懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽坐月期間無洗過頭?

想知道感覺係點既~
真係可以忍到一個月唔洗頭?

我生完之後幾日想洗頭
就比長輩"鏟"上天花板喇~
唯有偷偷地洗

大宅

Re: 有冇媽媽坐月期間無洗過頭?

成個月唔洗一定冇可能, 嗅死身邊的老公! 都好唔衛生啦
好彩我奶奶比我隔日用薑水洗, 說時話,用薑水洗頭, 可以忍到3至4日先再洗, 又唔覺油同痕的

侯爵府

我個朋友真係成個月無洗過頭架~佢話無乜感覺喎~可能佢係冬天生,無熱啦~我就忍唔到喇.....都係偷偷地去洗
我家有隻曳曳豬

別墅

我係醫院住左五日,一出院返到屋企即刻沖涼洗頭
因為自己都聞到個頭臭......
咁dirty對bb都唔好啦!!
我奶奶同媽咪都冇話我呀!
佢地話洗完即刻吹乾就冇事

別墅

我媽咪就唔係咁想我洗, 所以產後兩星期先第一次洗頭. 到現在產後三星期先洗過兩次頭....

男爵府

我都有洗頭,唔洗實在頂唔順~~或者你可以去買薑味洗頭水oY話可以去頭風~

男爵府

我第三日出院就即刻洗頭lu...
仲差唔多日日用薑水沖涼洗頭, 可能我o係冬天生, 如果天氣真係好涷先唔沖涼, 沖足成個薑水. 雖然d 皮膚好乾, 但好過唔沖涼, 沖完涼之後揸番d cream就冇問題喇! :mrgreen:

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我生完兩個禮拜洗左一次,隔日就用乾洗粉。因為實在頂唔順「白雪紛飛」喇!
該用戶已被刪除

大宅

我係醫院住左六日,一出院返到屋企即刻沖涼洗頭

民房

用薑水洗頭後,就要即係吹乾佢,要全乾呀
我當初就係冇聽媽咪話,用薑水洗完頭再做暖水過水(不過d水有小小凍,因為用薑水沖完之後太熱,所以諗住過冰河),加上我冇吹乾哂個頭,所以依家成日頭痛 :cry:

大宅

J&D 寫道:
咁大家要比個服字我啦, 我真係岩岩係bb滿月果日先洗頭!
我上年9月係私家開刀生, join左6日5夜plan, 係醫院有冷氣所以一d痕意都無, 但出院就一日就慘, 返到屋企, d溫差好大, 果日個頭痕到爆, 真係好想好想立刻去洗, 不過忍住左, 不停用毛巾抹頭皮上d汗, 順便R下痕咁, 但第二日又無乜野, 到第二個星期, 我開始用干洗粉洗, 叫老公幫手好D, 因為佢噴得平均D, 又入到頭皮位, 都叫做頂得痕, 過4-5日又干洗一次, 洗左3次左右, 踏入第三個星期, 我每晚用薑水沖涼時, 都會濕布扭干抹下頭皮, 又係順便R下痕咁, OK喎, 成個月都唔係好難頂, 少少味就實有, 但唔算好臭, 因為有薑水去味嘛, 滿月果日就出左去洗頭勒!
我真係怕老左會頭痛, 因為我本身都已經成日偏頭痛, 所以聽下老人言囉, 大家忍唔到都唔緊要, 不過未滿月前一定要用薑水, 洗完一定要立刻吹干(要十成干添呀), 咁就會好好多!!!!

我都係成個月冇洗頭,因為我又係有偏頭痛,怕第二時老咗成日痛...
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁
該用戶已被刪除

子爵府

其實唔可以洗頭係一些古老既說法,因為以前D人身體無咁好,又無風筒,比風吹親就真係好容易病同頭痛.但依家D人身體好左,洗完頭又可以即刻吹乾佢.所以生完只要唔影響個傷口就可以洗啦!我當年開刀生都係落得床就洗啦!現在都無咩問題.不過,我補充一句,各人既體質唔一樣,如果你身體唔係咁好又有頭痛,就要小心D啦!
該用戶已被刪除

等待驗證會員

住左5日醫院, 出院之前亞醫生都叫我番屋企沖涼洗頭... 醫院實在太污糟!!!! 我番屋企沖涼個陣, 老公開定熱水, 跟住沖完老公拎定毛巾... 費事凍親手尾長!

珍珠宮

梗係有啦,頂唔須, 出院之後兩星期, 就洗頭了,用薑水沖涼洗頭, 不過感覺都唔好, 好似唔乾淨咁 ?-(

大宅

請問"乾洗粉"在哪裡可以買到呀?
J&D 寫道:
咁大家要比個服字我啦, 我真係岩岩係bb滿月果日先洗頭!
我上年9月係私家開刀生, join左6日5夜plan, 係醫院有冷氣所以一d痕意都無, 但出院就一日就慘, 返到屋企, d溫差好大, 果日個頭痕到爆, 真係好想好想立刻去洗, 不過忍住左, 不停用毛巾抹頭皮上d汗, 順便R下痕咁, 但第二日又無乜野, 到第二個星期, 我開始用干洗粉洗, 叫老公幫手好D, 因為佢噴得平均D, 又入到頭皮位, 都叫做頂得痕, 過4-5日又干洗一次, 洗左3次左右, 踏入第三個星期, 我每晚用薑水沖涼時, 都會濕布扭干抹下頭皮, 又係順便R下痕咁, OK喎, 成個月都唔係好難頂, 少少味就實有, 但唔算好臭, 因為有薑水去味嘛, 滿月果日就出左去洗頭勒!
我真係怕老左會頭痛, 因為我本身都已經成日偏頭痛, 所以聽下老人言囉, 大家忍唔到都唔緊要, 不過未滿月前一定要用薑水, 洗完一定要立刻吹干(要十成干添呀), 咁就會好好多!!!!

別墅

我就忍唔到成個月唔洗頭喇~
我生完一個星期就洗喇~不過要煲薑水洗囉~
傑傑0係2004.3.3出世~重3.33kg~!!

子爵府

真係佩服,j & d,lovelyyanyan,成個月wor
我現在都擔心緊第日生完點算,我老公已好惡
咁同我講,要一個月唔準洗頭,我明年5月生都天熱
點頂,又唔合衛生,佢就話第日入左風你就唔好叫痛

首頁

尾頁

跳至