1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

20M啦,未識自己食一餐都算,食飯個陣有岩心水既玩具先肯食⋯試過堅決唔俾,但係6299,見佢唔食,就一定用玩具氹食,最緊要係食得⋯但我唔想咁⋯寧願佢一餐食少啲,想佢知道食時食,玩時玩⋯
大家想法好唔同⋯
搞到我好大壓力⋯
可以點做?

子爵府

首先要同長輩溝通好先,最好由先生去講,20個月未必一定要自己食成餐飯,亦可以食少D,但飯檯上一定唔可以有食物同餐具以外嘅野,否則去到4、5歲,都係你一邊餵飯佢一邊係度玩

別墅

CCHINGC 發表於 20-5-15 09:45
首先要同長輩溝通好先,最好由先生去講,20個月未必一定要自己食成餐飯,亦可以食少D,但飯檯上一定唔可以 ...

就係溝通唔好⋯所以都唔知點好

侯爵府

2024年龍年勳章

一路玩玩具一路食好過一路睇youtube一路食。
果陣為咗幫BB食飯戒youtube,所以俾玩具,
後來知道佢有大人餵飯雙手太得閒,
就另外俾一份食具放少少飯,俾佢一路食一路練習自己玩畢飯。
又滿足到老人家餵飽BB。

別墅

TYY0104 發表於 20-5-15 09:10
20M啦,未識自己食一餐都算,食飯個陣有岩心水既玩具先肯食⋯試過堅決唔俾,但係6299,見佢唔食,就一定用 ...

我仔細細個都系一時餵飯一時自己食,我最緊要佢食哂餐飯就得,如果你系想要個仔乖乖地自己食哂餐飯,好簡單,狠心啲比佢自己食,當吾食拉就收起,等到下一餐先有得食,中間無奶無零食,餓了下一餐自然會食多啲,不過你要同6299溝通下,我知老人家系會就哂個小朋友,慢慢來,無得急,揾老公幫下手!

首頁

尾頁

跳至