時政擂台

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

tkykaren 發表於 20-5-15 21:51
我有咁講過?
我只係話俾你知毛主席講過多謝過日本侵華呢一件事同呢一番說話。唔代表我認同佢嘅言論,更加 ...

毛主席只係講反話, 唔好咁無知

複式洋房

tkykaren 發表於 20-5-15 21:51
我有咁講過?
我只係話俾你知毛主席講過多謝過日本侵華呢一件事同呢一番說話。唔代表我認同佢嘅言論,更加 ...

你錯了。
考題中的引文,跟毛主席言論無關。所以你提毛主席言論,係離題。

另外,所謂提供了事實(即引文),係有關1905 及 1912 年嘅事; 卻又隻字不提及後的侵華歴史。叫人參考 1905及 1912兩篇引文去討論包含侵華時間的利弊!此為誤導!

再講一次,殘殺平民的歴史,無討論空間。有良知、懂黑白的人才會明。你唔明我唔怪你。
(拿,係咪真係唔怪你,你自己諗諗)

男爵府

banbanmm 發表於 20-5-15 20:04
日本係唔提呢件事,但而家香港變態到要美化侵華,你話成件事幾咁泯滅人性
...

其實人哋係問:

「1900-45年間,日本為中國帶來的利多於弊」你是否同意此說?

你是否同意既意思係可以答唔同意, 然後講論點。 正常學生有讀歷史都會答唔同意啦! 我唔覺條問題有咩問題喎?

就等於問一個學生: 媽媽因為趕時間,紅燈過馬路,你是否同意?

點解唔可以有討論空間?

別墅

鴨鴨比 發表於 20-5-15 20:39
毛澤東自己都承認十年浩劫

佢仲係人民大會堂未入土為安,每日升升降降,去北京見識下

你自己都未識尊重自己民族歷史添啦!承認十年浩劫嗰個唔係毛澤東,係中共啊!
話時話我係真係去過見毛澤東遺體,我哋一行人都好尊重呢種場合,但係我見到嘅中國同胞入到去似街市買餸咁嘈。你就真係要去見識一下佢哋有幾咁尊重自己嘅毛主席啦!

別墅

testher 發表於 20-5-15 22:02
其實人哋係問:

「1900-45年間,日本為中國帶來的利多於弊」你是否同意此說?

因為佢哋淨係識1937-1945年嘅歷史。

公爵府

2024勳章

怪獸青BB 發表於 20-5-15 18:16
個班人高薪厚職但腦裝水

係裝左黃色屎水

複式洋房

其實人哋係問:

你的例子錯晒。

媽媽趕時間衝紅燈,有機會是「情有可原」,所以可以討論。

如果媽媽趕時間,所以殺咗人地個仔,燒咗人間屋,你覺得都有得討論?

男爵府

tkykaren 發表於 20-5-15 22:03
因為佢哋淨係識1937-1945年嘅歷史。

我反而覺得取消試題,對考生唔公平
簡直多此一舉。 歷史不嬲用作借鏡,不論好壞,都應有討論空間。

子爵府

tkykaren 發表於 20-5-15 21:39
你有冇睇過本書㗎?你真係唔識㗎喎!

我真係恭喜你呀
你等反華派,幾時變了毛主席的信眾?
我真係恭喜你呀!

我等幾十年之後,啲人又會引述話:我真係恭喜咗你

別墅

mfqq 發表於 20-5-15 22:01
你錯了。
考題中的引文,跟毛主席言論無關。所以你提毛主席言論,係離題。

大佬呀! 1937至1945年係日本侵華的, 1900至1936年嘅歷史你當佢消失咗啊?不嬲資料題都係俾少少資料你去睇,去分析,你過去三年甚至乎你由小學開始已經去學一啲事史實,最後呢一題係綜合你所學所知,而不是只局限於這兩段人民和資料去作答。

你話人哋誤導,咁你咁易俾人誤導倒,而去作答啊日本真係好好啊,真係對中國呢利多於弊喇,而忽略咗日本侵華嘅事實,咁你咪叫冇獨立思考囉。

男爵府

mfqq 發表於 20-5-15 22:07
你的例子錯晒。

媽媽趕時間衝紅燈,有機會是「情有可原」,所以可以討論。

點解呢? 你認為錯事,就答係錯既
寫出你自己論點就得。
人哋出題無話明日本係啱喎?係叫學生作答啫?

珍珠宮

好媽媽勳章

其實人哋係問:

正常人都唔同意,咁重討論來做咩?

人口太多造成環境破壞,殺咁d人可以保持生態平衡,你同意嗎?

夾硬搵d嘢去正反討論,咪就係令人諗壞腦,歪理當真理囉。

公爵府

2024勳章

banbanmm 發表於 20-5-15 20:04
日本係唔提呢件事,但而家香港變態到要美化侵華,你話成件事幾咁泯滅人性
...

對, 香港曱甴黑衣黃屍, 之前只係厭惡, 現在簡直嘔心

琥珀宮

tkykaren 發表於 20-5-15 21:40
你愛國定愛黨呀?唔好搞錯喎

咁鬼多問題

國愛定㗎啦,否則成棚祖先報夢打呢個不肖子孫。

你間祖屋俾人拆,你會點?問利與弊?

黨係祖屋嘅管理公司,國民記管理公司做過,垃圾,共產記管理公司1949年踢走呢間公司,做咗間祖屋管理公司,姓毛嘅係個共記管理公司CEO,頭好尾衰,冇更強大管理公司踢得低佢,咁跟住呢間管理公司嘅CEO就漸漸好嘞,打理得間祖屋唔錯。

明未?阿王!

管理公司可以轉,祖屋不能俾班牛鬼蛇神拆咗分家。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

別墅

SandyKL 發表於 20-5-15 22:10
咁鬼多問題

國愛定㗎啦,否則成棚祖先報夢打呢個不肖子孫。

咁你又好嘢喎,諗到用管理公司。咁究竟邊個出糧俾管理公司㗎呢?
九唔搭八。
你地呢啲冇學識的意氣之爭我唔再參與啦!你地自己圍爐啦~拜!
祝福各位前程似錦

男爵府

blackypurin 發表於 20-5-15 22:09
正常人都唔同意,咁重討論來做咩?

人口太多造成環境破壞,殺咁d人可以保持生態平衡,你同意嗎?

唔同意都應該有論點寫出答案?
咁你最多話條問題出得唔好,下年檢討,但要取消就太嚴重啦!
如果呢條問題係尾二果條問題,有部分學生答完呢條無時間答最尾果條, 又或者有部分學生揀題作答, 份卷做唔晒(一定有呢類學生喎)咁好影響學生分數。

複式洋房

testher 發表於 20-5-15 22:08
點解呢? 你認為錯事,就答係錯既
寫出你自己論點就得。
人哋出題無話明日本係啱喎?係叫學生作答啫?

原來你真係唔明。

呢個世界,有一樣野,叫是非黑白。

呢個係歴史科考題,不是哲學科呀。

再者,好多受害人親屬、後代仲在生,你拎黎「討論」? 有無諗過別人感受?

如果有人討論64屠城的利弊,畀你係天安門母親,你有咩感受?

珍珠宮

Ol0314 發表於 20-5-15 16:14
科目沒有問題
人類從來都唔會無歷史
沒有人沒有過去

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

公爵府

2024勳章

zbt 發表於 20-5-15 21:32
出卷人何止偏頗,是險惡用心,有意為之。所以一定要挖出原題出題人係邊隻畜牲。
...

支持

首頁
45678...12

尾頁

跳至