1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

《6月份更新》

小朋友而家肯戴口罩了
但就成日lam口罩搞到濕哂 換極都Lam
我唯有比奶咀佢咬住黎戴口罩...
但長久也不是治本 大家又有無方法呢?

《原文》
我小朋友14個月大,因為6月中佢返開既playgroup要復課了,一定要戴口罩才比入課室,但我小朋友係勁抗拒戴口罩,我呢几日開始同佢訓練,佢係一見口罩就走人,完全幫吾到佢試戴上去,佢直頭係會扯甩或大叫大喊

唉,跪求大家一些方法可幫助我小朋友.... 佢吾肯戴口罩,平日已不能出去了,就算有事要出去,也只能坐車仔用raincover. 然而天氣太熱 焗到佢成頭汗兼發皮氣...真係見到佢咁我也心痛

複式洋房

ayu026 發表於 20-5-16 00:24
我小朋友14個月大,因為6月中佢返開既playgroup要復課了,一定要戴口罩才比入課室,但我小朋友係勁抗拒戴口 ...

試吓用佢最鐘意既公仔一齊戴口罩

大宅

Mowingki 發表於 20-5-16 00:54
試吓用佢最鐘意既公仔一齊戴口罩

佢無特別喜歡既公仔呀

我哋同佢講 吾戴口罩就無街去架啦!點知佢仲揮手bye bye之後轉身走 ....
我都吾明點解佢性格咁難搞...戴個口罩都好似如臨大敵咁款!有時見街上好多同佢差吾多年紀既也有戴口罩!細過佢既亦有!要點搞啊

子爵府

一開始我仔都唔肯。之後我係揹住佢時格硬戴上,捉住佢手唔比佢攪,即刻出門口,分散佢注意,出到街我再周圍指話個個都有口罩嫁,先可以去街。自從果次就開始戴,佢亦唔會攪個口罩。依家一出街唔記得戴就好緊張,一定要戴。

子爵府

ayu026 發表於 20-5-16 01:11
佢無特別喜歡既公仔呀

我哋同佢講 吾戴口罩就無街去架啦!點知佢仲揮手bye bye之後轉身走 ... ...

第一次唔好比佢落地住,咁你先有得禁住佢手
試多幾次先開始落地

大宅

Daisywong313 發表於 20-5-16 01:13
一開始我仔都唔肯。之後我係揹住佢時格硬戴上,捉住佢手唔比佢攪,即刻出門口,分散佢注意,出到街我再周圍 ...

但你仔有無大喊爭扎?

上星期我老公試捉實佢手 之後叫我幫佢戴 但佢係喊得勁淒涼 所以我無再試(捉住佢手)

子爵府

ayu026 發表於 20-5-16 01:33
但你仔有無大喊爭扎?

上星期我老公試捉實佢手 之後叫我幫佢戴 但佢係喊得勁淒涼 所以我無再試(捉住佢手 ...

未果次戴到之前,試過幾次同佢戴,佢都會大喊架,佢又大力,好似打架咁。
我都諗住算架喇,冇諗到之後得
你試下用揹帶時戴啦,唔同你就咁捉佢,揹住佢冇得走。

大宅

試下比d獎勵佢。如果佢戴口罩,就比粒糖佢/去公園玩

大宅

我小朋友14個月大,因為6月中佢返開既playgroup要復課了,一定要戴口罩才比入課室,但我小朋友係勁抗拒戴口 ...

你試下話 帶口罩靚靚喎 或唔帶口罩冇得去街 媽咪都帶口罩架

大宅

Ming1127 發表於 20-5-16 16:17
試下比d獎勵佢。如果佢戴口罩,就比粒糖佢/去公園玩

有呀但好棘手呀 佢完全吾肯比我試戴上去

大宅

yayanyan13 發表於 20-5-16 21:28
你試下話 帶口罩靚靚喎 或唔帶口罩冇得去街 媽咪都帶口罩架

叫埋家姐仔示範也吾制 我今晚都用左成個鐘示範比佢睇 佢一味擰頭或耍手吾要

侯爵府

回覆樓主:

由佢喊,第一日喊左30 mins, 狂扯口罩,扯完我幫佢帶返,無限loop, 第二日喊左15 mins,佢扯口罩,我㩒住唔俾佢除, 等佢意識到帶口罩無咩野就唔喊,到第三日已經可以帶住口罩出街又唔去扯。我仔而家一知道出街主動拎口罩自己帶

大宅

freshrose 發表於 20-5-17 05:20
由佢喊,第一日喊左30 mins, 狂扯口罩,扯完我幫佢帶返,無限loop, 第二日喊左15 mins,佢扯口罩,我㩒住 ...

我今日忍心狠心咁要佢戴口罩,我老公捉住佢雙手要犯戴左30分鐘,當然係爆喊,喊到勁攰訓左

明日都會再試下咁做...我都吾明佢點解抗拒口罩成咁樣 真係同佢軟硬兼施都吾係好work咁 有同佢講道理啦、有叫家姐示範啦、有在街上狂指住其他小朋友也有戴口罩啦⋯⋯總之佢就硬係吾比人戴口罩上去,無可奈何地就只好叫我先生捉實佢咁戴...講真我真係好心痛! 但係佢連face shield 或帽也吾肯,總之就防護裝置都吾肯!但無可能要佢坐監咁留在家中至今年年尾架...同埋最重要既係,冠狀病毒似乎要同地球人共存,大家仲有一段長時間要戴口罩

唉 ...我真係求主比阿仔快些明白同接受個口罩

別墅

我嗰時係軟硬都試。
嗰時疫情未正式起,我就氹佢,又同佢用同一隻顏色口罩。又試過讚佢用獎勵都唔得

之後疫情無人睇個囡,要帶出去買菜,就好認真好嚴肅同佢講帶左口罩先出街。

我有朋友係同佢出門口前同個仔帶口罩,如果佢唔肯就放番佢入屋。我朋友就帶住口罩企係門口。話比佢知要帶口罩先可以出街。戰鬥幾個回合就成功左。

珍珠宮

回覆樓主:

我女開頭唔肯帶口罩,之後無比過佢出街,佢見我地出街帶口罩之後都肯帶,但帶完無耐覺得熱就除

大宅

回覆 ayu026 的帖子

你可以試下用奶咀。就咁戴佢可能唔中意個口罩磨到佢個咀。我自己一開始大約16m無論用讚定話佢知唔戴無得出街都無用。於是學朋友塞個奶咀,然後戴口罩,成功左。之後有次需要除口罩,再戴番個陣無用奶咀佢又OK。而家戴口罩完全唔抗拒。

子爵府

我屋企隻野都係好鐘意扯口罩
我無計,唯有比奶咀佢食,佢食完就肯帶
呢d時期都唔計較咁多食奶咀好唔好啦
最緊要佢肯帶

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

可以大人示範戴口罩,另外俾佢睇吓啲戴口罩嘅報導同介紹口罩嘅短片,再試吓去街戴。

有啲小朋友覺得唔舒服好抗拒戴,不過當成班小朋友都戴時,群眾影響下佢又會戴喎,就如我家阿三咁,之前死唔肯戴,年頭個時未停課,學校上堂個個都要戴,佢又肯戴

民房

完全唔好同佢出街
等佢自己妥協

大宅

回覆樓主:

我囡都係14個月,之前都係唔肯帶,一帶就拉落黎,後來我同佢試帶,一帶上即出街,等佢知道要帶口罩先可以出街,如果佢拉落黎,我就再帶返,不停重覆,等佢知道無得唔帶,慢慢佢就明白左原來去街係要帶口罩,加油jm ,試下

首頁

尾頁

跳至