論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

呢排興app 搵,我都試咗contact 幾個,個個叫價都係高過法定人工,係唔係正常架? agent嗰啲完約工人係唔係都係咁?

男爵府

JunJunJu 發表於 20-5-11 16:03
呢排興app 搵,我都試咗contact 幾個,個個叫價都係高過法定人工,係唔係正常架? agent嗰啲完約工人係唔係 ...

一開始就叫高價我唔覺得好咯,除非你條件好差

侯爵府

JunJunJu 發表於 20-5-11 16:03
呢排興app 搵,我都試咗contact 幾個,個個叫價都係高過法定人工,係唔係正常架? agent嗰啲完約工人係唔係 ...

如果係菲,佢地做開鬼佬老細,我係fb個老細移民幫姐姐搵僱主,開價$7000/月(包埋food allowance), 可能真係舊僱主比高人工佢……講真係apps搵僱主,佢地都係試下姐

男爵府

開心吸收勳章

05suey 發表於 20-5-11 16:26
一開始就叫高價我唔覺得好咯,除非你條件好差
唔差呀,正常2大2細(小學),有啲開場白就係問我俾幾錢 O晒嘴,點知你值幾錢~

男爵府

開心吸收勳章

回覆 ming1020 的帖子

啱啱見咗個,現時收緊6400,照顧4個大人,老人家都唔係好老,佢基本上只要做清潔同幫廚,我想同佢講不如你唔好轉工知足啦!

侯爵府

JunJunJu 發表於 20-5-11 17:09
回覆 ming1020 的帖子

啱啱見咗個,現時收緊6400,照顧4個大人,老人家都唔係好老,佢基本上只要做清潔同 ...

我覺得佢地都係撞下有冇人肯出高價,我自己就啱啱經agent請完約印,人工正常

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

JunJunJu 發表於 20-5-11 17:05
唔差呀,正常2大2細(小學),有啲開場白就係問我俾幾錢 O晒嘴,點知你值幾錢~
...
2大2細,唔算筍工。如果無工人房,又再差少少。

而家好多年輕夫婦+1隻竉物。呢d咪荀工lor。

你的條件,比較難用底價,找有經驗完約工人。

男爵府

JunJunJu 發表於 20-5-11 17:05
...

我覺得小學根本不需距地做得多了,再見多幾個,距地都係撞大運

公爵府

完約工人未必好,上次請左一四年完約,一入屋態度串之餘,又借錢又話乜都唔識煮,interview 就話識,一年後佢resign 因為借左好多錢,送佢走時我成個鬆哂,唔駛我郁手炒佢。

男爵府

開心吸收勳章

ming1020 發表於 20-5-11 17:11
我覺得佢地都係撞下有冇人肯出高價,我自己就啱啱經agent請完約印,人工正常
...

經紀介紹咗個2張contract完約菲,人工都正常,係agent fee甘啲

男爵府

開心吸收勳章

OKC 發表於 20-5-11 20:16
完約工人未必好,上次請左一四年完約,一入屋態度串之餘,又借錢又話乜都唔識煮,interview 就話識,一年後 ...

唔係掛,之前個家人點頂佢4年

男爵府

開心吸收勳章

wendyyiu 發表於 20-5-11 17:36
回覆 JunJunJu 的帖子

完約工人係好貴, 不過好過亂請。其實OVERSEA最好, 不用煩。 ...

依排無overseas

男爵府

開心吸收勳章

wmkcnw 發表於 20-5-11 19:51
2大2細,唔算筍工。如果無工人房,又再差少少。

而家好多年輕夫婦+1隻竉物。呢d咪荀工lor。

有獨立房,其實小學唔使理咁濟,9~3 得佢自己一個係屋企,夜晚9點入得房,嘆過我

男爵府

開心吸收勳章

05suey 發表於 20-5-11 19:53
我覺得小學根本不需距地做得多了,再見多幾個,距地都係撞大運

agree

侯爵府

JunJunJu 發表於 20-5-11 21:38
經紀介紹咗個2張contract完約菲,人工都正常,係agent fee甘啲

係平d,但我唔想係apps搵,我寧願比agent賺

男爵府

2024年龍年勳章

我曾經都試過係app 搵工人,全部都開高過市場價,我認為你係好嘅,僱主又點會唔同你續約,唔通個僱主真係錢多到洗唔曬咩!
咁當然都會有其他原因唔續約,但我就唔會見呢啲工人!
所以,我最後都係經agent 請!
(我講我自己咋,不喜勿插!)

公爵府

JunJunJu 發表於 20-5-11 21:39
唔係掛,之前個家人點頂佢4年

我曾經用過一個工人4年,三年半後開始變衰,但都俾佢完約。我有兩個朋友仲慘,續約半年後工人變衰,好懶,但佢地選舉忍唔炒。

有agent 同我講過有些工人完兩個約就覺得自己好掂,對新雇主態度串,服從性低,我上一個就係咁,要食游水魚、有機食物。

我建議你請完約工人最好問前雇主攞reference , 尤其只是完一個約那些,如果好嘅話應該肯續約,我曾經in 過好多兩年完約工人,大部分都話想放星期日但雇主唔俾,有些話雇主俾唔夠野佢食。

JunJunJu    發表於 20-5-12 14:14

禁止訪問

大宅

JunJunJu 發表於 20-5-11 21:52
有獨立房,其實小學唔使理咁濟,9~3 得佢自己一個係屋企,夜晚9點入得房,嘆過我
...

同意,其實小學已經唔使理太多,最多咪肚餓煮下嘢食俾小朋友

首頁

尾頁

跳至