單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Macusmama 發表於 20-6-1 10:51
我前後由申請到比屋我係半年..

你有几多個小朋友 ?

珍珠宮

lagortsa 發表於 20-6-12 23:47
你有几多個小朋友 ?
2个

大宅

Macusmama 發表於 20-6-13 17:30
2个

係咪冇小朋友唔洗諗 ? 即使有長期病患。

珍珠宮

lagortsa 發表於 20-6-13 17:35
係咪冇小朋友唔洗諗 ? 即使有長期病患。
比較難DD,可可找社工幫助

男爵府

回覆 Peggichoi 的帖子

我都等咗半年....一月家訪交齊文件...到宜家都完全無消息...有打去社工問...佢話佢都有同社署追...之前疫情一路得個等字...唔知仲要等幾耐.....你有無問過社工??

男爵府

加埋我係擴市...唔知係咪要搞掂駿洋邨先會理我...

複式洋房

cindy_kaki 發表於 20-6-22 10:21
回覆 Peggichoi 的帖子

我都等咗半年....一月家訪交齊文件...到宜家都完全無消息...有打去社工問...佢話佢 ...

我12月已上哂文件 我同你一樣,我一星期追一次,次次個答案都話社署進行中

珍珠宮

Peggichoi 發表於 20-6-22 13:04
我12月已上哂文件 我同你一樣,我一星期追一次,次次個答案都話社署進行中
...
社工己應允幫你搞體恤安置嗎?如YES,你等等吧,因為好多人無返工做工

男爵府

回覆 Macusmama 的帖子

我都係開哂FILE....三月已經話SEND咗上去社署....真係好擔心搞唔到掂....我係醫生直接寫信去搞...小朋友都有其他問題...啱啱連絕對令都出埋....宜家間屋都唔係好住得人...落雨水浸...甩灰水...仲越來越多昆蟲...想搬又無能力再搬...啱啱過咗一年死約...如果搬去第二度...又要綁多一年...

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 20-6-22 15:07

我都係開哂FILE....三月已經話SEND咗上去社署....真係好擔心搞唔到掂....我係醫生 ...
3月SEND,而家的環境,可能要9月了...我估呀...

珍珠宮

點都要捱住先,申請D基金...頂下

男爵府

有呀...咩都申請吓....係搬唔郁啫...怕有咩消息...到時比人綁死約..希望真係9月會有啲消息...
其實見完主任...大約幾耐會派樓?
你係咪派第一次就要?係咪超過35年樓齡?

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 20-6-22 15:59

有呀...咩都申請吓....係搬唔郁啫...怕有咩消息...到時比人綁死約..希望真係9月會 ...
我無見咩主任喎,只係同社工溝通咋,之後社工幫我搞的...都好快比到NEWS我,睇你要邊區同埋佢地多就小朋友讀邊區的SCHOOL的...初時派了秀茂萍,之後我唔要再派..

複式洋房

Peggichoi 發表於 20-5-5 11:33
想問下有冇人宜家申請緊體恤安置?

我有申請吖
初頭社工話會幫我一家三口申請
可惜我老公唔生性,最後離婚收場
依家單親2人申請
我交齊文件一個月左右就要去見房署
見完冇一個禮拜就收到社工電話話我知派左邊到
(信未寄到)

但因為同6299老公同住關係
而我不嬲冇信箱鎖匙...
比我老公偷睇左封信知道左地址
所以我拒絕左第一次派屋

然後琴日又收到社工電話話我知派左去邊
未收到信,今次要好好保護私隱

複式洋房

happyending05 發表於 20-6-23 12:33
我有申請吖

係幾時開始申請?我等左成差唔多8個月都冇聲氣

複式洋房

happyending05 發表於 20-6-23 12:33
我有申請吖

我都係申請二人單親

複式洋房

Peggichoi 發表於 20-6-23 12:36

其實我唔知社工點幫我搞
本來12月就交資料比佢申請
之後4月份又話欠醫生紙,要寄信比醫管局比醫生簽,再等醫管局寄返比社工。大約等一個月
到5月份話我知要再補交新資料,交齊等一個月左右房署會接見
6月頭就見房署啦
房署話等2-3個月就會有信通知睇樓
之後一個禮拜就收到社工話我知派左邊
因為社工可以第一時間收到消息

其實真係好快
不過可能個案大家唔同所以等待時間有出入
由我最初生完3個月離家出走搬去朋友到住
我未開口問,
個社工已經話明冇得幫我安排公屋(驚死我求佢)
到bb 5個幾月大因家暴搬左去避護中心,都係叫我自己出去租屋。
直到依家發生咁多野先幫(中途轉過2個社工)

複式洋房

Peggichoi 發表於 20-6-23 12:36

疫情都有影響,我都係3月份先收到社工電話搵我

複式洋房

happyending05 發表於 20-6-23 13:03
疫情都有影響,我都係3月份先收到社工電話搵我

我情況同你差唔多 我都係醫生推薦 去左一啲院舍住左4個月 我都唔明點解咁耐 佢話我宜家未派到屋之前可以再返院舍住 但冇一個實質既答案幾時有,我都係轉左兩次社工,其實我所有文件都齊晒

男爵府

回覆 happyending05 的帖子

你真係算快....可能你社工比較主動...我都無聲無氣...得個等字

首頁
12345...6

尾頁

跳至