單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆 Macusmama 的帖子

你係社工全部幫你安排哂嗎??唔駛去樂富房署見主任嗎??我上網睇資料...好多人都要去見架喎

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 20-6-23 13:45

你係社工全部幫你安排哂嗎??唔駛去樂富房署見主任嗎??我上網睇資料...好多人都要去 ...
甘我真係無出去見過房署的人,只係見社工咋...之後社工通知我話批左了,等房署比信我..之後好快收左信,即去睇樓...

複式洋房

Peggichoi 發表於 20-6-23 13:07
我情況同你差唔多 我都係醫生推薦 去左一啲院舍住左4個月 我都唔明點解咁耐 佢話我宜家未派到屋之前可以再 ...

你要問下社工進展

我第一個社工係因為我未滿21生bb
政府醫院一定要社工跟進
見佢無耐就好直接話我知唔會安排到有特快公屋
我冇提出過,佢已經講到明

後來發生家暴,就轉介左另一個社工跟
依個社工好好,對我真係好好
會陪我睇醫生,知我一個人揍b又陪我去健康院
知我未食野一齊食lunch,佢好主動搵我
但個時我仲糾結緊離唔離婚,佢都話過只要離婚佢會安排住屋問題,首先會叫我去試光房,唔得就會體恤安置。因為個時我住緊避護中心

後黎我都選擇比多次機會先生搬返去住,
而冇耐個社工要調職,所以就換左依家依個社工
佢知我情況所以都話會幫我,仲好肯定答我
所以一路以黎都算係咁

複式洋房

cindy_kaki 發表於 20-6-23 13:44
回覆 happyending05 的帖子

你真係算快....可能你社工比較主動...我都無聲無氣...得個等字 ...

講主動佢唔算主動架啦
你可以睇我上一個cm
我對上一個社工真係好好,當我朋友咁好照顧我

反而依個其實係被動,我唔搵佢佢又唔搵我
上年5月轉左係佢,個段時間佢冇搵過我
去到6月我發生左啲野好唔開心先搵佢,
之後先約見第一次面,又斷左聯絡一排
去到8月份發生好多大件事,佢先開始同我多左聯絡,同埋講話幫我地一家三口體恤安置
前提我老公生性,最後係離婚收場
但佢都會幫我,不過都係好少會同我傾計
都係我有事發生搵佢傾訴,佢先會搵下我
無可否認佢做野好快手,咁快幫我安排好哂

不過要講交心,感覺佢係想快啲搞掂就唔洗煩個隻
其實對我黎講想得到關心同更多傾訴,對上一個對我真係好好

複式洋房

happyending05 發表於 20-6-23 18:29

講主動佢唔算主動架啦

你個社工真係好好 我個社工其實都唔錯 但冇你果個咁細心 我今日又追完佢 依然都係社署進行中,有時真係好無助

複式洋房

Peggichoi 發表於 20-6-23 18:35
你個社工真係好好 我個社工其實都唔錯 但冇你果個咁細心 我今日又追完佢 依然都係社署進行中,有時真係好 ...

其實社工話唔到事
我社工有話過我知,都係要等佢腦細批
當中可能仲有其他細節,我都唔係好清楚

但如果真係好緊急,要快真係可以好快
因為我之前住避護中心有個呀姨同我講,佢落黎香港半年就有屋-_-
我亦聽過有朋友嘅朋友3個月就上到樓
當中係咩因素咁快我就唔知

其實你申請到體恤安置就已經係一個好開始
唔會冇架放心!起碼你已經踏實左一半
個時我係避護中心住,真係好無助好灰,根本唔知將來會點,又冇能力租,又冇屋可以住,又冇人幫你,連一容身之地都冇,個仔又一日一日咁大,連個活動空間都冇,好迷惘。
所以依家嘅你已經係一個好開始
希望你將來會越黎越好

複式洋房

happyending05 發表於 20-6-23 19:05
其實社工話唔到事
我社工有話過我知,都係要等佢腦細批
當中可能仲有其他細節,我都唔係好清楚

希望啦 謝謝你分享

珍珠宮

kwokchristy 發表於 20-6-1 04:40
體恤安置係唔係即係公屋?只不過係特別加快上公屋,所以叫體恤安置?
係呀,我有D朋友3個月上樓,我己好遲了...
有個剛去了彩虹幾新的公屋,都係一個月時間,快到死...

男爵府

係咪都係依個疫情下申請??咁快上到....上星期見醫生....醫生話最近已經再寫咗報告比房署...叫我再等吓..
希望真係會有消息啦

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 20-6-30 11:56

係咪都係依個疫情下申請??咁快上到....上星期見醫生....醫生話最近已經再寫咗報告 ...
你要吹下社工的,你和社工關係好的嗎?我那個好好,有什麼心事或呻,都找她...那時我一星期找她4天,每天打比佢傾1小時...

要花點功夫的...

男爵府

我打去都可以呻吓嘅...但成日追會唔會緊加...唔想幫我....六月中先追過一次

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 20-6-30 15:22

我打去都可以呻吓嘅...但成日追會唔會緊加...唔想幫我....六月中先追過一次 ...
你可以當佢係你朋友嗎?如唔可以就難D,你想要什麼RESULT?
朋友意思,唔一定問佢呢樣,同佢傾計中唔一定問呢樣的,你幻想下,你同你朋友一開口就只有正題嗎?

男爵府

明白...咁我試試...謝謝

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 20-7-2 09:36

明白...咁我試試...謝謝
努力加油,得到你想要的東西,實現你的願望....

男爵府

回覆 的帖子

請問你18號見完主任..到宜家派咗樓未呀??房署是否要批咗?

禁止訪問

男爵府

回覆 的帖子

即係見完主任一個月內派咗??

禁止訪問

別墅

我7月頭個社工先肯幫我申請體恤,但我業主要我住埋8月就要搬,出面太貴租唔起,個社工又好似好hea我咁,政府而家又home office,體恤又唔知批唔批,咁我係咪無希望啦?

別墅

我社工都有叫我住光房,但我擔心好無私隱,拒絕左,咁會唔會唔批架?

首頁
12345...6

尾頁

跳至