正講中我感受!菲公主以為自己搞得掂就開始俾面色雇主睇,成日口黑面黑,你好聲好氣俾feedback 佢就係批評佢,塊面黑過鍋底仲要怒睥,駁哂咀仲好諷刺話you are the boss so you are right. 佢地覺得幫到我地,你要please佢甚至拜佢跪佢!我家中個件正正係咁,痴缐忍多四個月就完約,佢哋民族性真係不敢恭維

禁止訪問

大宅

Supremewayforwa 發表於 20-5-9 20:37

我同你一樣,我姐姐嚟了兩個月,第一個月出糧同佢講 ...

我會換左佢

大宅

大宅

學歷較高就可以替老師傳話? 咁要咩學歷呢?
以我用過的工人, 出黎做得耐, 跟過西人僱主的英文會比較好, 但無一個大學畢業.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

首頁

尾頁

跳至