心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身自己住公屋,冇父母要養,月入二萬幾三萬,本來打算抽居屋,自由自在過日子,好享受單身;

但自己唔爭氣⋯ 諗住拍散拖但搞大咗⋯⋯ 辭咗份工做ftm, 點知畀個老公厄咗,個肚籮咁大先知佢阿媽係病態賭徒,屋企仲欠幾百萬債,欲哭無淚。

宜加日日後悔,覺得自己錯,累到小朋友又累到自己,所有人都話,窮人唔好生仔,咩都畀唔到佢,又買唔起樓畀佢,累佢大咗畀人睇唔起,仲會遺傳貧窮,好難過,真係好後悔;

我細個都好窮,住板間房,好不容易日子終於好啲,宜加要重新嚟過,仲搞到BB同我一齊捱⋯⋯

別墅

中學同學嫁咗個有錢人,住大屋,經常會畀玩具同衫仔我,邀請我去佢屋企,等我哋嘅仔可以一齊玩;

一開始冇咩,但相處耐咗難免有對比,心入面好難過,佢仔仔3歲,講嘢叻又識用英文溝通,細細個周圍去旅行;

其實我哋嘅BB都係同樣咁得意,但我個仔就唔好采,生喺我呢個家庭,我覺得好內疚,我唔應該生

伯爵府

回覆樓主:

連登仔話窮人生仔正仆x嘛,其實都有道理,不過吾生都生左,唯有努力捱埋佢,你99筆數吾關你地事架?最多斷絕關係,幾百萬點幫

別墅

肥肥寶 發表於 20-5-13 16:56
連登仔話窮人生仔正仆x嘛,其實都有道理,不過吾生都生左,唯有努力捱埋佢,你99筆數吾關你地事架?最多斷 ...

佢個仔係媽寶⋯⋯ 佢要孭⋯⋯ 話如果有二百萬,會幫佢媽還債;
我話買樓我畀首期,佢供,佢話每月要幫佢媽條數,冇咗二萬,冇錢供,痴L線!

伯爵府

PopcornMama 發表於 20-5-13 17:06
佢個仔係媽寶⋯⋯ 佢要孭⋯⋯ 話如果有二百萬,會幫佢媽還債;
我話買樓我畀首期,佢供,佢話每月要幫佢媽 ...

咁大鑊,咁你要謀定後路,萬一佢有日還唔到錢,向你埋手, 病態賭徒係無底深淵

瑪瑙宮

錢你一定5好比佢還母債, 留番你母子.

子爵府

親子王國15週年勳章

出番嚟工作揾錢,你老公呃你無誠信,唔好再信佢,隨時準備同佢斬纜。

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章

可唔可以搬返娘家度住,自己出返黎做野,講姐姐或屋企人幫手湊。

男家個邊快D斬欖啦,遲早害到你同小朋友(借錢唔還大耳薩最鐘意利用你小朋友D相威迫你地還錢),所以唔好諗即走人,你老公都係靠唔住。

男爵府

..... 斬纜算!

珍珠宮

PopcornMama 發表於 20-5-13 16:31
本身自己住公屋,冇父母要養,月入二萬幾三萬,本來打算抽居屋,自由自在過日子,好享受單身;

但自己唔爭 ...
甘你都住緊公屋了,己好好的了,叫你老公搬走,你自己同BB住囉...
反正佢幫唔到你,不如煩少D,自己生活好過啦..

象牙宮

但自己唔爭 ...

但事实改變不了, 要調低自己的期望。

如自己認為自己是窮人生仔。 消費觀要改變, 無謂高消費生活。這樣日子會好過D, 安全感多一些。

年輕是本錢。 住公屋,冇父母要養,月入二萬幾三萬,有公屋住胜過好多人
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 20-5-14 18:13
但事实改變不了, 要調低自己的期望。

生咗嫁咗就冇咗公屋,搬咗出嚟同佢租私樓⋯⋯ 又冇收入;日日洗自己 saving, 想幫個仔買份保險都冇錢,真係好想死

下年佢媽層樓就要銀主被拍,到時佢要搬嚟一齊住⋯⋯ 係我衰,係我唔爭氣累死自己又累到個仔

大宅

美好大世界2017勳章

回覆 PopcornMama 的帖子

你同我個案好似, 我知道男方家庭同真正人品後. 我搬回自己家住, 之後離埋婚. 再搵份工做,自己照顧小朋友. 因為小朋友無罪, 所以我會盡量迫自己控制情緒, 要愛自己小朋友,改變小朋友命運 . 我好明白單親好多負情緒, 而負情緒好影響小朋友長大命運.一個樂觀小朋友比自怨自歎小朋友好.離婚後我前夫,佢搵到個單親有$媽媽, 仲養埋我前夫. 而我就自己就養小朋友, 無$,無拍拖, 只有做!做!做! (雖然覺得上天不公平.但無法,因為我命運是這樣.)
所有決定係unforeseeable,所以只可說命運早注定, 只可用心態去改變.
不過好奇怪現象, 男人衰, 有離左婚,但都會有好多女人甘心同這班男人一起, 好有市場.
反而女人離左婚,有小朋友, 可能往後要一個人生活( 因為小朋友都會長大). 可能女多男少現象!

象牙宮

PopcornMama 發表於 20-5-15 12:04
生咗嫁咗就冇咗公屋,搬咗出嚟同佢租私樓⋯⋯ 又冇收入;日日洗自己 saving, 想幫個仔買份保險都冇錢,真 ...

原來如此。

又冇收入;日日洗自己 saving, 想幫個仔買份保險都冇錢,
保險是搵錢多的來買, 万一不幸意外, 兒子有个保障。你要揍仔, 無法工作吧??

佢媽要搬嚟一齊住⋯⋯ 她有工作, 如沒有工作, 看小孩吧, 你去掙錢。 2人搵食, 養4口人該沒問題。
如有資格, 申請公屋吧。

下年佢媽層樓就要銀主被拍? 欠了銀行無法供?
佢無資產, 又年老, 申請公屋易D。 去搞吧。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

但自己唔爭 ...

本身自己住公屋,冇父母要養,月入二萬幾三萬,本來打算抽居屋

你可抽屋為何不抽?

你有公屋, 月入超了, 可交高租金…

抽居屋, 你怕 老公和 99 同住?
居屋是你名下, 你是主干, 99 不會對你怎么的。 99年輕就3人工作, 雇个工人。生活質量會好D。
99年老, 有錢也雇工人吧。
99不會對你差, 你的兒子是她孫子呀。

理性討論交流者。

象牙宮

你有能力供嗎?
佢話每月要幫佢媽條數,冇咗二萬,冇錢供-- 那供養家庭及BB。

你一个人承旦供樓, 以后要樓是你名下。你負責供。它是你資產和別人無关了。

理性討論交流者。

象牙宮

lizwai2003 發表於 20-5-20 09:19
回覆 PopcornMama 的帖子

你同我個案好似, 我知道男方家庭同真正人品後. 我搬回自己家住, 之後離埋婚. 再 ...

現在男無責任。

我識有个女, 結婚生女, 自己搵的多就和老公分開。
女兒歸她。

老公都無再婚。有工作, 和父母一起, 父母也老了, 層樓留給他。

理性討論交流者。

珍珠宮

333s 發表於 20-5-20 11:37
本身自己住公屋,冇父母要養,月入二萬幾三萬,本來打算抽居屋
其實佢寫到好亂,唔太明佢寫咩...一時有公屋,之後又出來租住,又話抽居屋,復習

SORRY...

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

表示同情

複式洋房

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至