1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔24個月啦,一直同佢講野,佢都唔學我講野,就係講bb話,一d都估唔到佢講咩!點算好!係唔係要搵語言治療師先得?

大宅

Yukileung27 發表於 20-5-14 09:36
我仔24個月啦,一直同佢講野,佢都唔學我講野,就係講bb話,一d都估唔到佢講咩!點算好!係唔係要搵語言治 ...

搵私家語言治療師評估啦。我個仔都係言語發展慢左6個月,只係識講30個單字。做左4次治療,以家識跟住我地d口形發音,可以講到50-60 個單字,故娘以家教緊佢短句。

禁止訪問

大宅

可唔可以一邊排政府,一邊搵私家做評估GA?2歲都唔識講簡單短句要追LA。。。

複式洋房

enna_tm 發表於 20-5-14 10:03
搵私家語言治療師評估啦。我個仔都係言語發展慢左6個月,只係識講30個單字。做左4次治療,以家識跟住我地d ...

可唔可以pm資料比我呀?

複式洋房

健康傻蛋 發表於 20-5-14 10:19
搵私家有樣好就係唔洗排,而家未復課,我見有中心都有優惠,兩三百就有評估做
評下睇下咩情況 ...

請問邊間中心呀?

複式洋房

繼兒動母 發表於 20-5-14 10:42
可唔可以一邊排政府,一邊搵私家做評估GA?2歲都唔識講簡單短句要追LA。。。 ...

本來4月份要返健康院睇語言發展,但係因為疫情關係健康院打比我要等到9月尾先見!而家好擔心咁大個都唔講

別墅

健康傻蛋 發表於 20-5-14 10:19
搵私家有樣好就係唔洗排,而家未復課,我見有中心都有優惠,兩三百就有評估做
評下睇下咩情況 ...

可以PM有關評估中心嘅資料俾我嘛??

大宅

Yukileung27 發表於 20-5-14 12:52
請問邊間中心呀?

pm左你

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

搵私家語言治療師評估啦。我個仔都係言語發展慢左6個月,只係識講30個單字。做左4次治療,以家識跟住我地d ...

可以俾資料我嗎?

複式洋房

可否pm我資料,我個仔都係只講bb話,謝。

大宅

Yukileung27 發表於 20-5-14 12:54
本來4月份要返健康院睇語言發展,但係因為疫情關係健康院打比我要等到9月尾先見!而家好擔心咁大個都唔講
...

咁快D搵私家睇住先LA,真係唔等得咁耐。。。

大宅

21m 想做平估!可pm?

男爵府

Yukileung27 發表於 20-5-14 09:36
我仔24個月啦,一直同佢講野,佢都唔學我講野,就係講bb話,一d都估唔到佢講咩!點算好!係唔係要搵語言治 ...

搵私人機構評估,我個仔18個月仲講到十幾個單字,但24個月無組合,單字唔多,唔跟人口水尾講野,問佢唔回應,去左做言語評估遲左半年至一年,見身邊2歲既小朋友都識唱歌對答,真係好擔心
我係協康會做評估,簡所有地區時間都得閒,由申請到評估唔夠一個星期就搞掂,不過排治療排左4個月都未有消息,我報左另一機構做言語治療,遲下開始上堂,睇下情況點再分享

男爵府

kissapplegirl 發表於 20-5-15 01:17
搵私人機構評估,我個仔18個月仲講到十幾個單字,但24個月無組合,單字唔多,唔跟人口水尾講野,問佢唔回 ...
同我個情況好似, 18個月仲算ok, 有十幾個單字. 所以健康院就無理到.
之後越大越慢. 到24個月都唔跟人口水尾, 叫佢無反應.
同豬隊友講, 豬隊友猛話佢聰明. 可能之前考N 班, 差唔多間間都收, 令豬隊友太開心. 但N 班唔考講野嘛.

到9月開學就明顯慢過同學仔. 又難教. 老師都覺得有問題. 考K 全軍覆沒.
最後去左做綜合評估, 語言部份慢九個月. 剛開始係外面語言治療.
俾豬隊友浪費左一年時間. 好唔開心呀

男爵府

fasola 發表於 20-5-15 02:27
同我個情況好似, 18個月仲算ok, 有十幾個單字. 所以健康院就無理到.
之後越大越慢. 到24個月都唔跟人口水 ...

我呢排做埋心理學家既自閉評估,呀仔輕度自閉添呀 不過佢所有問題都好輕度,係言語明顯差d,好擔心佢考幼稚園
老公又成日覺得個仔無野,係講野慢左d,佢話9月入N後應該就ok
唉,我唔想浪費時間,趁未入學做左訓練先,希望有改善
我仔仔番2間playgroup 既社工導師都話佢唔似自閉,言語評估個姑娘都話唔似,但結果出泥係輕度,唉

男爵府

kissapplegirl 發表於 20-5-15 02:37
我呢排做埋心理學家既自閉評估,呀仔輕度自閉添呀 不過佢所有問題都好輕度,係言語明顯差d,好擔心 ...
我個都係有親友懷疑佢自閉傾向, 所以至帶去評估. 單係語言慢, 本來豬隊友唔肯俾佢去. 因為佢好多野好固執, 老師都投晒降, 訓好少, 嚴重偏食.

評估結果話無自閉, 但專注力差. 大啲要再去評有無ADHD.

大宅

kissapplegirl 發表於 20-5-15 02:37
我呢排做埋心理學家既自閉評估,呀仔輕度自閉添呀 不過佢所有問題都好輕度,係言語明顯差d,好擔心 ...

有咩特徵令你要check自閉?

首頁

尾頁

跳至