婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一個好重視私隱嘅人、平時都好少同啲同事或者朋友講啲太私人嘅嘢除非係老死。

但係奶奶就好鍾意將我哋啲家事講俾佢啲親戚同朋友知道、而佢啲親戚同朋友同我哋係唔熟嘅、事務大小都同佢哋報道驚死佢哋唔知、好似乜都關佢哋事咁樣。

請問大家係咪都有同樣嘅經歷啊?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我6299 就好安靜, 甚至乎我曾經入院做過一個大手術佢都講過唔可以畀男家任何一個親戚知, 但係佢地個仔入醫院就打鑼打鼓叫啲親戚去探下佢……

複式洋房

apple510 發表於 20-5-9 12:47
我係一個好重視私隱嘅人、平時都好少同啲同事或者朋友講啲太私人嘅嘢除非係老死。

但係奶奶就好鍾意將我哋 ...

你地同奶奶住?

侯爵府

我6299相反,佢地反而唔鐘意我哋講咁多野,好似做間諜咁,驚死咩都比人知

大宅

一樣,勁乞人憎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

free2020 發表於 20-5-10 02:11
我6299相反,佢地反而唔鐘意我哋講咁多野,好似做間諜咁,驚死咩都比人知
...

我99一樣

男爵府

好正常。上一輩冇「私隱」既概念。你唔見啲師奶喺茶樓飲茶時會攞晒啲仔女既人工出黎比較咩 彷彿賺最多嗰個仔/女就係「贏左」。

大宅

回覆 honeybid2 的帖子

其實如果係咁嘅話你要講你咪我講返你自己個仔啲嘢囉,點解要燒埋我。

喺人哋面前呢就同人講當我係親生女一樣看待,
但係有好野第一時間係唔會係比我囉

男爵府

牛年勳章

我同奶奶老爺住過一段時間,知道佢地鍾意乜都講,呢個好呢個又唔好。所以我同老公講過唔可以講我同小朋友既事佢地知

DaisyIeng    發表於 20-5-12 12:08

男爵府

apple510 發表於 20-5-11 23:41

其實如果係咁嘅話你要講你咪我講返你自己個仔啲嘢囉,點解要燒埋我。

都話佢地冇「私隱」既概念咯,邊會理係邊個既資料,總之佢知既野就覺得可以講。仔既得,三舅母個女既都得。真係好煩....
我都發覺我媽喺我初返工既時候講我人工出黎俾啲auntie 知。我鬧到七彩同以後唔話俾佢知我搵幾多。

大宅

我自己親生阿媽都唔知我搵幾多錢呀, 何況係我奶奶。我都試過佢問我人工幾多,我唔肯講,跟住佢係成班親戚朋友面前話我同埋發我脾氣。

最好笑係我阿媽都未必知我去邊度公幹,反而我奶奶啲親戚朋友就知道一清二楚。分分鐘仲熟過我自己。

我已經叫我c6唔好大無小事都同佢阿媽講,尤其係我啲野,但係佢阿媽問到,佢又好難唔講。

你都可以鬧你阿媽,但係嗰個係奶奶,點鬧佢都唔聽㗎啦。

大宅

wow,同款99。真係勁憎佢呢點,我99直程係屋企一有少少事就會特登打電話逐個逐個話俾親戚知,然後有見面個陣又講,明明件事同d親戚朋友完全沒關係,所以而家我自己同小朋友既事一律我都唔俾佢知,警告埋我C6

首頁

尾頁

跳至