夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

Del

男爵府

addicted 發表於 20-5-14 00:48
老公改左我what’s app 個名。我原本叫wife ,而家係Anna. 我最近覺得有啲嘢,剛剛check佢 what’s app. 見 ...

有冇人可以教下我?高招d處理,我已經控制唔到!我想而家開牌!

複式洋房

諗清楚先自己想點先下一步行動

別墅

切忌衝動,所有事情先影相作為證據,有咩爭拗都有個底牌在手

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

addicted 發表於 20-5-14 00:48
救求!老公改左我what’s app 個名。我原本叫wife ,而家係我英文名。我哋結婚10年,仔7歲。我最近覺得有啲 ...

平時佢對你點?經濟上需唔需要靠佢?有冇外家支援?
如果你覺得佢仲緊張你,性生活良好,而你經濟上有能夠獨立,甚至資產比較多,不妨攤開來講,問佢個女仔係乜嘢一回事。否則,必須作好準備再傾。

男爵府

Kk0520 發表於 20-5-14 01:03
諗清楚先自己想點先下一步行動

Thanks . 我依家仲係好亂以控制到自己!落咗街遊蕩。如果佢真係醒咗打嚟我先至話胃痛去咗醫院睇急症先唔想解釋咁多又喊到眼都腫

男爵府

soso1227 發表於 20-5-14 01:46
如果你覺得佢仲緊張你,性生活良好,而你經濟上有能夠 ...

一路以來都OK。近呢個幾個月以為係因為疫情問題成日搵係屋企所以佢話出街我都俾佢出雖然我都唔係好鍾意!始終屋企有小朋友唔想因為咁樣染咗啲病!我覺得佢好自私

男爵府

soso1227 發表於 20-5-14 01:46
如果你覺得佢仲緊張你,性生活良好,而你經濟上有能夠 ...

Del

男爵府

addicted 發表於 20-5-14 02:10
好多謝你哋呀!我現在真係好無助!經濟上我可以,有工作穩定 ,樓佢名。而家終於明白點解女人要$
我dad mo ...

不妨攤開來講,問佢個女仔係乜嘢一回事。否則,必須作好準備再傾-> 我睇佢WhatsApp,仔喜歡佢,佢都錫個仔, 佢都知道同埋個女仔都知道佢有太太,都唔想維持個關係長此下去。但看似我老公覺得這個關係冇問題好想維持落去

大宅

addicted 發表於 20-5-14 01:59
Thanks . 我依家仲係好亂以控制到自己!落咗街遊蕩。如果佢真係醒咗打嚟我先至話胃痛去咗醫院睇急症先唔想 ...

不如返左屋企先?夜嘛嘛一個人係條街又眼訓又冇地方落腳,都諗唔到啲咩解決方法。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 addicted 的帖子

有冇cap低Whatsapp 圖?睇嚟佢地只開始左幾個月,但不知你C6是否第一次。
如果你忍得到,嘗試搵多D個女仔嘅資料,才和C6攤牌。正所謂知彼知己,百戰百勝。你亦要諗下佢點解會出軌,為性?還是佢根本雜食?

男爵府

niccm 發表於 20-5-14 02:11
不如返左屋企先?夜嘛嘛一個人係條街又眼訓又冇地方落腳,都諗唔到啲咩解決方法。
...

多謝你

男爵府

soso1227 發表於 20-5-14 02:37
回覆 addicted 的帖子

有冇cap低Whatsapp 圖?睇嚟佢地只開始左幾個月,但不知你C6是否第一次。

剛cap左!已經唔想loop 上去睇幾時開始!係同事/下屬!女人知佢有老婆,似話不能長始下去!可能悶,十年了!我覺得佢好「風街」!想flirt! Win win !有新鮮感!請問我點可以高少少招處理? 教下我呀唔該!我如果不是有仔,我已爆。但我覺得可以救到,同佢講下,俾個機會佢!俾個機會大家,再相處下,唔得先算!

大宅

addicted 發表於 20-5-14 03:46
剛cap左!已經唔想loop 上去睇幾時開始!係同事/下屬!女人知佢有老婆,似話不能長始下去!可能悶,十年了 ...

你覺得自己勝算有幾多?
比佢知道你已經知道佢flirt 女同事,但唔好表態住,等佢自己哄返你,如果你覺得佢知衰。
你唔同佢鬧交男人仲驚,前提係佢心仲有你先。

男爵府

niccm 發表於 20-5-14 04:05

你覺得自己勝算有幾多?

Del

大宅

addicted 發表於 20-5-14 06:41
好感激大家俾意見我!我才37/38歲,冇想過結婚十年,小朋友才小一就咁。我覺得視乎我點同佢講?但唔識hand ...

你話佢知你見到你老婆個名改左,但如果你變左係即時迫佢改或者幫佢改,會唔會更加反感?
你提出你既意願,但最好等佢自己自願改,我唔清楚你老公性格,我諗你老公暫時只係想玩下多過認真,或者要求佢放工放假多啲留係屋企陪下你地,咁你都安心啲,依個都係最好既行動証明佢希望回心轉意。

子爵府

其實你睇下呢度好多帖同你情形相似,去睇睇取下經先啦!

子爵府

addicted 發表於 20-5-14 06:41
好感激大家俾意見我!我才37/38歲,冇想過結婚十年,小朋友才小一就咁。我覺得視乎我點同佢講?但唔識hand ...

您好! 我有以下分析, 希望帶比妳有一點參考.

1/ 睇情況, 男的都搵到D, 而且樓是自己名, 認為有足夠的牌面, 令妳和小三可以屈服地共存, 近排對妳冷淡, 有機會是爭取發球權的想法, 妳要小心處理.

2/ 男人的心態, 有機會係有老婆安穩後欄兼湊仔, 情人又知自己有太太也願意一起, 拍拖永遠係甜蜜神秘的, 當然情人不走要落地生根, 有三個方向, 1)玩厭要負責不要了,暫時老婆好, 扯爛面. 2)也要負責,暗地裡另組家庭. 3)要做正室影響妳的地位.

無論怎樣, 都要趕快令自己正視面對這場危機, 亦要了解妳的有利因素和支援.

3/ 表態前, 要先知妳有什麼權利, 鬧反後有什麼的保障.
- 據我所聽聞, 如果你們是香港合法的婚姻(包括國外香港承認的國家), 就算房契上沒有妳的名字, 離婚時亦可以分得一半房子的財產, 當然他先自在離婚前賣掉, 妳是不易追回, 所以見勢色不對, 妳可以妻子的身份, 先申請樓宇買賣的禁制令.

細節妳可以問律師, 婚姻輔導的法律支援, 區議員的法律支援, 政府的法律援助查詢等再了解有關的細節. 當後不希望行到這步, 但妳要知道妳的保障, 當離婚的本錢很大, 男人會考慮出軌代價的.

4/ 家人的支援, 如果需要進一步的作戰, 有老家的支持, 仗便不需兼顧後欄, 有更多的支持來打(精神/地方/時間/金錢任何一樣都係重要的支持), 千萬不要令自己孤獨, 如果我的仔女婚姻出現問題, 我都希望在有能力的層面上, 支持跟他行過這段困難的路.

5/ 反而我覺得更要向妳的兒子埋手, 假設之前經常因成績而爭吵, 現在便要集中在母愛的感情上, 等孩子十分愛妳, 如有需要更安排兩老多點探望孫兒, 萬一不幸在爭撫養權更易站在有利的位置.

6/ 大概在心理有數下, 用妳的方法以進為退也好.... 其他方法也好, 假設他真的直接跟妳說, 妳要先想想怎樣回答(我也有這裡見有些C9老公直接說出來, 等太太幫他揀.) 又或說2個都要......, 當然如果妳表態有接受空間(退一步), 已經身處下風了, 老虎蟹都不接受, 而且要冷靜但傷心, 假設如果說無左妳唔得的弱者之類未必work, 令他更易達到齊人之福, 因為像是妳求他留下來, 氣勢已無了. 能讓他估不到妳下一步才不易應付.

7/ 至於改回wife, 我建議不好提他, 這個不能急, 如願意他會自己改回, 假設你們談好了, 便看看他自己什麼時候改, 如果仍然不改, 妳自己已心裡有數了, 就算離開了情人, 他都已經變了. 當然情況需要, 妳對他沒信心並硬性要他表態來示威, 那看看妳的情況吧, 始終我們是過路, 不知最實在的情況.

男爵府

PTMCYS 發表於 20-5-14 09:57
您好! 我有以下分析, 希望帶比妳有一點參考.

1/ 睇情況, 男的都搵到D, 而且樓是自己名, 認為有足夠的牌面 ...

謝謝你呀!好好的分析。

我唔想冇咗婚姻,但唔知應該點做可以漸上風。因為佢暫時都會緊張我

子爵府

addicted 發表於 20-5-14 10:13
謝謝你呀!好好的分析。

我唔想冇咗婚姻,但唔知應該點做可以漸上風。因為佢暫時都會緊張我

若然他仍緊張妳, 但這3星期不碰妳, 有大變, 有機會想試妳的底牌.

有時仗來到, 不能到妳不打, 反而要先準備怎樣打, 除非妳接受了他有情人, 就算接受, 也要想辨法怎樣更能保障妳, 因為情人有機會有下一步, 亦有機會有另一個情人的.

所以妳要先看看自己的低線, 要堅持. 決定了, 準備了, 便開始處理. 我比較喜歡做主動, 因為自己應該主宰自己的.

首頁
12345...10

尾頁

跳至