6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係好煩惱下,基本上2,3個月就病一次,本身已經好小心照顧佢,
唔知同冇喂母乳有冇關……

別墅

2歲前bb都係成日病ga....
bb有冇偏瘦呀,或者揀隻靚d既奶粉比bb飲一排睇下

大宅

moshelle 發表於 20-5-14 19:01
真係好煩惱下,基本上2,3個月就病一次,本身已經好小心照顧佢,
...

樓主,唔好多心和自責,你已經做得好好。
我身邊好多媽媽級朋友和同事,都冇餵人奶(或者只餵了好少),佢地既小朋友都冇咩病痛,又好快出好多牙仔和1歲多d已經有力行(或者爬得好快)。
母乳有母乳既好,奶粉也有奶粉的好。
請不要神化和否定、歧視任何一種,兩者也有存在價值。

複式洋房

ASP2019 發表於 20-5-14 20:06

樓主,唔好多心和自責,你已經做得好好。
多謝安慰,我又唔係自責,只係有小小煩惱姐,
因為bb只係可以飲奶粉唔可以食補品之煩類

複式洋房

~pure~ 發表於 20-5-14 19:13
2歲前bb都係成日病ga....
bb有冇偏瘦呀,或者揀隻靚d既奶粉比bb飲一排睇下
嗯,正正有打算試下轉奶粉

別墅

moshelle 發表於 20-5-14 21:49
嗯,正正有打算試下轉奶粉
你可以考慮下enfinitas,呢隻見介紹都有母乳成入,乳鐵蛋白

複式洋房

~pure~ 發表於 20-5-15 13:39
你可以考慮下enfinitas,呢隻見介紹都有母乳成入,乳鐵蛋白
乳鐵蛋白? 之前聽講座好似都聽過, 好似係母乳中影響夠唔夠抵抗力既重要成份, 不過平時奶粉比較少見有

複式洋房

有冇喂母乳同病唔病無關係, 喂母乳一樣有病既BB, 飲奶粉一樣有唔病既BB, 最緊要睇BB本身抵抗力好唔好

複式洋房

版主唔洗太擔心,雖然生理學黎講母乳提供媽媽既抗體比小朋友,不過小朋友既身體病得多都會自行產生抗體去對抗病菌既,只要病既時候細心咁確保bb既康復進度就會無咁容易病架啦 ^^ 加油!

男爵府

2020勳章

唔關人奶事嘅,我地都係一路飲奶粉
依家22個月咪都未病過,我地仲要日日出街玩,我自己本身都好少病
係咪你地大人病,傳染佢?

大宅

2020勳章

mzy 發表於 20-5-15 21:18
乳鐵蛋白? 之前聽講座好似都聽過, 好似係母乳中影響夠唔夠抵抗力既重要成份, 不過平時奶粉比較少見有

...
乳鐵蛋白好野來,初乳都係得十幾%係乳鐵蛋白

複式洋房

moshelle 發表於 20-5-14 19:01
...

其實吾關事。我女都係奶粉大14個月無病過。之前日日去街

大宅

2020勳章

回覆 moshelle 的帖子

我都係冇餵人奶,細囝已經病咗3次,大囝都冇病得咁密,好灰......

複式洋房

touch wood唔易

別墅

2020勳章

moshelle 發表於 20-5-14 21:47
多謝安慰,我又唔係自責,只係有小小煩惱姐,
因為bb只係可以飲奶粉唔可以食補品之煩類
...

多飲湯
紅菜頭蕃茄南瓜洋蔥湯
大人 阿B一齊飲

大宅

mzy 發表於 20-5-15 21:18

...

講到幾好 都係marketing 野 隻隻奶粉都包裝到 講到自己獨一無二
奶粉最緊要係同b夾 而家啲奶粉好多都好好 營養差唔多 唔夾講咩都係假

洋房

回覆 moshelle 的帖子

暫時Touch wood都無乜大事發生,但係我覺得BB病係總會有,自己都不停提醒自己到時要硬淨加油啊

複式洋房

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
試下幫BB轉下奶 我女由美X轉左心美X就病少左好多了 D專家話吸收得好D,抵抗力好D

複式洋房

發表於 昨天 21:15 |顯示全部帖子
irene891 發表於 20-5-24 09:02
講到幾好 都係marketing 野 隻隻奶粉都包裝到 講到自己獨一無二
奶粉最緊要係同b夾 而家啲奶粉好多都好好 ...
咁又唔係呀, 有母乳成份先係獨一無二, 人人都知母乳健康, 但唔係人人都有咁既機緣呢
而且夾唔夾b真係要個個b試左先, 我都見過有朋友同一奶粉個反應完全唔同

複式洋房

發表於 昨天 21:22 |顯示全部帖子
Kerry仔 發表於 20-5-17 17:21
乳鐵蛋白好野來,初乳都係得十幾%係乳鐵蛋白
我都聽過人講話初乳真係好珍貴, 量係最少, 而且最重要既營養係最足

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊