自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

侯爵府

睇樓王 發表於 20-5-11 13:39
你仲咩性別歧視!男人唔可以呻?
我諗男人唔對自己子女上心只得兩個可能性,一係唔鍾意個老婆,二係唔鐘意 ...

我唔係歧視

應該咁講
我覺得男人都會8掛
但唔會咁樣問出口
仲係係個媽媽網度

只係覺得奇姐

仲有,佢應該唔係呻
因為生嗰個又唔係佢老婆
而且又唔係要佢幫手

我諗呢度好多jm
都係得自己or 娘家人
幫手揍b

複式洋房

CMMANDY 發表於 20-5-11 14:07
吾好介意, 每個父母有能力, 都希望穿新衣吧! 吾係你們的揹帶唔好呀
...

係既話,我想放番條咩帶出去,都值幾百掛(emoji)

男爵府

Curtis0917 發表於 20-5-11 13:46
我預左比佢用我bb張床,咩帶我地買korea果隻,千幾二千蚊,我老婆話,佢妹妹話七百幾都有,咁即係唔用?我 ...

咁就唔好比咩帶佢,$700都有,就等佢地自己買,你地亦千祈唔好送比佢。至於bb床,問佢要唔要"借用" ,有啲人覺得你唔要先比佢,覺得自己做好人,幫人癈物回收。
其實有時因為外家太過付出,個男人會唔知自己責任,覺得好多野都係理所當然。個男人一路都無做開,當你老婆妹返回屋企,都只會係做死佢妹,個男人已經慣性左了。

男爵府

Mary媽咪 發表於 20-5-11 14:37

我唔係歧視

你又唔好話這個係媽媽網,話明親子王國,父母都可以親子。

複式洋房

CMMANDY 發表於 20-5-11 14:04
吾容易喎, 真是唔敢做錯,大吾大壓力呀! 你真是好, 為左老婆有得安心好睡, 好食和開心, ...

頭一個月都幾辛苦,個幾鐘食一次奶,我仲要早上由新界出番港島區番工,對住老婆屋企人都幾大壓力,佢地都唔容易相處。

子爵府

chanchanmichell 發表於 20-5-11 12:52
叫你老婆呀妹聰明d,唔好生第二個住
b瘦又唔睇,咁b醜又睇唔睇
唔足月就一定瘦嫁啦,擔心都黎唔切

似有小三都說不定!咁冷淡

珍珠宮

回覆樓主:

一個願打,一個願捱
細妹家事等細妹自己處理返
不宜出聲免得影響親戚關係, 一出聲可能男方埋怨女方親戚俾說話佢聽

自己有能力幫到幾多就幾多,其他事等兩位當事人自行處理
當年我姐夫一樣從不湊b,我好唔鍾意佢,但我唔會出聲
我唔識湊b都邊做邊學
bb大咗就陪玩、伴讀、湊去街,姨甥女同我感情好好

複式洋房

Mary媽咪 發表於 20-5-11 14:37

我唔係歧視

我係度只係想呻下,同時想係呢個網睇下其他父母點樣凑b教b,因為自己都係新手一名。

老婆妹有問過我老婆,話因為我屋企近醫院,想係我屋企住坐月,但我拒絕左。

子爵府

Curtis0917 發表於 20-5-11 14:43
頭一個月都幾辛苦,個幾鐘食一次奶,我仲要早上由新界出番港島區番工,對住老婆屋企人都幾大壓力,佢地都 ...

係5樓(講)~ 住港島>返屯門工作

複式洋房

汽水餅 發表於 20-5-11 14:51
係5樓(講)~ 住港島>返屯門工作

我老婆末生b前我係屯門番工,佢生左後,我轉左港島區番工

水晶宮

Curtis0917 發表於 20-5-11 12:46
醫院只可以一星期探一次bb,佢老公話,見到個b咁瘦唔想去見,但我自己覺得更加要見多d bb,比佢知你有幾支 ...

你呢句講左妹夫的心理狀態,佢好大壓力,大到唔想面對,bb的健康佢好擔心用另1個方法表現

伯爵府

虎到金來勳章

我仔2歲幾嘔血入院住幾日我老公都冇探過,反而我老爺走來醫院猛搵.後來知他超級無敵勁心痛我諗佢承受唔到見到個仔插住針吊鹽水.

我女都係早產要訓氧氣箱之後話佢黃疸指數好過可能要輸血,果時我都唔敢去睇佢只懂喊,我好怕見到她矇住眼插晒喉既樣.外人係唔會明白切身之痛.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

複式洋房

hhmum 發表於 20-5-11 14:59
我仔2歲幾嘔血入院住幾日我老公都冇探過,反而我老爺走來醫院猛搵.後來知他超級無敵勁心痛我諗佢承受唔到見 ...

我第一次見我bb時,見佢好瘦又要入箱都好心痛,佢早左出世得2.1xkg,不過我選擇多d見佢,你講得啱,唔同人有不同既做法。

複式洋房

spikenard 發表於 20-5-11 14:53
你呢句講左妹夫的心理狀態,佢好大壓力,大到唔想面對,bb的健康佢好擔心用另1個方法表現
...

可能真係你所講咁。

象牙宮

回覆樓主:

唔關年紀事,睇下想唔想幫手啫!係咪要努力搵多d錢養屋企? 我老公以前都無咩幫手架喎,自己入醫院生,生完返屋企咪湊一陣咁多囉,識餵奶唔識掃風

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Mary媽咪 發表於 20-5-11 12:44
原來男人都會講8掛架

我自己覺得唔係個個男人都會對自己子女上心

唉呢樣好難小心

我同C6 拍拖時見到佢好鍾意bb 小朋友,次次見到我d 姨甥都會同佢地玩,好希望同我結婚生bb . 未有bb 時已教育左佢一段時間,要佢知道仔女唔係玩具唔係寵物,係要花時間心機落去。。。c6 會答我知道明白。。。

到真係生左出黎,佢先發覺小朋友好麻煩好曳,佢冇耐性亦唔了解小朋友,變左唔想理,最好我地去街剩佢自己喺屋企hea. 不過佢係會幫手,叫佢做係會做嘅,亦唔係話唔錫個仔,但唔會主動同佢玩,個仔學校活動返黎都唔會問句關心句。。。

同意遇著呢d c6 要老婆train 囉,train 左都會改善,唔train 佢只會更差,大家唔開心

侯爵府

26days 發表於 20-5-11 14:43
你又唔好話這個係媽媽網,話明親子王國,父母都可以親子。

其實好少既事
如果你地鐘意執住d 字眼上

咁親子網囉
ok?

水晶宮

Curtis0917 發表於 20-5-11 15:08
可能真係你所講咁。

識1個朋友,bb早產,bb出世後比婆婆湊,最令人費解的是2公婆晚晚出去玩,冇湊過bb, 這bb唔好湊,飲奶要用針筒,餐飲餐嘔,連婆婆都忍唔住諗會湊得大嗎?

在外人睇,呢對咩父母?其實對於佢地2個,媽媽好耐久生左唔太健康的bb, 爸爸不知所措,這種壓力幾乎令佢地痴線,唔想面對係佢地消極方式的處理壓力

壓力對每人的反應都唔同

Bb過左危險期,2夫婦好錫佢,與bb出世時的照顧反應相反

侯爵府

Curtis0917 發表於 20-5-11 14:51
我係度只係想呻下,同時想係呢個網睇下其他父母點樣凑b教b,因為自己都係新手一名。

老婆妹有問過我老婆 ...

你都拒絕左
咁你仲有咩要呻
我有d 唔明

你係男既都唔明佢作為男既妹夫諗法做法
唔通我地會明?

男人係屋企好多時都唔做野好似大爺咁架啦
男人要返工
女人夠要返工啦
但女人放工返屋企要煮飯清潔洗衫
男人呢?有幾多個男人會幫手?

首頁