自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我在頌富商場見你家老人家問人點去天瑞村,婆婆上身穿紫色小碎花衫,白色短頭髮,但見佢神情迷網,往錯的方向行又再折返,我再回頭望已唔見佢縱影

如果係你家老人,快去找回

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

spikenard 發表於 20-5-8 12:19
我在頌富商場見你家老人家問人點去天瑞村,婆婆上身穿紫色小碎花衫,白色短頭髮,但見佢神情迷網,往錯的方 ...

Up
珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

牛年勳章

我在頌富商場見你家老人家問人點去天瑞村,婆婆上身穿紫色小碎花衫,白色短頭髮,但見佢神情迷網,往錯的方 ...

去盡在元朗fb分享可能多D人睇到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

老人癡呆症

象牙宮

當時唔幫下佢?
試過有次係街見有婆婆係街好迷惘,行去問佢係咪搵路?
佢話去要去A,A就前面,
跟住佢話唔係呢度要去B,
b 係過兩條街跟我行帶你去,
去到b又話唔係要去返A,
問屋企人呢?電話幫你打去問,
佢又唔肯,話唔想煩佢地,
跟住又話要去c,
已夠鐘返工,當時又見唔警察,
跟住見金鋪門口職員叫幫下手,
我就走,覺得佢有腦退化。

水晶宮

一定要穩商場保安或報警,

之前有個婆婆跟我同c6上車,
我地落車佢又跟住,
原來佢老退化, 唔知邊個站落車,
我地都即報警, 陪佢等警察

水晶宮

mercurycc 發表於 20-5-8 13:39
當時唔幫下佢?
試過有次係街見有婆婆係街好迷惘,行去問佢係咪搵路?
佢話去要去A,A就前面,

我都唔肯定,佢係純問路定有老人痴呆麻,有一次坐輕鐵見1個約90歲的老人,佢冇坐站立,我見佢企唔穩就忍唔住出手扶佢,點知佢好大聲駡爆我車頭到實尾都聽到嗰隻,意思係我對佢心懷不軌,我有陰影

我冇見婆婆講要求人帶佢回家,所以唔肯定佢的需要程度去到邊

給有緣的人看的post吧

水晶宮

李露眉 發表於 20-5-8 13:43
一定要穩商場保安或報警,

之前有個婆婆跟我同c6上車,

有1次是肯定老人家有痴呆有報警,嗰老人家由黃大仙1路行到將軍澳

呢次唔肯定

象牙宮

spikenard 發表於 20-5-8 13:54
我都唔肯定,佢係純問路定有老人痴呆麻,有一次坐輕鐵見1個約90歲的老人,佢冇坐站立,我見佢企唔穩就忍唔 ...
明!
有時好心著雷劈,幫又怕老人家覺得呃佢 ,
如果係商場見到會打去搵商場保安睇下。
推下post.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

up
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

Up

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

spikenard 發表於 20-5-8 13:54
我都唔肯定,佢係純問路定有老人痴呆麻,有一次坐輕鐵見1個約90歲的老人,佢冇坐站立,我見佢企唔穩就忍唔 ...

我都試過, 響巴士上層扶一扶個企響度既阿婆, 之後俾佢又鬧又打手.

水晶宮

bosch 發表於 20-5-8 18:59
我都試過, 響巴士上層扶一扶個企響度既阿婆, 之後俾佢又鬧又打手.

好慘,我嗰次比公公駡得好金,全車人望住我,我只係見佢跌扶佢乍,搞到我好有陰影

首頁

尾頁

跳至