0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb岩岩滿月,平時飲全人奶,呢2日夜晚個餐俾佢飲奶粉,但飲完後全部嘔返出嚟(已掃風,相隔一小時),係咩原因呢?(係醫院和剛出院時都有飲同一牌子奶粉,但當時無問題)
今日再試餵多次,驚佢係太飽嘔,所以只俾左平時一半既份量佢飲(60ml),飲完抱住成個鐘都無事,但一放落床無耐就嘔
會唔會係唔適合飲奶粉呀?

大宅

bb細個係好容易嘔,我個女好唔容易飲完奶,郁佢兩郁又嘔返哂出來,好失落,又要同佢換衫,又要拖地。不過2個月開始,bb腸胃好咗,就冇咁容易嘔。新手媽媽加油,俾啲時間bb慢慢腸胃成熟,應該會少啲嘔,我自己咁諗。

洋房

Manvasto 發表於 20-5-12 01:29
bb岩岩滿月,平時飲全人奶,呢2日夜晚個餐俾佢飲奶粉,但飲完後全部嘔返出嚟(已掃風,相隔一小時),係咩原 ...

係唔係唔夾隻奶粉?

大宅

會唔會隻奶粉唔夾BB 呀
我之前個B都一直人奶既。。之後半人奶就俾佢食隻接近人奶同天然成份既奶粉。。俾B 容易接受D

複式洋房

Bb未夠3個月容易嘔係正常架,我仔飲完2個鐘都可以嘔番出泥。佢地胃仔個蓋未識自己關所以容易嘔。

別墅

bb岩岩滿月,平時飲全人奶,呢2日夜晚個餐俾佢飲奶粉,但飲完後全部嘔返出嚟(已掃風,相隔一小時),係咩原 ...

我囡囡都係咁!一出世頭幾日食illuma無事,之後幾星期全人奶,之後再俾返illuma佢就嘔,食嘅時候無事,食完一陣就嘔!我轉S26就無事,我估係奶粉唔夾嘅問題。

複式洋房

佢嘔嗰d係豆腐渣咁定係奶?我個仔之前都係噴一半奶出嚟。我後尾小食多餐,2個幾月就好明顯冇嘔咁勁

民房

gumacha 發表於 20-5-21 18:01
會唔會隻奶粉唔夾BB 呀
我之前個B都一直人奶既。。之後半人奶就俾佢食隻接近人奶同天然成份既奶 ...

餵enfinitas?

大宅

kosjjjhj 發表於 20-5-23 04:31
餵enfinitas?

唔係呀 我個b食皇家美素架~

複式洋房

2020勳章

我仔最初兩個月都易嘔奶,去到接近3個月就會好好多。果陣問過護士,呢啲情況正常。有時我果個嘔到瀑布咁真係嚇親我,只不過護士講可能BB唔知飽,其實BB都要識得自己慢慢學習;嘔奶的情況好普遍,同時又有好多的原因,如果你擔心可以建議去健康院時問醫生護士

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊