在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

現時BB 4.5個月,屋企有一個印姐姐,姐姐做家務還可以,唔叫超級乾淨,我個人要求唔高所以都OK,佢會襯bb 訓覺既時候煮飯(可能離晚飯前3-4小時就煮好,我地返到黎就番熱下,雖然感覺有D唔良好,但BB隨時需要佢又無可奈何)
最大問題係感覺佢唔係特別鐘意BB,好多時對住BB都係目無表情,唔會主動同佢玩,BB訓醒由佢自己玩一陣又暗返佢訓,我擔心咁樣對BB發展唔好,每日返工都好憂心。我唔知係我過份擔心定咩⋯搞到我有D想做FTM,但做FTM既顧慮太多,經濟上好難負荷。
到底係我擔心太多定工人有問題?第一次請工人唔識同佢溝通

珍珠宮

家裡有冇老人家可以幫幫眼
其實搵個開心嘅姐姐,小朋友都比較開朗。
是否需要做FTM,其實外人好難俾意見,最好同先生商量
現在會晤會考慮搵local 姨姨?我自己唔住香港,但聽聞有人家庭湊BB,可能都係個option。

大宅

cherryshum8749 發表於 20-5-6 18:35
現時BB 4.5個月,屋企有一個印姐姐,姐姐做家務還可以,唔叫超級乾淨,我個人要求唔高所以都OK,佢會襯bb ...

你姐姐係啱啱請返黎?
我個姐姐以前都係咁 我個B細個時侯姐姐都淨係會飲奶換片訓覺 成日想催眠佢 果時我都有唔開心覺得bb冇人陪 自己又照顧唔倒要返工 但都明白姐姐要等bb訓左先做倒家務
到BB再大個啲 佢都有多左陪佢玩 可能因為BB識點樣回應人 日子耐左 姐姐對BB都有感情 睇得出係鍚我BB既 所以你可以俾啲時間觀察多一陣

大宅

cherryshum8749 發表於 20-5-6 18:35
現時BB 4.5個月,屋企有一個印姐姐,姐姐做家務還可以,唔叫超級乾淨,我個人要求唔高所以都OK,佢會襯bb ...

我都係雙職家庭,請工人湊,無長老。為左生活無辦法。所以我覺得工人姐姐無做到d咩(唔小心)整親/(故意)傷害bb已經好好。唔期望其他野。

另一個原因可能bb仲細未識同其他人互動。所以工人姐姐都唔會花太多時間同佢玩。大d可能會好d, 甚至唔癡阿媽。

伯爵府

回覆樓主:

BB都未夠半歲仲好細, 最緊要BB食得飽睡得好,舒服安全就ok.陪/教小朋友係父母責任,如果工人有做當bonus.
等BB再大啲,就教工人得閒同BB互動下,刺激下視覺聽覺及觸覺.
煮飯時間太早,啲菜番熱都唔多好.
或者可以叫工人下午趁BB睡覺,就準備哂啲食物材料(洗好腌好切好待用)
一係等你地回來就即刻落鍋煮,我諗大約半個鐘可完成.
又或者,係你地回來前半個鐘開始煮.
其實都係你地諗好左個time table俾工人跟.

首頁

尾頁

跳至