1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ice0018 發表於 20-5-17 10:35
可以pm資料比我嗎?我仔就快19個月 都唔肯講野 教極佢都唔講 淨係講下bb話
...

可以,佢識唔識講10個單字?

大宅

kissapplegirl 發表於 20-5-15 12:10
眼神有d差,腳尖行,fing頭, 平時係我湊佢嘅,我覺得佢同其他小朋友有啲唔同
...

我小朋友33個月都重成日鐘意腳尖行⋯唔鐘意食嘢訓得少,眼神、認知、對答正常⋯個人有啲曳⋯識講10個字或以上句子⋯咁我帶唔帶佢睇好?

大宅

Yukileung27 發表於 20-5-14 09:36
我仔24個月啦,一直同佢講野,佢都唔學我講野,就係講bb話,一d都估唔到佢講咩!點算好!係唔係要搵語言治 ...

朋友個仔32個月都重係講緊單字嘅疊字⋯佢眼神認知冇問題⋯咁係咪建議佢睇下會好啲?

男爵府

FilifalaW 發表於 20-5-17 11:15

我小朋友33個月都重成日鐘意腳尖行⋯唔鐘意食嘢訓得少, ...

咁聽落問題唔大,佢返n班未呀?
我上網睇過有人既小朋友一直腳尖行,要成日提佢唔好咁行,大d無再咁行
下次睇醫生你可以順手問下兒科醫生會唔會係腳筋問題,有機會要做治療, 因為我個仔就畀兒科睇過腳板,醫生話腳筋唔緊,加上佢有其他fing頭,fing手等感統問題

大宅

kissapplegirl 發表於 20-5-15 01:17
搵私人機構評估,我個仔18個月仲講到十幾個單字,但24個月無組合,單字唔多,唔跟人口水尾講野,問佢唔回 ...

請問 係咪一定要戴口罩先可以上或者做評估..... 因為我個仔真係唔肯戴口罩.....好多間機構都唔好同佢做評估...
阿仔而家20個月大........ 入過醫院一見到帶口罩就會怕怕…………

別墅

健康傻蛋 發表於 20-5-14 10:19
搵私家有樣好就係唔洗排,而家未復課,我見有中心都有優惠,兩三百就有評估做
評下睇下咩情況 ...

Pls pm

男爵府

yingying1128 發表於 20-5-18 07:50
請問 係咪一定要戴口罩先可以上或者做評估..... 因為我個仔真係唔肯戴口罩.....好多間機構都唔好同佢做評 ...

協康會係一定要帶口罩先可以評估,我識人搵到間機構唔洗帶口罩做評估,評估完仲可以排i/e/o位
你同健康院講左小朋友問題未?排緊cac未呀

大宅

kissapplegirl 發表於 20-5-18 09:11
協康會係一定要帶口罩先可以評估,我識人搵到間機構唔洗帶口罩做評估,評估完仲可以排i/e/o位
你同健康院 ...

可唔可以話畀我聽係邊幾間機構? 同個健康院講要兩歲先至可以…… 再檢查再排……但應該太遲啦……

複式洋房

enna_tm 發表於 20-5-14 10:03
搵私家語言治療師評估啦。我個仔都係言語發展慢左6個月,只係識講30個單字。做左4次治療,以家識跟住我地d ...

可以pm資料嗎?謝謝

複式洋房

搵私家有樣好就係唔洗排,而家未復課,我見有中心都有優惠,兩三百就有評估做
評下睇下咩情況 ...

可以pm我嗎?謝謝你

大宅

我個女24個月,已經識講15~20個字既句子。就係因為太快,上星期講野開始漏口。基本上而家講一樣野都會舉一反三,又駁咀駁舌。又唔食野,性格又急。幫改佢花名,佢踢我幾腳。有時快講野都唔係好事。

別墅

回覆 健康傻蛋 的帖子

可以pm資料俾我嗎?謝謝🙏

洋房

評下睇下咩情況 ...

可以pm資料比我嗎?Thanks!

複式洋房

協康會好差, 我仔之前去過

複式洋房

評下睇下咩情況 ...

可否介紹,謝謝

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-5-15 02:37
我呢排做埋心理學家既自閉評估,呀仔輕度自閉添呀 不過佢所有問題都好輕度,係言語明顯差d,好擔心 ...

自閉症狀好明顯,點解評估話自閉,但社工導師唔認為係?佢同人有冇眼神接觸?有好明顯固執行為?

男爵府

大小世界 發表於 20-5-20 12:34
自閉症狀好明顯,點解評估話自閉,但社工導師唔認為係?佢同人有冇眼神接觸?有好明顯固執行為?
...

我個仔徵狀最明顯係眼神差,但唔係完全唔望人,始終社工或者導師佢哋唔係心理學家, 心理學家話我個仔係評估過程有少少固執行為,專注力差d,重點係言語遲緩拉高左佢分數,所以入左輕度自閉
日常生活我唔覺得佢特別固執,我控制到佢,佢的確係易分心d

大宅

kissapplegirl 發表於 20-5-17 11:28
咁聽落問題唔大,佢返n班未呀?
我上網睇過有人既小朋友一直腳尖行,要成日提佢唔好咁行,大d無再咁行
下 ...

原本有返但疫情關係停咗,9月升K

大宅

enna_tm 發表於 20-5-14 10:03
搵私家語言治療師評估啦。我個仔都係言語發展慢左6個月,只係識講30個單字。做左4次治療,以家識跟住我地d ...

可以pm我嗎?thanks

大宅

評下睇下咩情況 ...

請問在那區,可以pm我嗎?

首頁

尾頁

跳至