自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bufferzone 發表於 20-5-8 20:59
I see.
我女參觀過Monash校園,對Monash情有獨鍾,想知Monash好唔好

妳好呀!我女都有考慮呢間學校,想問一問校園環境好嗎?交通好嗎?附近買野方便嗎?唔好意思,太多野問

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

姸媽 發表於 20-5-8 22:57
妳好呀!我女都有考慮呢間學校,想問一問校園環境好嗎?交通好嗎?附近買野方便嗎?唔好意思,太多野問:wa ...

Monash校園好靚,每憧大樓都好有風格,好整齊乾淨;宿舍範圍都係,有好大嘅草坪......我所知周圍都有巴士站,至於附近買嘢是否方便就唔清楚啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

traeh 發表於 20-5-8 21:52
Health care related嘅據了解好有名

唔該曬

大宅

小貓1124 發表於 20-5-8 20:16
可能你老公未試過俾澳洲人歧視,我又係喺澳洲悉尼6年,真係試過俾佢哋歧視,仲有鬧我Chinese Pig ...

歧視全世界都有,真係睇好唔好彩,我住悉尼,加埋以前讀書,前前後後住澳洲都十幾年,又好彩未預過歧視問題。
又可能好多個心歧視,但唔會講出口。講得出口個啲,好多係有 mental illness
現在工作啲老細全是西人,又真係超級nice

珍珠宮

最重要係畢業生嘅態度同能力,畢業嘅大學同成績都重要。
但無可否認,我在大陸用/in唔少畢業生,澳洲嘅失敗個案相對比較高,但感覺更多係人嘅問題。換句話嚟講,如果去澳洲讀書,可以花多啲重點係培養個人價值觀上,小心選擇朋友。

公爵府

leegbd 發表於 20-5-9 07:54
歧視全世界都有,真係睇好唔好彩,我住悉尼,加埋以前讀書,前前後後住澳洲都十幾年,又好彩未預過歧視問 ...

同意,我讀書+住咁多年都唔覺有好大歧視,係好間唔中先會撞到一個傻嘅,無啦啦去撩你。

但受疫情影響,真係多咗歧視……

伯爵府

leegbd 發表於 20-5-9 07:54
歧視全世界都有,真係睇好唔好彩,我住悉尼,加埋以前讀書,前前後後住澳洲都十幾年,又好彩未預過歧視問 ...

係呀,就算喺香港,有啲人都會歧視南亞人一樣~
其實我幾鍾意Sydney, 我都想小朋友大個去澳洲讀書

伯爵府

llmom 發表於 20-5-8 12:25
識兩個早幾年在UNSW 畢業,一個入了Big 4, 一個在iBank。另一個在UNSW 入了醫科再轉返香港入了中大醫學院。 ...

UNSW Finance/Accounting幾好的,知道有些未畢業都可以入到 Big 4

珍珠宮

bufferzone 發表於 20-5-9 07:32
Monash校園好靚,每憧大樓都好有風格,好整齊乾淨;宿舍範圍都係,有好大嘅草坪......我所知周圍都有巴士 ...

唔該妳呀

伯爵府

回覆樓主:

早排睇新聞
澳洲的醫院請人
岐視非操澳洲口音白人 !

男爵府

如果睇世界排名 澳洲的確係 排得唔高 。 但唔代表容易入, 有亞洲人嘅地方競爭都好大, 而家朋友啲女喺嗰度讀書 都要用好多錢補習,同亞洲社會一樣。
澳洲要睇 兩年校內成績, 同埋入大學之前嘅考試決定分數。
仲有 學校 整體學生成績都會影響 個人最終學分。 所以喺澳洲要讀一間好學校係重要。
香港係你自己個考分成績係你 自己考出嚟 同其他人冇關係。 但澳洲唔係㗎。

大宅

chbch 發表於 20-5-8 21:21
既然移民澳洲, 就無謂比較其他國家的教育.
不過你講開公司同事情況, 我公司一樣, 所以近呢幾年請人時收到 ...

而家就係考慮當中:

option 1: 留喺香港繼續讀IS, 大學過英國
option 2: 而家移民過澳洲,小朋友會喺澳洲讀書

揀得option 2, 我唔會預佢哋再去英美留學,當然佢大個好叻又有主見又拎到scholarship就另計啦。但我當佢普普通通,我唔會再額外預一畢錢去英美留學law, 對小家庭唻講唔係咁實際。

option 1好處在可以buy time, 佢哋而家咁細,讀書係龍係鳳我都唔知。呢個選擇可以睇定啲佢哋嘅興趣同能力先決定,但有鑒於香港而家呢個情況,我哋就係頭痛緊係咪應該先移民,起碼等佢哋喺一個無咁紛擾嘅社會下長大。

大宅

mizuho 發表於 20-5-9 08:10
最重要係畢業生嘅態度同能力,畢業嘅大學同成績都重要。
但無可否認,我在大陸用/in唔少畢業生,澳洲嘅失敗 ...

你嘅意見好中肯,都岩,性格決定命運。

我曾經聽過一個出名嘅headhunt 講過,佢話「邊間大學」係重要嘅,話知你讀嗰科無乜用。因為人就係膚淺,名牌效應一定存在,就算最後因為自身問題拎唔到offer, 但最起碼會為你贏得一個見工嘅機會。

大宅

db7mu23 發表於 20-5-9 10:16
早排睇新聞
澳洲的醫院請人
岐視非操澳洲口音白人 !

歧視全世界都有架喇,香港咪又係有,爭在自己係歧視人嗰個定係被歧視嗰個。如果去外國居住或發展,少不免會遇到,唯有EQ 高啲去面對架ja

大宅

現在可能要多一個考慮,最近因為COVID 關係,很多西方國家都有針對華人的襲擊

你和你一樣,唔想小朋友在紛爭社會長大。也正在思考送小朋友去英國讀中學,還是全家移民

但現在這個情況,我諗住睇定啲先。人身安全始終係首要考慮

男爵府

chanchanmichell 發表於 20-5-8 12:52
幾耐之前先

依家就係大部分讀書差先去外國

依家大部分讀得差先去外國
相反播 宜家係供得起就去
唔係讀得差唔差事

大宅

chanchanmichell 發表於 20-5-8 15:43
其實依家去外國好common
有錢d咪去英國囉
無錢d咪去澳洲囉

而家澳洲讀書已經唔平了

大宅

siubobo1507 發表於 20-5-9 11:49
現在可能要多一個考慮,最近因為COVID 關係,很多西方國家都有針對華人的襲擊

你和你一樣,唔想小朋友在紛 ...

同道中人,我其實最想係全家過英國,但門檻太高,搞唔掂。

的確因為疫情關係,排華情況嚴重左,我初部計劃而家諗得唻,年尾申請,最快都要出年年中先成行,所以功夫都要先做,唔可以話去就去

大宅

pretty0 發表於 20-5-9 11:53

依家大部分讀得差先去外國

出唻工作後,明白眼界嘅嘢係要自小培養。我自己喺香港土生土長,讀書唔係好勁,但ok 啦,未畢業已有big 4 offer。但入到去先覺得自己好井底,留學返唻嗰啲同事見識真係唔同,同老細有偈傾。牻呢啲屋村妹,就算入到big 4 又如何?好多嘢都未聽過未見過,真係搭唔到咀。咁咪唯有死做爛做law, 無嘢架,好job 無你份,豬頭骨大把。

可能係基於呢份遺憾,我好希望趁我有能力就等佢哋見多啲睇多啲。講真出唻做嘢三分實力七分運氣,同老細吹得已經嬴在起跑線。

伯爵府

小蘋果2號 發表於 20-5-9 11:38
歧視全世界都有架喇,香港咪又係有,爭在自己係歧視人嗰個定係被歧視嗰個。如果去外國居住或發展,少不免 ...

係呀 !
澳洲的醫院排外
保障番醫院職位
由澳洲本土白人做
英國/美國白人
好難埋佢哋堆 !

首頁

尾頁

跳至