自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

宜家香港人生活壓力越黎越大,唔知點解小小事都可以充滿敵意,人同人之間少咗好多互動,形成好多無形隔膜。

所以我去鋪頭買野,我會有一個奇怪習慣,就係好鐘意望人地個名牌,比完錢我會講句: 唔該哂你呀 xx(店員個名)通常佢地聽到都會傻笑一下,跟住又開心。

子爵府

回覆樓主:

我自己覺得客人同店員唔一定有分高低,雖然佢有人工收係要服務我,但叫下對方個名,輕鬆啲親切啲,有時都明白做服務業,好多時都令人做人做到好洩氣,好攰,工作好機械形式。。。

所以我希望我小小一個舉動,可以令佢地感受到其實客人都有在乎佢地,佢地幫我提供咗服務,我都唔係機械式咁講句唔該,而係我果句唔該,係真心為佢而講。雖然對方有時可能以為我係傻嘅 [/smil

多謝收睇

wcpcelia    發表於 20-5-11 10:55

子爵府

回覆樓主:

咁當然唔一定係購物,只知我望到服務我果位職員嘅名,我盡可能都會叫下佢個名,等佢覺得輕鬆啲親切啲

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你唔傻㗎!我有陣時行過見到啲清潔工人,我都會同佢講:「辛苦曬呀!唔該曬你呀!」佢哋好開心㗎

珍珠宮

希望香港多啲像你一樣會欣賞別人既人

男爵府

hasting 發表於 20-5-9 14:16
宜家香港人生活壓力越黎越大,唔知點解小小事都可以充滿敵意,人同人之間少咗好多互動,形成好多無形隔膜。 ...

通常我消費都幾有禮貌,有時仲有禮貌過Sales/服務員
但唔會喊埋名
我曾有幾次email及寫意見紙俾佢哋公司,點名讚揚職員,建議對方公司珍惜及重視
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

子爵府

Irene1121 發表於 20-5-9 14:27
通常我消費都幾有禮貌,有時仲有禮貌過Sales/服務員
但唔會喊埋名
我曾有幾次email及寫意見紙俾佢哋公司, ...

你呢個行動都值得鼓勵,要等啲公司知道,寫意見書唔一定係投訴,員工服務好唔係話係佢地份內事,就唔需要讚。

大宅

回覆樓主:

如果我係個sales , 俾人留個名會覺得好唔舒服, 好似被監視咁.....

TiMeToBeD    發表於 20-5-10 09:31

子爵府

熊熊老婆 發表於 20-5-9 14:22
你唔傻㗎!我有陣時行過見到啲清潔工人,我都會同佢講:「辛苦曬呀!唔該曬你呀!」佢哋好開心㗎
...

係呀,我都會同清潔職工講唔該哂佢地,其實有時簡單一句,或者有人可能覺得好虛假, 但我同啲路上人只係萍水相逢,今次見完,下次都未必會再見,就算再假,起碼果一秒我覺得大家都開心咗,所以我都會繼續咁做

珍珠宮

好媽媽勳章

太空媽 發表於 20-5-9 14:55
如果我係個sales , 俾人留個名會覺得好唔舒服, 好似被監視咁.....
...

同意,同埋如果個客特登咁提我個名,我覺得似想投訴我多d,其實簡單一句唔該哂已經好夠

TiMeToBeD    發表於 20-5-10 09:31

男爵府

hasting 發表於 20-5-9 14:53
你呢個行動都值得鼓勵,要等啲公司知道,寫意見書唔一定係投訴,員工服務好唔係話係佢地份內事,就唔需要 ...

其實香港仲有好多值得欣賞及鼓勵
如多D正氣人友善人,世界會美麗好多

子爵府

太空媽 發表於 20-5-9 14:55
...

咁呢啲真係咩人睇咩野啦!
工作需要,你掛得個名牌出黎就係要比人望,你諗到咁多野,你生活應該都好大壓力。

男爵府

hasting 發表於 20-5-9 14:57
係呀,我都會同清潔職工講唔該哂佢地,其實有時簡單一句,或者有人可能覺得好虛假, 但我同啲路上人只係萍 ...

欣賞

子爵府

Irene1121 發表於 20-5-9 14:59
其實香港仲有好多值得欣賞及鼓勵
如多D正氣人友善人,世界會美麗好多

有人覺得比人叫名原來係代表想投訴,可想而知香港都的確幾咁投訴之都,叫下個名已經聯想到投訴。

我記得曾幾何時,有間連鎖買衫嘅,一入到去,個職員會即刻同你講: 你好呀,我叫 xxx, 你慢慢睇,有需要叫我幫你。。。。。

呢個舉動,無非都係想我知個員工叫咩名,有咩可以直接叫佢,買件衫都唔洗咁陌生,好似好close咁

男爵府

hasting 發表於 20-5-9 14:59
咁呢啲真係咩人睇咩野啦!
工作需要,你掛得個名牌出黎就係要比人望,你諗到咁多野,你生活應該都好大壓力 ...

其實太空媽係講得啱,因香港服務業經常被投訴及被野蠻
有D服務員不慣客太禮貌,直接喊佢名佢會有D唔知諗乜,或驚你記住佢名而背後投訴佢
但相信你笑容及身體語言會搭夠,對方會舒服安心D

子爵府

Irene1121 發表於 20-5-9 15:05
其實太空媽係講得啱,因香港服務業經常被投訴及被野蠻
有D服務員不慣客太禮貌,直接喊佢名佢會有D唔知諗乜 ...

笑一笑,世界更美妙。
正常一般都唔會無啦啦黑起塊面
由其係我同人答謝嘅時候。

男爵府

hasting 發表於 20-5-9 15:05
有人覺得比人叫名原來係代表想投訴,可想而知香港都的確幾咁投訴之都,叫下個名已經聯想到投訴。

我記得 ...

高級會係咁,俾埋咭片,遞埋法國礦泉水㗎

男爵府

hasting 發表於 20-5-9 15:07
笑一笑,世界更美妙。
正常一般都唔會無啦啦黑起塊面
由其係我同人答謝嘅時候。

因為佢哋少見好人顧客
最多比率係一般顧客
我公司十幾年我都接觸過有一兩個%係野蠻、無理、貪心嘅無禮客戶
慶幸我有非常好的客戶多過呢D恐怖客
但有D一般服務員入世未深、受寵若驚可能會odd啲

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 hasting 的帖子

行出善意嘅第一步(禮貌)

係感覺良好

我都會講 「多謝,唔該,sorry,麻煩晒」

聽到舒服又禮貌嘅語氣

人都心情靚d 舒暢d
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

me too
唔好講買野
就算平時公司同同事打招呼我都鐘意叫埋對方名
早晨amy
早晨john
早晨jason
對人的尊重

首頁

尾頁

跳至