自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

想set standing instruction 將$每月轉去自己其他戶口(香港銀行戶口),銀碼大過10000所以不能用FPS做。
銀行覆話用唔到(已嘗試internet banking 同去分行處理)。
請問有冇人試過類似情況,可解決嗎?
謝謝。

珍珠宮

evip 發表於 20-5-11 11:20
想set standing instruction 將$每月轉去自己其他戶口(香港銀行戶口),銀碼大過10000所以不能用FPS做。
銀 ...

分幾日過數得唔得
check左non hsbc daily limit未?

公爵府

終極熊貓 發表於 20-5-11 11:33

分幾日過數得唔得

check 左,唔過limit.
同職員試左幾次,她最後話係「常恒指示果邊的同事話唔接受冇branch number 的戶口號碼」。

但同一件事,單次做就可以。(即是轉一次就得,set 同樣戶口銀碼轉2次就唔得)。

珍珠宮

常恆指示要去銀行櫃枱做架,同埋要收一次性手續費,但我唔記得幾錢

公爵府

耕田妺 發表於 20-5-11 14:04
常恆指示要去銀行櫃枱做架,同埋要收一次性手續費,但我唔記得幾錢

最慘我已經去過銀行揾職員填表,都仲係唔得。

大宅

減齡達人勳章

恆常指示我係ebanking做㗎喎! (但係要有保安編碼器)係分行做要比手續㗎

男爵府

入網頁版internet banking, log in 後碌去下面「每日付款及轉賬限額」,「轉賬至非登記戶口」set, 我見可以set 最少400000。返去hsbc個app 揀轉賬,入戶口,$,揀經常,揀每月一次。我問過銀行,這個算是常行指示standing instruction。

男爵府

junechow38 發表於 20-5-11 14:15
恆常指示我係ebanking做㗎喎! (但係要有保安編碼器)係分行做要比手續㗎
現在匯豐無出保安編碼器,現在用app generate 一個編碼

公爵府

cuccw 發表於 20-5-11 14:34
入網頁版internet banking, log in 後碌去下面「每日付款及轉賬限額」,「轉賬至非登記戶口」set, 我見可以 ...

Thanks. 再試下。我用新版網頁,add new payee 咁去做……

水晶宮

回覆樓主:

落分行set third-party registered account 同個 transfer limit. 可以當fps 轉數去另一間bank acc

standing instruction, 都要落branch setup/取消, 所以我覺得第一個方法方便同快d

男爵府

evip 發表於 20-5-11 14:58
Thanks. 再試下。我用新版網頁,add new payee 咁去做……
那天我去分行攪左好耐,見d職員唔識推波仔,我又攪唔掂個密碼,攪到返屋企,終於自己領悟到,怪自己蠢

公爵府

cuccw 發表於 20-5-11 14:34
入網頁版internet banking, log in 後碌去下面「每日付款及轉賬限額」,「轉賬至非登記戶口」set, 我見可以 ...

你意思係set 完轉賬額,你再返去用電話app 去揀轉賬的戶口、銀碼,對嗎?
謝謝你。

子爵府

虎到金來勳章

evip 發表於 20-5-11 12:24
同職員試左幾次,她最後話係「常恒指示果邊的同事話唔接受冇branch number 的戶口 ...

1) 甘你問番另一銀行個分行no 未可解決

2) 自己ebanking 可set, 每月轉某個數到另一銀行。

3) 攪唔到, 去另一hsbc 分行攪 la

男爵府

evip 發表於 20-5-11 15:59
你意思係set 完轉賬額,你再返去用電話app 去揀轉賬的戶口、銀碼,對嗎?
謝謝你。
...
正確

男爵府

回覆 evip 的帖子

你整唔整到?

大宅

evip 發表於 20-5-11 12:24
同職員試左幾次,她最後話係「常恒指示果邊的同事話唔接受冇branch number 的戶口 ...

咁應該係你收款個acc no.唔啱所以先set唔到喎

公爵府

cuccw 發表於 20-5-11 19:23
回覆 evip 的帖子

你整唔整到?

整唔到。實在我之前已經試過用mobile banking. internet banking, 去分行都試過,都做唔到。

公爵府

happytracy 發表於 20-5-11 19:57
咁應該係你收款個acc no.唔啱所以先set唔到喎

同一個payee, 做一次轉$就得,但做恒常指示Standing Instruction 就唔得。

男爵府

回覆 evip 的帖子

Office hour打電話上去技術支援部,上次答我的人都細心,而且解決到,比分行的專業

wcpcelia    發表於 20-5-12 09:28

伯爵府

cuccw 發表於 20-5-11 15:02
那天我去分行攪左好耐,見d職員唔識推波仔,我又攪唔掂個密碼,攪到返屋企,終於自己領悟到,怪自己蠢
...

我都係啦落去分行搞左幾次終於都係上網自己搞掂,分行嗰啲人你推我我推你,冇料扮四條

首頁

尾頁

跳至