論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實都係好濕碎的東西....
我有一日經過佢用的廁所,佢收埋我BB 用的Vaseline (現在bb沒在使用,通常拿來玩多過用)
然後我又發現我沒在用的髮夾在佢房
然後我又發現我早前買落十幾支細dettol 酒精消毒液,其中一支在佢手袋內....

呢啲都係好濕碎的東西,其實如佢問我,我是會比的,但佢唔問就偷偷拿去收埋用,我就唔ok. 唉,都唔知點開口話佢好,呢排我已成日話佢呢樣果樣 ...

洋房

回覆 JanetB 的帖子

我都係!工人擅自飲BB沖奶的樽裝水,十幾蚊一支。仲偷我充電寶同tempo。 。。雖然不是貴重物品,但心不舒服!今個月一定要炒佢!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人三隻手, 炒得。

大宅

lily-of-valley 發表於 20-5-13 16:59
你工人三隻手, 炒得。

我又在諗,其實好多人都偷公司資源,例如偷茶包呀,廁紙呀。係咪全部都要即刻炒哂佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

JanetB 發表於 20-5-13 17:16
我又在諗,其實好多人都偷公司資源,例如偷茶包呀,廁紙呀。係咪全部都要即刻炒哂佢
...
但好多大公司有規矩順手攞公司任何濕碎嘢, 當偷野即炒無補。 如你係公司老細, 見staff上倉咁攞, 你就算唔炒都唔會對佢有好印象啦。 人工唔會加亦唔會升佢。 但若人贜並獲我會報警。

你工人而家偷你濕碎野, 你又唔出聲, 咁即係叫佢可以偷多D。 明比你見佢攞你D野, 試緊你底線。

大宅

JanetB 發表於 20-5-13 17:16
...

我認同你。
濕碎嘢咁就炒十萬個員工都唔夠俾公司炒。
我會捉住佢,好認真咁講,但要平心靜氣咁講,你見到佢keep 起咗你啲嘢。雖然係你唔用嘅嘢,但講一聲會好啲。感覺大家好啲。

洋房

回覆 JanetB 的帖子

我半年前就是同你一樣心態,但始終非常唔舒服。安排好後面的生活,就可以炒了。所以,結合實際情況,再做。加油

大宅

chumiguan 發表於 20-5-13 17:49
我認同你。
濕碎嘢咁就炒十萬個員工都唔夠俾公司炒。
我會捉住佢,好認真咁講,但要平心靜氣咁講,你見到 ...

我話佢我都唔好意思,咁濕碎的物件... Vaseline , 長髮夾 , 酒精搓手液....

珊瑚宮

偷野係無分平貴
係一種辟好
偷得細野
一定夠胆偷財物
玩具萬歲!

大宅

JanetB 發表於 20-5-13 14:12
我有一日經過佢用的廁所,佢收埋我BB 用的Vaseline (現在bb沒在使用,通常拿來玩 ...

平常心説明是我買的東西,若需要自己買或詢問我可否用!
我工人自己買檸檬/辣椒/維他命丸或傷風藥……若見她乖有時買辣椒醬,生果等

複式洋房

我有一日經過佢用的廁所,佢收埋我BB 用的Vaseline (現在bb沒在使用,通常拿來玩 ...

我屋企好多野會不知不覺自動消失,雖然唔係貴,但係想用搵唔到,又冇証據話佢拎左,不過有次搵唔到嘢,我發癲全屋企人都驚,我話屋企有乜我都知道架啦,之後少咗唔見嘢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

呢D叫'立'野,一定要出聲話佢 否則愈來愈大膽

大宅

一定要出聲,話佢知你唔接受,再發生就當作偷竊。
此等行為不可忽視!

子爵府

fitfish 發表於 20-5-13 19:08
偷野係無分平貴
係一種辟好
偷得細野

同意!不可縱容

子爵府

swlai1031 發表於 20-5-14 08:25
我屋企好多野會不知不覺自動消失,雖然唔係貴,但係想用搵唔到,又冇証據話佢拎左,不過有次搵唔到嘢,我 ...

我都係,之前好多濕碎嘢冇左,我好嬲,發癲地鬧邊個偷嘢,之後冇乜唔見嘢
我最嬲佢成日攞阿女d cream 來用,好唔衛生,話完佢都唔聽

大宅

確係三隻手,要裝cam, 把家裡所有東西(包括櫃筒內的),全部影相做紀錄,要比佢知你有影低晒,唔見咗就攞張相出嚟,叫佢幫手搵。

濕碎嘢直接同佢講,you are not allowed to take it without asking!

侯爵府

呢d 叫偷, 報警啦!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

回覆樓主:

我以前有件又係咁,所有冇攞嚟用一排既雜物家品都會消失,買一式兩條抹手毛巾開咗一條用另一條放喺櫃隔一排就消失,無數咁多嘢被消失,雖然唔係貴嘢但要用時就冇得用就係好x煩,條肥婆愈做愈懶成日躪落街買個麵包都要兩粒鐘,最終同佢炒大鑊咁啱佢張約都差不多完,原本見佢照顧老人家ok諗住啃多張約最後一拍兩散

男爵府

Bling11 發表於 20-5-18 18:25
我以前有件又係咁,所有冇攞嚟用一排既雜物家品都會消失,買一式兩條抹手毛巾開咗一條用另一條放喺櫃隔一排 ...

所以個姐姐都係完約工人?

大宅

Duckduckbuddy 發表於 20-5-13 21:14
平常心説明是我買的東西,若需要自己買或詢問我可否用!
我工人自己買檸檬/辣椒/維他命丸或傷風藥……若見 ...

呢d可能係買餸錢到打斧頭!

首頁

尾頁

跳至