跳至

首頁

尾頁

大宅

呢幾年好興俾BB飲日本奶粉, 我想問吓用緊嘅媽咪日本奶粉係咪好D。我表妹話飲日本奶粉嘅BB聰明啲, 我心諗唔係呱.. 宜家俾囝囝食雀巢能恩, 德國出嘅。

複式洋房

回覆 1# Jackie11 的文章

我bb食森永我覺得腸胃幾好d便便幾soft,皮膚好白..

大宅

我BB都係飲森永,poopoo幾好,腸胃唔錯:)

複式洋房

我都係森永. 皮膚唔係平. 但我親戚話如果食本地奶粉, 口腔內會積聚好多奶漬/脷胎, 要經常幫BB清潔. 所以我親屬讚BB口腔好乾淨.

洋房

囝囝飲bean stalk 細仔, 腸胃同皮膚都幾好

男爵府

BK Milk勳章

"SUM WING" ok wor.
My daughter has BOBO everyday, NOt too hard.
The skin is white too
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

大宅

Hi 綿羊仔...BB,
你話"我親戚話如果食本地奶粉, 口腔內會積聚好多奶漬/脷胎, 要經常幫BB清潔. 所以我親屬讚BB口腔好乾淨"
其實我都冇乜清潔BB 個口, 唔知其他媽咪係咪都有幫BB清潔口腔?
我囝囝就唔係日日都有PooPoo, 每兩日喇, 不過佢啲Poo 都唔係Hard , 所以个Nurse 話唔緊要。

子爵府

好媽媽勳章

咁多人揀食森永
我bb食明治架,都唔係每日有便便
bb每次食完奶都飲少少水當清潔...

大宅

我個仔都係食森永,都係日日有poo poo,皮膚都白白淨

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

阿b食緊雪印,到依家d便便仲係綠色,有冇方法可以改善下

別墅

Bean stalk, 腸胃OK, 皮膚白, 少少痰, 我鐘意D奶粉易溶, 唔駛攪咁耐.
ccee

複式洋房

原帖由 mosin 於 09-5-31 17:47 發表
阿b食緊雪印,到依家d便便仲係綠色,有冇方法可以改善下

Mosin,

便便有綠色, 唔緊要架. 姑娘話, 奶粉含有鐵質, bb因為吸收唔晒, 先會排放返出來.

反而, 我個囡前日食咗幾啖米糊後, 便便有少許黃色 + 綠色~~

男爵府

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-1 09:45 發表

Mosin,

便便有綠色, 唔緊要架. 姑娘話, 奶粉含有鐵質, bb因為吸收唔晒, 先會排放返出來.

反而, 我個囡前日食咗幾啖米糊後, 便便有少許黃色 + 綠色~~ ...

咁唔知幾時先正常返呢?佢飲完奶會好扭計,唔肯睡,就算睡著唔長時間,好快醒

大宅

Hi Mosin,

其實BB 飲完奶扭計,唔肯睡應該唔關奶粉事嘅。可能係佢個肚仲有氣所以瞓得唔舒服, 我個仔都係咁。

男爵府

原帖由 Jackie11 於 09-6-2 10:15 發表
Hi Mosin,

其實BB 飲完奶扭計,唔肯睡應該唔關奶粉事嘅。可能係佢個肚仲有氣所以瞓得唔舒服, 我個仔都係咁。

咁點可以另佢舒服d呢?佢成日扭又唔瞓..到依家都戒唔到夜奶,搞到冇覺好瞓

大宅

每次囝囝扭, 我都會幫佢掃奈啲,等多幾分鐘先放佢落床。同埋整奶時唔好咁大力mix 啲奶,減少加入air bubbles。 有時又可能佢未夠飽, 所以瞓得唔奈。

洋房

你試下同佢massage or 播d音樂佢聼.我囝囝都戒唔到夜奶,不過吃飽後瞓得好lum 

原帖由 mosin 於 09-6-2 22:15 發表

咁點可以另佢舒服d呢?佢成日扭又唔瞓..到依家都戒唔到夜奶,搞到冇覺好瞓

男爵府

原帖由 Jackie11 於 09-6-3 07:57 發表
每次囝囝扭, 我都會幫佢掃奈啲,等多幾分鐘先放佢落床。同埋整奶時唔好咁大力mix 啲奶,減少加入air bubbles。 有時又可能佢未夠飽, 所以瞓得唔奈。

食飽後都同佢掃好耐架,又扭又唔瞓,期間又會"egg"奶出黎,扭到累先至瞓...瞓無耐又醒~真係佢唔累我都累

男爵府

原帖由 bbanson 於 09-6-3 15:08 發表
你試下同佢massage or 播d音樂佢聼.我囝囝都戒唔到夜奶,不過吃飽後瞓得好lum 

好羡慕妳個b吃飽後瞓得好lum 呀~
我隻牛仔真係好牛

大宅

森永奶粉

我想問各位靚媽咪, 有邊個阿bb是飲緊森永奶粉, 而且在那裡訂購和安全d呢???急用!!!!!!

首頁

尾頁

跳至