婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fantabb 發表於 20-5-11 12:20
你攻擊我個人修養我理解既,因為你get唔到我想講嘅重點,重點並唔係討論世界各地嘅飲食文化,而係樓主講嘅 ...

多次回覆欠禮貌,但反指責人攻擊你

根本成個帖重點唔係樓主嗰一句說話
係你偏要執住句說話去辯駁,認定樓主講緊中國人飲食文化,你諗法啱,我諗法一定錯

老公同奶奶正常溝通,樓主睇唔過眼
奶奶約食飯,樓主唔想去,佢老公知老婆唔想去就自己報名去,樓主都唔高興
樓主話奶奶藍到連鈴聲都用國歌
加上樓主新年前鬧過奶奶,激到奶奶唔想佢嚟拜年
以上言行反映樓主唔尊重奶奶,婆媳關係差唔係一朝一夕嘅事
樓主點對奶奶相信佢老公清楚過你
你可以繼續支持,樓主出言不遜敢出帖都想得到支持
唔係支持樓主先係好,指出問題就係攻擊
樓主唔學識尊重,終會因婆媳關係影響夫妻感情

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-5-12 15:12

除咗29樓我的確係有啲唔耐煩之外其他我實在無意冒犯,但你一樣話我「多次回覆欠禮貌」,正如樓主既case一樣,樓主老公要覺得樓主有心挑釁樓主都好無辜。所以我都講到牙血都出,有時一句說話唔需要睇得太重諗得太嚴重

別墅

秋天與楓葉 發表於 20-5-12 15:12

同埋你搞清楚先,我從來冇認定樓主係講緊中國人飲食文化,佢點諗我唔清楚,係我本人認為佢講嗰句野冇特登出言頂撞因為我覺得佢講既係事實。然後你覆我話邊句係事實,我先回你話我認為中國飲食文化係乜都有得食所以我唔覺得樓主嗰句說話有問題。

我一直都只係同你討論第10個point,但你而家拉埋其他野講去支持你話樓主唔專重佢99既論點

點都好,你唔係訓喺人床下底,我相信人點對你你點對人,尊重係要雙方面的,作為一個局外人根本不能判斷樓主同佢99究竟係邊個有問題先,你硬係要話係樓主錯哂唔識專重99咁我都冇嘢好再討論落去

別墅

第7 同 第8 正喎!
唔洗再出席家庭聚會,佢哋聚會你就可以放風!正!
第8就企硬唔寫啦~ 翻啦,快啲翻大陸,買張車票畀佢㖭

珍珠宮

1,2,3係佢個仔同佢相處方式,無辦法亦理唔到。個bb係自己,自己覺得好就做。
4,可以自己有禮貌地提議99出廳玩,或換咗衫先上床,或黎之前鎖咗個房門
5,6,7,8 接受唔到,你老公無為你著想,夾硬要你認低威去氹佢呀媽,自已呀媽自氹啦!可以尊重呀媽,但唔應該要老婆連悔過書都寫,大家族?你老公大陸人黎㗎?
10. 呢個唔需要同99撐咁行,佢有佢亂講,你抱起bb就得。

總結係,你老公怕99怕到有啲過火,係咪要靠99?定係你老公由細到大都俾99禁住,所以咁樣? 真係十分影响家庭和諧。

珍珠宮

Smokerbf 發表於 20-5-8 11:20
其實我係你老公
我就自己寫完扮你寫比左奶奶就算
好女兩頭暪
我覺得唔止蠢,係無當老婆係自己人,任男家砌,先唔講樓主做錯乜,就睇個老公提出既要求都好無理。老婆錯,可以同老婆講,唔洗悔過書咁誇張

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

有,我個好朋友
在飲宴上,我朋友遲左叫奶奶,佢奶奶比面色佢睇,阿仔即刻唔開心飲酒,好話我朋友激嬲左佢阿媽。
我朋友同奶奶不和,佢老公為免阿媽傷心,堅决同我朋友離婚,唔要個bb
我朋友叫佢得閒帶bb返去見2老,佢講左1句,2老想見先帶bb返去
我聽完也O左嘴,同你老公有得揮

複式洋房

我c6都係超級媽寶,乜都會同啊媽講,永遠99有啲要求佢都唔會推,明知依加第3波99叫我帶埋啊b去酒樓食飯佢都無鬧過99一句

男爵府

回覆樓主:

悔過書都出埋真係不宜同99太多交流,不過樓主小心網上寫野好易比人登由其事呢排無咩新聞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ChinYi62 發表於 20-7-12 09:02
我c6都係超級媽寶,乜都會同啊媽講,永遠99有啲要求佢都唔會推,明知依加第3波99叫我帶埋啊b去酒樓食飯佢都 ...

咁似我C6,你99會唔會日日打電話俾你C6?

複式洋房

lovebobo 發表於 20-7-14 00:03
咁似我C6,你99會唔會日日打電話俾你C6?

以前會,之後我c6唔聽佢電話就會打俾我

別墅

fantabb 發表於 20-5-9 23:00
我話中國飲食文化乜都有得食,我冇同緊其他國家嘅飲食文化做比較喎,我唔明你舉例係想做乜
我咪就係講緊唔 ...

撐你
宜家有d人好敏感㗎 講少少野唔順佢就好似踩親佢條尾咁

hi everyone

大宅

回覆 lenovobb 的帖子

·其實好多老人家都係咁。

大宅

susuca_mak 發表於 20-7-24 17:22
撐你
宜家有d人好敏感㗎 講少少野唔順佢就好似踩親佢條尾咁

我都撐嗰位jm

別墅

ChinYi62 發表於 20-7-14 00:11
以前會,之後我c6唔聽佢電話就會打俾我

X2

但我永遠都唔會聽
等佢個仔自己打返俾自己阿媽

禁止訪問

別墅

lenovobb 發表於 20-5-7 23:25
1.bb第一次食字母粉唔慣係咁吐出黎,奶奶餵唔掂就話bb未食得字母粉住,叫煮返粥仔先。C6諗左成晚又問人又上 ...

痴線,如果我係你我會好睇唔起我C6

大宅

同99 爆大 wok ,你仲打算以後有往來嗎?你有冇為你老公諗過,點面對佢自己個阿媽?唔通叫佢唔認阿媽,斷絕母子關係?
你可以爆老公,唔彩你99。爆99 係最蠢的!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lenovobb 發表於 20-5-7 23:25
1.bb第一次食字母粉唔慣係咁吐出黎,奶奶餵唔掂就話bb未食得字母粉住,叫煮返粥仔先。C6諗左成晚又問人又上 ...

根本都唔係一齊住
駛咩攪到咁
不過最重要係另一半都唔支持你
食飯最好唔好食
唔想奶奶上你張床,直接鎖房門
要依靠奶奶幫你湊小朋友??
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至