婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1.bb第一次食字母粉唔慣係咁吐出黎,奶奶餵唔掂就話bb未食得字母粉住,叫煮返粥仔先。C6諗左成晚又問人又上網搵定資料back up証明咁係正常情況先夠膽reject佢媽。正常人講一句唔使就得,使乜解釋咁多。
2. 奶奶講左好多野關於買學行車,c6睇得出佢媽好想我地買,但自己內心堅唔想買,又係解釋完一大餐後話「會考慮」拖延,唔敢直接say no 。
3. 奶奶send個whatsapp叫大家報名食飯,我叫佢睇定啲等其他親戚報名先,如果有剩三個位就我地一齊出席(限聚令8人)。c6話如果隔咁耐唔答覆佢媽會好嬲,然後拿拿聲報左佢自己一個出席。

複式洋房

4. 奶奶擅自入我地房上埋我地雙人床同bb玩(出面已有好大個廳比佢玩)。基於衛生加私隱問題,我叫c6限制佢媽入房,佢同意但諗唔到點開口,比返面色我睇,話我成日迫佢同黑社會講數,即係迫佢去死⋯佢形容佢媽係黑社會,好笑。
5. C6迫我如果奶奶問我一句,我起碼要答三句佢先會覺得我尊重佢。
6. C6迫我每次同奶奶食飯要事前諗定十個topic講,唔準有dead air,如果唔係奶奶會覺得我唔關心佢。
7. 之前同奶奶爆大獲,奶奶話以後唔想見到我,因此c6話以後佢自己帶bb去佢家庭聚會,佢唔理我被排擠。

複式洋房

8. 奶奶發脾氣話同我地斷絕來往,佢會上大陸自生自滅,c6迫我寫悔過書比奶奶。
9. 奶奶買左部麵包機,有整麵包比我地,但之後都有人送左部麵包機比我地,c6特登在佢媽上黎我地屋企前收埋部機,以免佢媽以為我地唔再需要佢整啲麵包⋯
10. Bb伸手入魚缸,奶奶笑問乜咁殘忍想捉啲魚食麼?我講左句「中國人特質乜都食」,c6即刻好嬲問我係咪想玩野激嬲佢媽⋯因為佢媽藍到手機鈴聲係國歌。

仲有千千萬萬例子,有冇人老公媽寶得過c6⋯?

珍珠宮

lenovobb 發表於 20-5-7 23:26
8. 奶奶發脾氣話同我地斷絕來往,佢會上大陸自生自滅,c6迫我寫悔過書比奶奶。
9. 奶奶買左部麵包機,有整 ...

逼你寫悔過書
你最後有冇寫?
呢點我最接受唔到
太傷自尊
如果自己完全冇做錯,我唔會就範

珍珠宮

回覆樓主:

咁樓主你係唔係中國人?
睇得出連奶奶普通一句說話,樓主都頂到行,唔識尊重奶奶
奶奶用嘅鈴聲都令你唔高興
只可以講一隻手掌拍唔響

複式洋房

4. 奶奶擅自入我地房上埋我地雙人床同bb玩(出面已有好大個廳比佢玩)。基於衛生加私隱問題,我叫c6限制佢 ...

1、2我覺得可以體諒,奶奶雖然睇法唔同,佢係用左自己心目中既為BB好,可能你老公都知佢唔係惡意,所以唔想直接否定老人家。

5、6我接受唔到,同老人家傾兩句ok,老公想老婆同自己家人相處融洽都可以理解。但老婆係來自另一家庭,好多價值觀根本唔同,啱傾既自然多話題;唔啱傾既,做到客客氣氣已經好難得。咁樣規定老婆要答幾多句,諗幾多個話題,咁死硬,其實好大壓力。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

秋天與楓葉 發表於 20-5-7 16:07
咁樓主你係唔係中國人?
睇得出連奶奶普通一句說話,樓主都頂到行,唔識尊重奶奶
奶奶用嘅鈴聲都令你唔高興 ...

樓主都係笑緊個仔係中國人je...relax...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1~4都尚可接受,後面果d ,玩野咩

大宅

2021可愛聖誕B勳章

你老公媽寶得黎都仲有主見算好啦,至少唔會呀媽講乜佢都say yes

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lenovobb 發表於 20-5-7 23:25
1.bb第一次食字母粉唔慣係咁吐出黎,奶奶餵唔掂就話bb未食得字母粉住,叫煮返粥仔先。C6諗左成晚又問人又上 ...

照咁睇其實係唔係一齊住,自己湊返得唔得
奶奶係有問題,你老公都係一樣……
唔揀都揀左,咁想點
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

yurijm 發表於 20-5-7 23:39

逼你寫悔過書

最後真係手寫左封悔過書,媽咪同朋友睇完都心痛,覺得有咩咁大件事去到呢個地步。因為奶奶非常堅持要絕交,c6氹左好耐奶奶都唔肯回心轉意,我見c6担心,唔想c6難做既,所以最後肯寫。到呢一刻我仍覺得奶奶錯,佢唔肯認仲大我地。

公爵府

如果我係你阿媽,我會要個女婿寫悔過書俾我,仲要貼喺屋企作報復!

Astra00    發表於 20-9-22 07:52
Adrio77    發表於 20-9-2 13:51

大宅

lenovobb 發表於 20-5-8 10:18
最後真係手寫左封悔過書,媽咪同朋友睇完都心痛,覺得有咩咁大件事去到呢個地步。因為奶奶非常堅持要絕交 ...

其實我係你老公
我就自己寫完扮你寫比左奶奶就算
好女兩頭暪
你老公係蠢姐

子爵府

回覆 lenovobb 的帖子

雖然我唔知你為咩同99吵,但我係你阿媽都覺得難受,去到要寫悔過書,自己個寶貝女咁俾人蝦

呢啲男人要唔要都罷,只係愚孝

大宅

回覆樓主:

一家人搞到咁薑要到寫悔過書,其實奶奶同老公都好唔留情面比你,你真係要考慮清楚係唔係真係可以忍辱負重一世?重點係到而家為止你都唔認為自己無錯,如果咁更加唔應該寫,寫左佢地只會覺得你好恰,以後仲變本加厲

Astra00    發表於 20-9-22 07:52

珍珠宮

回覆樓主:

除左5、6、8係有D奇怪,其他其實無乜問題,都唔覺你老公係媽寶王喎~
老公想拒絕,要諗個好D嘅理由,好正常喎~
希望樓主明白,如果先入為主覺得99唔好,咁會好影響自己對所以事情嘅判斷,
其實你老公都好難做~

男爵府

lenovobb 發表於 20-5-8 10:18
最後真係手寫左封悔過書,媽咪同朋友睇完都心痛,覺得有咩咁大件事去到呢個地步。因為奶奶非常堅持要絕交 ...

俾我唔會寫!你覺得自己無錯,點解仲要寫?等同縱容佢,你今日甘樣有一部分係自己做成。

侯爵府

4. 奶奶擅自入我地房上埋我地雙人床同bb玩(出面已有好大個廳比佢玩)。基於衛生加私隱問題,我叫c6限制佢 ...

5.6.8都接受唔到,問一句要答3句,同每次諗10個topic,咁c6去你屋企有無一樣咁做?如果真係當一家人,洗唔洗做咁多門面野?
悔過書簡直痴線,你以為你嫁比黨咩,哈哈
我覺得你99無問題,係你c6非常大問題、同大男人

別墅

我細佬同你老公掉轉 要我媽講咩做咩就佢老婆所以我媽成日話我細佬老婆奴(當然唔會係我弟婦面對講啦)

首頁

尾頁

跳至