0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。
因唔夠奶,1日共可埋身2次,其餘樽餵(人奶及奶粉均有),但聽說2者不可以同一個人,會令BB唔肯食樽,大家有冇經驗?因為我覺得我工人餵順利過我餵,我餵成個幾鐘阿B都勁唔專心飲唔晒,但剛怒炒工人﹗

大宅

chichi730 發表於 20-5-16 22:48
如題。
因唔夠奶,1日共可埋身2次,其餘樽餵(人奶及奶粉均有),但聽說2者不可以同一個人,會令BB唔肯食樽, ...

吾關事,視乎bb飲奶問題

大宅

如題。
因唔夠奶,1日共可埋身2次,其餘樽餵(人奶及奶粉均有),但聽說2者不可以同一個人,會令BB唔肯食樽, ...

我都有埋身同埋樽餵人奶,無問題
亦會有由工人餵
阿b無揀人

大宅

咁就好了,而家煩緊阿b餐餐飲成個幾鐘,又氹又玩都唔飲

大宅

如題。

我都係埋身加餵樽,我仔依家餵樽開始扭計,要有耐性慢慢餵

大宅

如題。

唔會啦,2樣都係我餵都冇問題。可能係餵既角度問題所以工人餵順利啲啫

子爵府

回覆樓主:

唔關事,如果你擔心就唔好俾bb工人湊,自己湊返就得

大宅

回覆 chichi730 的帖子

個人認為唔關個樽事,反而係要揀隻奶粉似人奶嘅,我細B出世我都係唔够奶,我係埋身餵同奶粉兩樣,初頭我俾 ANS佢飲,佢一啖都唔肯飲呀,同佢轉左皇家美素之後,佢肯飲呀,仲好鐘意飲添,所以埋身同樽餵冇分別。

複式洋房

如題。

我諗樓主想講既應該係母乳混淆,通常出現喺出世頭一個月,原因係bb見到媽媽習慣左啜媽媽乳頭既質感,所以媽媽令外用奶樽喂,bb會啜唔慣,發脾氣或者唔肯飲。

不過隨住bb大過,2星期大後,佢開始分辦到乳頭同奶樽分別,情況就會消失。

你bb幾大呀? 我開頭有依個情況,特別嚴重既原因係因為我喺bb出世果時,我太早比普通奶嘴佢啜,我喂佢會成日發脾氣。

後黎我轉左母乳實感寛口奶樽同奶咀比bb,情況好左好多。

令外,bb唔專心飲奶,可能都關掃風問題事,我通常喂到一半掃一次喂完再掃多一次。慢慢試下,無問題既。

首頁

尾頁

跳至