婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你奶奶係咪有情緒病,你老公怕剌激到佢所以先咁呀?聽落佢好似都係怕左你奶奶先咁就佢,可能驚你奶奶發din

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-5-8 00:07
咁樓主你係唔係中國人?
睇得出連奶奶普通一句說話,樓主都頂到行,唔識尊重奶奶
奶奶用嘅鈴聲都令你唔高興 ...

我聽落去覺得冇嘢喎,講事實,咩人聽就會有咩反應

珍珠宮

fantabb 發表於 20-5-9 19:27
我聽落去覺得冇嘢喎,講事實,咩人聽就會有咩反應

邊句係事實呀?
識尊重人自然有尊重嘅反應

別墅

lenovobb 發表於 20-5-7 23:26
8. 奶奶發脾氣話同我地斷絕來往,佢會上大陸自生自滅,c6迫我寫悔過書比奶奶。
9. 奶奶買左部麵包機,有整 ...

只能夠講你c6顧佢呀媽感受多過你感受,其他都算,5,6,8係你c6夾硬迫你做,如果係有道理我會聽,但點解食餐飯都要迫你諗野講?唔係應該由你c6帶動氣氛咩,佢先係最多野同佢自己個阿媽講喎
至於第8點,如果自己錯會認,冇錯就一定唔會認,佢鍾意咪番大陸囉,今次妥協下次佢又得寸進尺

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-5-9 19:31
邊句係事實呀?
識尊重人自然有尊重嘅反應

中國人的確係乜都食,本身呢句野唔帶有貶義,而我本人覺得乜都食係冇問題嘅,係某啲人聽落去覺得好敏感姐

珍珠宮

fantabb 發表於 20-5-9 19:41
中國人的確係乜都食,本身呢句野唔帶有貶義,而我本人覺得乜都食係冇問題嘅,係某啲人聽落去覺得好敏感姐
...

我唔同意「中國人乜都食」呢句係事實
至少我同我識嘅人都唔係乜都食

認為「中國人乜都食」呢句係事實嘅人,佢哋可能自己係乜都食啦

句說話有無問題,唔止單睇字面,亦視乎咩時候講、語氣、語調、表情.....

網上發言有唔同意見好正常,同敏感無關係

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-5-9 20:59

我當然唔係指全部中國人乜都食,而係中國飲食文化裏面係真係乜都有得你食,例如雞腳昆蟲野味內藏動物性器官...而我覺得呢樣野本身係冇問題既
我地都唔清楚樓主講嗰句野時係用咩態度同語氣所以不能夠話佢係有踩/單打既意思。我只係純粹覺得我聽到呢句說話冇覺得刺耳或有骨,至於其他人要點去解讀我理唔到

珍珠宮

fantabb 發表於 20-5-9 21:52
我當然唔係指全部中國人乜都食,而係中國飲食文化裏面係真係乜都有得你食,例如雞腳昆蟲野味內藏動物性器 ...

咁就以偏概全喇,論飲食文化全世界都大同小異
上文嘅例子,全世界有唔同國家嘅人會食
再講,歐美電視節目即捉即煮野味好平常
外國人仲食海獅、松鼠、袋鼠、斑馬、駱駝、鬣蜥.....
挪威、冰島、日本會捕鯨食用

樓主老公在場都認為樓主句說話唔恰當
樓主連奶奶用咩鈴聲都唔妥,我就睇唔出樓主有尊重奶奶

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-5-9 22:49
再講,歐美電視節目 ...

我話中國飲食文化乜都有得食,我冇同緊其他國家嘅飲食文化做比較喎,我唔明你舉例係想做乜
我咪就係講緊唔同人聽到同一句說話可以有唔同嘅反應囉,我聽到覺得冇問題,你同樓主老公覺得有問題,明未?

varievarie    發表於 20-5-10 01:39

大宅

秋天與楓葉 發表於 20-5-9 20:59

我認同你

公爵府

lenovobb 發表於 20-5-8 10:18
最後真係手寫左封悔過書,媽咪同朋友睇完都心痛,覺得有咩咁大件事去到呢個地步。因為奶奶非常堅持要絕交 ...

咁你真係攞黎衰

珍珠宮

回覆樓主:

5 6 7 8不可接受囉
其他野唔太關自己事就話知佢啫

禁止訪問

珍珠宮

fantabb 發表於 20-5-9 23:00
我話中國飲食文化乜都有得食,我冇同緊其他國家嘅飲食文化做比較喎,我唔明你舉例係想做乜
我咪就係講緊唔 ...

事實上世界其他地方飲食文化大同小異,既然想講飲食文化,不妨將目光放遠啲

你舉例
我都唔會話回,我唔明你舉例係想做乜,最後加句明未?
加上第一回覆「咩人聽就會有咩反應」
閣下回應方式,似乎同樓主志同道合
說話反映出個人修養

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-5-11 01:03
事實上世界其他地方飲食文化大同小異,既然想講飲食文化,不妨將目光放遠啲

你舉例

你攻擊我個人修養我理解既,因為你get唔到我想講嘅重點,重點並唔係討論世界各地嘅飲食文化,而係樓主講嘅說話到底有冇唔尊重佢奶奶呢?
我已經再三強調,唔同人聽同一句說話會有唔同嘅反應,你一黎已一口咬定樓主係句句頂到行同唔尊重佢奶奶,而我就聽落去覺得一啲問題都冇,我想話唔好將一句說話無限放大睇到太嚴重姐
「咩人聽就有咩反應」,指既係本身比較sensitive既人就會有你呢啲反應

別墅

你c6 其實都知奶奶麻煩,係衰在冇幫你頂兩下啫。不過你奶奶就真係好惡頂啦,郁啲就悔過書。

子爵府

回覆樓主:

樓主99最大的原罪咪係“藍”囉。

大宅

lenovobb 發表於 20-5-7 23:25
1.bb第一次食字母粉唔慣係咁吐出黎,奶奶餵唔掂就話bb未食得字母粉住,叫煮返粥仔先。C6諗左成晚又問人又上 ...

我真係接受唔到 結婚後伴侶應該是最親最應該支持的人 因為大家係互相走下去對一世既人 你老公咁樣做 我睇唔到。。
我老公都好錫佢阿媽 但如果佢阿媽講我少少我我老公一定話返佢
你老公個阿媽好痴線 一齊住嗎?

大宅

秋天與楓葉 發表於 20-5-9 22:49
再講,歐美電視節目 ...

其實樓主係refer緊佢奶奶呢類年紀的中國人乜都食啫,佢呢句野好明顯exclude自己 (所以唔係講緊所以中國人)事實上大年紀的中國人 經歷過飢荒 窮真係乜都食過啦 呢個係客觀事實,如果我對我奶奶(國內人)講同一句說話 佢應該會認同我添

珍珠宮

Apple__ng 發表於 20-5-12 08:05
其實樓主係refer緊佢奶奶呢類年紀的中國人乜都食啫,佢呢句野好明顯exclude自己 (所以唔係講緊所以中國人 ...

如果你同奶奶本身關係好,講呢句說話出發點純粹討論歷史,奶奶接受當然無問題

問題係樓主同奶奶關係好差,樓主先前出帖話自己新年前鬧過奶奶,激到奶奶唔想佢嚟拜年

關係雙向嘅,事出必有因

首頁

尾頁

跳至