1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

ayu026 發表於 20-5-16 00:24
我小朋友14個月大,因為6月中佢返開既playgroup要復課了,一定要戴口罩才比入課室,但我小朋友係勁抗拒戴口 ...

用佢感興趣既野獎勵佢,等佢有動力去戴,如果小朋友鍾意食野,可以用嘢食引誘佢,同佢講戴口罩出街返嚟會有獎品

別墅

我小朋友14個月大,因為6月中佢返開既playgroup要復課了,一定要戴口罩才比入課室,但我小朋友係勁抗拒戴口 ...

個個小朋友唔鍾意帶口罩 係咁啦

複式洋房

我個女依家仲有兩個月就兩歲

當初一直都唔肯戴口罩,見到要戴口罩就轉頭即走

後來覺得咁落去唔係辦法,結果揾日我捉住佢雙手,老婆夾硬同佢戴,戴咗之後竟然又無嘢無喊

依家都過咗兩個月咁滯,佢都已經習慣出街戴口罩,一話要出街就自己已經話要戴

大宅

wendywlk999 發表於 20-6-26 22:07
用佢感興趣既野獎勵佢,等佢有動力去戴,如果小朋友鍾意食野,可以用嘢食引誘佢,同佢講戴口罩出街返嚟會 ...

而家佢肯戴啦
但就成日lam口罩搞到濕哂 換極都Lam
我唯有比奶咀佢咬住黎戴口罩...
但長久也不是治本 大家又有無方法呢?

大宅

ryanthebest 發表於 20-6-29 23:57
我個女依家仲有兩個月就兩歲

當初一直都唔肯戴口罩,見到要戴口罩就轉頭即走

咁你個小朋友有無lam口罩?

我小朋友而家肯戴啦
但就成日lam口罩搞到濕哂 換極都Lam
我唯有比奶咀佢咬住黎戴口罩...
但長久也不是治本 大家又有無方法呢?

別墅

ayu026 發表於 20-5-16 01:11
佢無特別喜歡既公仔呀

我哋同佢講 吾戴口罩就無街去架啦!點知佢仲揮手bye bye之後轉身走 ... ...

我仔都是14個月,都係完全唔肯戴
但我都有日日出街公園沙灘
冇計,總無可能困屋
我都好苦惱
想去迪士尼都唔得

大宅

《6月份更新》

小朋友而家肯戴口罩了

請問最後用咩方法令到小朋友帶口罩?

大宅

candy_tsang 發表於 20-6-30 11:27
我仔都是14個月,都係完全唔肯戴
但我都有日日出街公園沙灘
冇計,總無可能困屋

我個時用左3晚 每次近20-30分鐘幫佢練習戴口罩 佢係喊到呢...但無計...(吾係人人接受到咁「訓練」既 你自己衡量一下)

第4日早上 佢終於無即刻除口罩
咁佢無太大抗拒 我就同工人同大女啦啦聲同個b落樓下平台行同玩 佢就知道要出街就要戴口罩了

自此之後 日日早上都會咁落平台玩 佢成日除口罩 我地每次幫佢戴返 再之后 返回playgroups 佢已大有改善 而家只有lam口罩難搞啲 要成日擔住奶咀係口罩裡面才不會整濕哂

加油呀家長!

大宅

suki_chow0304 發表於 20-6-30 16:03
請問最後用咩方法令到小朋友帶口罩?

你好!你可參考我回覆上面jm 的reply

大宅

ayu026 發表於 20-7-1 13:42
我個時用左3晚 每次近20-30分鐘幫佢練習戴口罩 佢係喊到呢...但無計...(吾係人人接受到咁「訓練」既 你自 ...

我仔仔11個月戴口罩又係成日lan,戴咗上去2秒就濕晒,我都苦惱緊點做,因為遲啲番playgroup要戴口罩上堂

大宅

tayo123 發表於 20-7-1 17:09
我仔仔11個月戴口罩又係成日lan,戴咗上去2秒就濕晒,我都苦惱緊點做,因為遲啲番playgroup要戴口罩上堂
...

只好比佢咬住奶咀戴口罩 咁就不會弄濕

複式洋房

ayu026 發表於 20-6-30 00:12
咁你個小朋友有無lam口罩?

一般都唔會lam, 好似試過貪玩lam 過下

你用嘅係立體口罩定係外科口罩?會唔會太痴佢唔鍾意?我個女用呢款

首頁

尾頁

跳至