時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://yns.page.link/YuYaD?soc_src=unv-sh&soc_trk=wa

大宅

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 7%E8%BC%83%E4%BD%8E

伯爵府

ffdsf 發表於 20-5-17 20:51
回覆 ASUS_JT 的帖子

自1894-1895 甲午戰爭後,曰本軍國主義開始全面侵華

多謝詳細資料^^

我認為呢。。。題目主要係考吓啲考生識唔識“揣摩上意”,曉唔曉“識時務者為俊傑”。。。啩。

我都想見識吓果個marking scheme

大宅

教育局迅速的行動,就叫人驚訝,通常有人投訴,官僚的做法,是會答"出題不完美,我地會改善及跟進",一拖就幾個月至半年,等人忘記,現星期日發稿,明天派隊人去考評局查找不足,效率之高,冠絕政府各部門 !

大宅

小晴 發表於 20-5-18 00:11
教育局迅速的行動,就叫人驚訝,通常有人投訴,官僚的做法,是會答"出題不完美,我地會改善及跟進",一拖就 ...
今次非同小可,今時唔同住曰。

翡翠宮

HKITMan 發表於 20-5-17 23:22
在北歐,美國,英國,甚至德國有相同題目問是否同意 Nazi在2戰利多於弊並加入2段 Nazi 信件作,參考這並以 ...

So true.....係香港先可以發生呢d事

用戶要求終止服務

回覆 ricecooking 的帖子

其實呢條題目冇問題亦冇預設答案, 考歷史科就係要答正反兩面既分析.

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

https://www.thestandnews.com/pol ... %E8%A9%A6%E9%A1%8C/

別墅

畀面勳章

Mrs.Luckycat 發表於 20-5-15 23:06
對侵略者而言,利多於弊,唔係點解要勞師動眾去打仗?
對被侵略者而言,國破家亡,係弊多於利。。。除非.. ...

公我贏,字你輸(emoji)

別墅

yipling62 發表於 20-5-15 13:08
雖然我唔同意嗰位人士嘅個人言論,但係喺香港嘅公開試底下唔係有預設立場,我以前都讀中史,喺題目入面亦都 ...

今年教育界有很多既定立場,出這類題目,好睇批卷員....

珍珠宮

2018復活節勳章

extra88 發表於 20-5-17 22:26
同一條問題可以係唔同層次上出現,
長有長答, 短有短答。
重點係證明左1900至1945年根本唔係只等如日本侵 ...

又在胡說八道,再說一遍,由甲午戰爭前,直至二戰結束,日本的國家政策,就是侵華,沒有一刻停止過,這帖已經有多人總結了那幾十年內,日本侵華的事件。雖然不是每一天都在打仗,但日本的侵略中國政策在二戰結束前是從未停止,所以甲午戰爭後的1900至1945年的中日關係主調,亦一樣是日本侵華,抗戰前的幾十年,日本就沒有侵華嗎? 你再用漢奸式的狡辯,也不能抹殺事實。

首頁

尾頁

跳至