單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

小朋友依家兩歲幾,自出世後冇見過親生爸爸,由我屋企人帮手湊。
近年有個男士對我小朋友都幾好,會成日買玩具比佢,間唔中會帶佢出街玩,佢亦會嗌我小朋友做呀仔,佢公司既同事都會將佢地稱呼為呀爸同呀仔,但其實我同我男朋友都好唔中意。
依家我亦係嗰間公司做,佢係我既上司,我應該點糾正返我小朋友對爸爸既認知,同點樣去停止佢地再咁樣稱呼對方好?

男爵府

inki715 發表於 20-5-10 03:26
小朋友依家兩歲幾,自出世後冇見過親生爸爸,由我屋企人帮手湊。
近年有個男士對我小朋友都幾好,會成日買 ...

上契

男爵府

叫小朋友叫佢契老豆,大家開心,佢都係錫你小朋友,小朋友多人鍚唔好咩

民房

kittybig123 發表於 20-5-10 11:46
上契

如果真係有儀式咁上契我覺得都好啲,但我覺得嗰位男士5會咁做。因為男士係對我有啲感覺的。。

民房

kittybig123 發表於 20-5-10 11:47
叫小朋友叫佢契老豆,大家開心,佢都係錫你小朋友,小朋友多人鍚唔好咩
...

有試過,但小朋友成日嗌小個字,令我覺得好尷尬,所以我直頭5想咁。加上我同我男朋友其實都唔太鍾意,始終5係有咁熟絡。
試問邊有人中意自己個小朋友周街認呀爸呀媽架。。

男爵府

上契其實係最好,佢都係想表現比你睇佢鐘意你,你個仔佢一樣love,不過你唔like的話無得講。盡量唔好比小朋友見佢咁多囉。

首頁

尾頁

跳至