時政擂台

跳至

首頁
12345...25

尾頁

水晶宮

考評局公開回應左條題目有不妥,但因為係由一群專業教育家共同設計出來,所以無人需要問責。我想知道呢條引導性既考題,如果考生唔順著去答,係咪會被扣分?有冇model answer, 有必要透明化個marking scheme

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-5-18 11:29

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢樣野真係好吊鬼,好似通識咁,如果答反中反政府既就5**

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

你覺得呢 open question
總之係政府嘅就反對

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

一條歷史題變成一條討論題,已經好有問題

例如以往我讀中史講唐朝貞觀之治,係答佢點解咁成功,唔係答哂正反兩面

wcpcelia    發表於 20-5-16 19:56
goldpiglet    發表於 20-5-15 13:04

水晶宮

2024勳章

開放性問題,都有人答同意利大於弊嘅,只要噏得出歪理

珍珠宮

ricecooking 發表於 20-5-15 11:52
考評局公開回應左條題目有不妥,但因為係由一群專業教育家共同設計出來,所以無人需要問責。我想知道呢條引 ...

可能有份統一的答案,如果答中有幾點的,又中答案內的幾點,分數就高些。

侯爵府

改卷都唔會得一個人改。
如果話改卷員有政治立場,咁學生點答都係有機會高分,你答藍色答案,遇到藍色改卷員,你埋高分,反之亦然。

子爵府

考評局公開回應左條題目有不妥,但因為係由一群專業教育家共同設計出來,所以無人需要問責。我想知道呢條引 ...

除左想知marking scheme係咪利多於弊同弊多於利都可取全分外,我重想知:
-幾多考生答利多於弊,
幾多考生答弊多於利
-可否跟多個調查,幾多考生考完覺得條題目令自己"長知識"了,幾多考生覺得痴鬼線
-又當題目變了past paper, 幾多老師會教來年考生答弊多於利/利多於弊/ 兩者皆可?
原來我們的細路真係會不經不覺被洗腦。。。好驚啊

anma    發表於 20-5-15 15:13

男爵府

回覆樓主:

一條有問題嘅考題,已經唔可以用黎考試,直頭取消呢題,全世界唔計呢題分

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

咪囉!不如公開, 等大家學下野喇
放下自在

男爵府

ren 發表於 20-5-15 12:51
除左想知marking scheme係咪利多於弊同弊多於利都可取全分外,我重想知:
-幾多考生答利多於弊,
幾多考生 ...

呢個先嚴重,有D野冇得討論,即使有幾多利都好,殺人唔眨眼呢個弊已蓋過一切

大宅

回覆 ensureyip 的帖子

開放式的問題要小心處埋。
例如:歷史相關
1900 至1945 年間德國對歐洲/猶太人的利與弊。
肯定在歐洲地區引起強烈反響。

例如:倫理道德
一夫多妻制的利與弊。

一妻多夫制的利與弊。

例如:政治
......

大宅

雖然我唔同意嗰位人士嘅個人言論,但係喺香港嘅公開試底下唔係有預設立場,我以前都讀中史,喺題目入面亦都會有評論文革邊個要負最大責任,並非完全盲目撐共產黨,最後我都攞到A

我明白大家呢排係比較敏感,但係一件事還一件事

珍珠宮

畀面勳章

藍尾巴 發表於 20-5-15 12:29
通常正反都有分,一向分析題,要寫晒正反再立論,只寫一邊會少好多分。
...

嗰個年代日本對中國所做的事,如果夾硬要寫啲正面嘢出嚟,我覺得好嘔心。

大宅

ren 發表於 20-5-15 12:51
-幾多考生答利多於弊,
幾多考生 ...

其實去到高中,無論學生係答邊個立場,都係為咗方便自己作答同埋覺得容易寫姐

簡單來講即係自己溫書貼中邊個部份,有多啲史料,咪答邊個立場囉

評核嘅重點係佢嘅論據同論點係咪清晰互相緊扣,並唔係個立場啊,考試報告亦都唔會走來做調查去分析有幾多人係乜嘢立場,反而係分析答得好同唔好嘅同學有啲乜嘢共通點

珍珠宮

畀面勳章

yipling62 發表於 20-5-15 13:08
雖然我唔同意嗰位人士嘅個人言論,但係喺香港嘅公開試底下唔係有預設立場,我以前都讀中史,喺題目入面亦都 ...

唔覺係敏感。
一件事還一件事,但嗰個年代日本軍國主義已經完全擴張,除咗中國,菲律賓、韓國、東南亞很多地區亦有受害, 係咪仲要講啲凡事都有利弊,為日本軍國主義講返啲好話先叫正面中立?

子爵府

回覆樓主:

一場烕绝人性戰亂,竟然在港比黃屍人拿來做利與弊。簡直烕绝人性。在韓國肯定引發暴動。出卷員在韓國一定過唔到一晚。

upcycle.link    發表於 20-5-17 23:41
readymama    發表於 20-5-17 20:25

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

藍尾巴 發表於 20-5-15 12:29
通常正反都有分,一向分析題,要寫晒正反再立論,只寫一邊會少好多分。
...

我 唔係文科 , 如果要寫曬正反 兩面,真係想知 道考評局嘅marking scheme, 究竟 殺人姦淫擄掠 , 點樣可以寫到 利多於弊

readymama    發表於 20-5-17 20:26
總有離別的時候

男爵府

放大到包含1900年至二戰前的話,
咁就唔會只有“弊”而無任何“利”,
正如清末留學日本浪潮、孫中山係東京成立中國同盟會開展革命事業等等,
不過接受唔到,淨係睇二戰時期都無辦法。

中國對外侵略幾千年都可以講係傳播文明、 促進民族融合 同埋 豐富充實中華民族內涵,一件事都可以有兩面。

首頁
12345...25

尾頁

跳至