婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

經期間只有七天比較多,其餘的時間都係好少 ,但因為拖得很長 ,心情好差 情緒唔好,每天都諗住呢件事, 很想去快啲完結 已經吃了 20天的中藥 但都覺得未能夠停止M, 每日都仲有少少 我在擔心 會唔會自此之後以後都會唔停(emoji), 已經開始諗好唔好食西藥睇西醫 ,你們有沒有這些經驗呢 請求教!
*今年50 估計是更年期吧! 半年前做過抽子宮內膜檢查,一年前做過子宮頸抹片, 都是正常沒事。

大宅

回覆 maymee1g 的帖子

要去睇婦科

大宅

2020勳章

睇西醫

大宅

2020勳章

我同你一樣……. 1)半年前做過抽子宮內膜檢查 2) 一年前做過子宮頸抹片,3)食左成個月中藥….

結果忍唔住睇西醫,
食左14天荷爾蒙藥,
正常來經,
現在已來經7,
都未止血所以我都好明白你心情

我今年得42…..
唔知係唔係更年期,
只係想快D止血….

大家一起努力吧.
身體健康.

大宅

nganfung 發表於 20-5-10 14:25

我同你一樣……. 1)半年前做過抽子宮內膜檢查 2) 一年前做過子宮頸抹片,3)食左成個 ...

我都同你差不多,都想快D停,但又冇經痛或其它不適,現在都唔知應該睇西醫定中醫定婦科好? 如果睇婦科D M又未停,睇唔睇得呢?

複式洋房

nganfung 發表於 20-5-10 14:25

我同你一樣……. 1)半年前做過抽子宮內膜檢查 2) 一年前做過子宮頸抹片,3)食左成個 ...

如果去睇婦科西醫 都係希望他開一啲藥令佢停止到M, 但現在聽你說 吃了藥之後仍然繼續嚟, 而且仲要連續7天! 豈不是仍然停唔到及拖得更長。 原本我諗住去睇,都係想佢有辦法令到M停止嘛, 那我還應唔應該去睇西醫?

這是係困惱的事, 但願同路人( 我們)都要加油, 不要氣餒, 中醫常說情志影響病情, 所以昨天開始常常諗住 "壞事總會過去,一定會回復正常的" 安慰自己

複式洋房

QQHIN 發表於 20-5-10 16:58
我都同你差不多,都想快D停,但又冇經痛或其它不適,現在都唔知應該睇西醫定中醫定婦科好? 如果睇婦科D ...

如睇婦科,我都有諗過呢個問題, 所以如果要去之前打電話去問下姑娘先, 確保可以check到,去才有意思。

大宅

正常婦科醫生一定要揾出問題所在及處理佢,因為無可能由得佢長期流血,會貧血。我之前都被經期唔停困繞咗幾年。流緊血都可以去睇婦科的。

大宅

2020勳章

因為半年前已經CHECK過子宮, 無問題, 西醫(婦科)話, 一年都無...所以唔須要再CHECK, 直接話我荷爾蒙失調... 叫我食14日藥, RESET下. 所以一停藥, 會正常來一次M, 之後就會無事.... 依家已第七天...希望過1,2天會完啦.

複式洋房

nganfung 發表於 20-5-10 18:29

因為半年前已經CHECK過子宮, 無問題, 西醫(婦科)話, 一年都無...所以唔須要再CHECK, ...

我明白了 你的意思原來是吃了14天藥 當中這14天停了M ,當你一停藥,現在來M踏入了第七天是嗎? 那麼就好了 希望啲藥有效個一兩天你就可以完M
也想請問你睇開的是男定女的醫生? 可以介紹下嗎?

大宅

2020勳章

正確, 食緊藥期間係唔會完全停...個個人反應唔同. 總之就係好似幫我RESET下部機咁囉.....我食個隻藥"norethisterone", 我在屯門睇的, 西醫:游菁蔚.

複式洋房

nganfung 發表於 20-5-10 18:42

正確, 食緊藥期間係唔會完全停...個個人反應唔同. 總之就係好似幫我RESET下部機咁囉 ...

thanks you!

nganfung    發表於 20-5-11 11:01

複式洋房

nganfung 發表於 20-5-10 18:42

正確, 食緊藥期間係唔會完全停...個個人反應唔同. 總之就係好似幫我RESET下部機咁囉 ...

最想請問你吃完這14天藥,狀況怎樣?你現在停了m未?

大宅

2020勳章

停左幾天了. 我5月1日停藥, 5月4日正式來M, 5月5,6呢兩日勁多, 腰又痛, 又多血塊... 5月7日先開始正常血量... 等到5月11日深啡, 到5月13日都仲係深啡.... 當時已經第十天... 連續2天都深啡... 我怕收唔到... 結果5月13日去左睇中醫. 飲了3日中藥, 先無晒. 即係5月15日. 全程12日......唉.... 真係好困擾. 依家都KEEP 住飲中藥. 諗住飲到下次M.

大宅

nganfung 發表於 20-5-19 11:15

停左幾天了. 我5月1日停藥, 5月4日正式來M, 5月5,6呢兩日勁多, 腰又痛, 又多血塊... ...

請問你是否照宮內鏡check 子宮?

大宅

2020勳章

回覆 薑薑 的帖子

好似叫"子宮內膜活組織"活檢

大宅

nganfung 發表於 20-5-19 13:51
回覆 薑薑 的帖子

好似叫"子宮內膜活組織"活檢

謝謝你

複式洋房

nganfung 發表於 20-5-19 11:15

停左幾天了. 我5月1日停藥, 5月4日正式來M, 5月5,6呢兩日勁多, 腰又痛, 又多血塊... ...

唉! 我原本飲開中藥 二十幾日,就係覺得收唔到,我諗住轉西藥, 點知你又話西藥驚收唔到要靠中藥才收到, 女人 真係麻煩! 咁請問你仲繼唔繼續食西藥 ?

大宅

2020勳章

我係已經食完14日西藥/一個療程架嘞
我覺得如果你來了多過一個月, 當然要睇左西醫先啦. 我既情況係, 我食左14天西藥, 來了一次月經, 連續留了3日深啡色血. 我都有BOOK定西醫. 不過要等成個星期先有得睇. 咁反正都係等... 咁等既過程, 我不如試下中藥收唔收到. 咁我覺得今次中藥醫病尾囉. 主要都係因為我食左西藥,RESET左一次. 而可能如果我忍耐多幾天, 係會自己停, 因為已經深啡食, 唔係鮮紅色... 但我太心急...又擔心, 所以咪再飲中藥囉.

所以如果你已經超過1個月, 更係快D去睇西醫. 了解下有乜毛病嘛...

加油, 祝身體健康.

複式洋房

nganfung 發表於 20-5-19 17:35

我係已經食完14日西藥/一個療程架嘞

謝謝你回覆 ,我幾天前已經睇咗西醫 ,也照過超聲波, 內膜好薄, 所以他叫我食黃體酮素, 但他就叫我吃21天停7天再吃21天停7天 ,他說吃了大約幾天或者最遲一星期就會收到M,之後一直吃藥直至到21天,就停7日畀佢嚟M, 七天后,如果就算未完,都繼續食藥,試兩個月, 但因為我之前睇咗中醫未食完中藥,所以我未開始食,但我又有啲擔心 唔知有冇效 能停得到 ,所以問下你的吃後經驗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊