婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Giyueng 發表於 20-5-14 09:34
係呀!弟婦就係呢種人,佢經常都喜歡做類似呢種行為對我,我應付呢個人應付得好辛苦,呢個人我覺得佢好恐 ...

如果係我 我會話我正日要同自己媽慶祝母親節, 弟婦要提前做叫弟婦話你知邊日跟埋去, 叫出席左就算。我唔會花心思係奶奶到。雖然我奶奶對我唔差, 但次次要話自己煮的頂呱呱, 同我仔女講係屋企的餸唔及佢好食, 湯唔及佢煲好飲 (但佢無試過來食和飲). 每次都頂著道氣, eq唔高都會爆炸。
至於你弟婦, 算把啦, 係有咁的人。佢討厭你, 任何理由你做什麼都會討厭你, 好似我同事針對我一樣, 同一件事, 我做就投訴, 其他人做就讚。我都怕鬼佢, 盡量避開佢唔正面交峰。就算我試過唔好採係佢面前路過, 佢都可以 "痴線" 你。呢種人無品, 唔好學佢地咁就得。

大宅

Giyueng 發表於 20-5-12 23:26
母親節無見99,我一年同99食飯好少次,99同我食飯好多時都黑面對住我,我同佢鬥黑
...

咁仲要你諗點同佢慶祝,唔係天真左d呢?

叫老公自己諗,佢唔諗連飯都唔駛食啦!(我現在已係咁做,以前生日book位買禮物都係我去諗去安排,現在知道左佢地真面目,我乜都唔出聲等老公去諗去做,佢唔諗唔做我亦唔會有反應...已幾年無做「多餘」野。)

大宅

回覆 Giyueng 的帖子

我明白人哋對你唔好, 你唔會想見到哩個人我果個對我都唔係好, 不過我只會諗, 同佢食飯係比面自己老公, 所以哩個我點都會做

唔講其他, 至於正唔正日, 我覺得又唔駛太在意
每個人都有父母, 如果個個都話要正日食飯, 咁係咪全村人一齊正日食先?
重點係要同你老公溝通, 正唔正日並唔係由其他人話事
你兩公婆商量好, 只要大家有共識就可以, 我覺得唔駛理人點講

佢憑乜嘢話自己要提前食, 你哋一定要正日呢?
咁倒轉頭又得唔得? 所以...係唔需要理佢講乜...

大宅

母親節係同自己母親慶祝,點解要同人哋老母食飯????佢陀你養你教你嘅咩

複式洋房

係呀!弟婦就係呢種人,佢經常都喜歡做類似呢種行為對我,我應付呢個人應付得好辛苦,呢個人我覺得佢好恐 ...

同路人 我弟婦又係甘 成q日討好99 攻心計甘 搞到99吾中2我 對我5好

子爵府

Kathysw202090 發表於 20-8-18 05:02
同路人 我弟婦又係甘 成q日討好99 攻心計甘 搞到99吾中2我 對我5好
你又係有個咁討厭既弟婦,對住呢種人真係好辛苦

複式洋房

Giyueng 發表於 20-8-18 10:03
你又係有個咁討厭既弟婦,對住呢種人真係好辛苦

搞到我成日抑鬱 佢要爭咪比曬你囉 仲要系99面前踩我 我老公又幫吾到我出氣

子爵府

Kathysw202090 發表於 20-8-18 15:40
搞到我成日抑鬱 佢要爭咪比曬你囉 仲要系99面前踩我 我老公又幫吾到我出氣
...
一樣呀!我都係唔同佢爭比曬佢,佢又係系99面前踩我抬高自己,我任何事99都想知,我係唔喜歡我啲事比99知,佢就八卦我啲事,跟住事非當人情話比99知

複式洋房

Giyueng 發表於 20-8-18 21:26
一樣呀!我都係唔同佢爭比曬佢,佢又係系99面前踩我抬高自己,我任何事99都想知,我係唔喜歡我啲事比99知, ...

X2 佢都系甘 成日想八我d野講我是非 我真系好討厭佢家人 無奈嫁左比c6冇得揀 有時我更加因爲佢屋企人難受 而c6又乜都做吾到 想離婚 我講明以後吾出席佢家庭聚會架啦

子爵府

Kathysw202090 發表於 20-8-19 02:41
X2 佢都系甘 成日想八我d野講我是非 我真系好討厭佢家人 無奈嫁左比c6冇得揀 有時我更加 ...
你都係咁夜未瞓我都係好憎佢家人,我又係成日為佢屋企人唔開心,我c6又係咩都做唔到

大宅

Giyueng 發表於 20-5-11 07:21
99對我唔好,仲做咗好多令我傷心難受既事,永不忘記到,以前母親節會同埋C6細佬一家人一齊同99慶祝母親節, ...

洗鬼做戲咩

大宅

周小桃 發表於 20-8-21 20:35
洗鬼做戲咩

我想和大家分享吓我在美國一位大嫂子?她是越南華僑2公婆也是係以難民身份過去?早年也捱得好辛苦又生得多?6个仔1个女咁就有6个新抱比較啦?我過到去探佢在她家食住言談之後發現?她最錫是第二新抱她說:亞二做護士又靚女又生2個仔,旺夫益子不久將會賣多間屋添?大新抱入門只生一個女又冇工作揍女嗎?言下之意做99嘅當然想个个新抱都叻叻?咁个仔未吾洗咁辛苦咁大壓力,我聽完人生又上一課又大開眼界?各位新抱呀又覺得呢位99對嗎?

大宅

StellaIp0706 發表於 20-8-22 08:07
我想和大家分享吓我在美國一位大嫂子?她是越南華僑2公婆也是係以難民身份過去?早年也捱得好辛苦又生得多 ...

兩個新抱都叻,幫他生b。新抱做乜都可以俾99話,生左b又嫌新抱無反工。
其實女人全職湊b好d, 男人負責找錢。
我個99明明係傳統思想,但都主張兩公婆一齊找錢。但她個女全職湊小朋友,她又無話咩。靜係識叫我呢個新抱反工找錢。擺到明想自己女做幸福小奶,新抱捱世界。

Astra00    發表於 20-9-18 12:36

大宅

唔會。
人對我好,我對人好。
我奶奶都對我麻麻。兩個新抱都無幫我哋慶祝生日,飯都無煮餐食下啦。自己兩公婆就永遠要同佢哋食生日飯。又成日要人請呢樣請嗰樣。話要食乜食乜就叫個仔買。
以前唔明另一個新抱點解一年都見唔到一次,而家明。

男爵府

平常心得架啦!
唔係自己父母,想去米去囉,唔駛咁上心
近年我只會出席團年飯和兩老生日(比下面都要既)
如果有人比說話我聽,我直頭不會再出現,仲好
做女人要硬淨d,有基本禮貌便可
我C6從來唔會話我,因為佢都覺得佢媽好易得罪人
呢個年紀,咩都唔想理呀講真。
jm你仲後生,可能會執著d囉

Astra00    發表於 20-9-18 12:36

複式洋房

一定唔會 佢唔係你呀媽無需要孝順佢,佢亦都唔會當你親生女

子爵府

TyY422 發表於 20-8-27 10:08
一定唔會 佢唔係你呀媽無需要孝順佢,佢亦都唔會當你親生女
係呀!佢從來無當我係親生女,當我係仇人咁!好似前世欠左佢,但又要求我孝順佢,我睬佢都傻

禁止訪問

子爵府

樓主,受人恩惠係要還的,日後你99有事應該搵弟婦兩公婆,你大條道理唔使理佢,高興才對。

複式洋房

唔食

首頁

尾頁

跳至