少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

MeBeHe 發表於 20-6-19 03:22
本身我都慳家 唔會亂洗錢 好少買奢侈品
我諗佢本身性格都係咁
再大啲 佢就知我經濟有壓力 所以佢都想幫我 ...

多謝分享。節儉是美德,你好成功教育到小朋友

珍珠宮

csir3290 發表於 20-5-17 11:00
早幾日一家人喺度睇電視嘅時候,電視做緊一套新聞節目講緊喺疫情之下嘅基層生活。對於我哋呢一代就好有感覺 ...

睇到樓主你個帖,有感而發。

細個我地窮,細個時就算係唔識好多野,讀書唔叻,唔係好有禮貌個d, 但一般都因為唔夠資源而特別懂珍惜,明白父母的難處, 長大後就算對父母照護自己不足而唔開心,但都明白要孝順,要養家,養長老。

到而家d細路唔知要捱,唔懂感恩,唔認同有責任照護父母,到底真係社會影響,定做父母的無做對到?

明知比少d資源會珍惜,偏偏比大量資源而埋怨佢地唔珍惜!

明知要教育佢地養父母係培養佢地責任心,偏偏時時刻刻提住d孩子唔使養自己,仲買埋層樓比佢地。。。

真心,呢代好多父母比上一代父母更唔懂教育。

子爵府

回覆 薯圈 的帖子

我諗每一代父母都係想俾到自己認為最好嘅俾子女,其實冇話啱定錯嘅!

珍珠宮

csir3290 發表於 20-7-5 10:45
回覆 薯圈 的帖子

我諗每一代父母都係想俾到自己認為最好嘅俾子女,其實冇話啱定錯嘅! ...

是的,但自己作為父母亦應檢視為子女所作的,是否真的對他們有益。

有句話說得好:有種傷害叫為你好。

子爵府

早幾日一家人喺度睇電視嘅時候,電視做緊一套新聞節目講緊喺疫情之下嘅基層生活。對於我哋呢一代就好有感覺 ...

我記得N年前讀中一有個男同學好認真咁講, 佢父母同佢講18歲之後就唔會養佢, 要獨立...

以前覺得佢父母好殘忍, 依家覺佢哋真係好有先見之明

子爵府

回覆 薯圈 的帖子

所以咪就係忍唔忍心嘅問題,明明可以俾到好啲嘅,但係就專登俾小啲或者唔俾為佢好,呢個唔係啱定錯,係忍唔忍到嘅問題。

大宅

回覆 MeBeHe 的帖子

睇完妳個回覆會心微笑, 我個仔都係慳家仔 , 同我個仔好似
佢今年DSE, 全日自己在家都唔會開冷氣, 自細亦冇扭計買玩具(但知佢係想要嘅), 細個行玩具部口頭嬋就係"睇吓, 唔係買"

錢唔係唔駛, 係應駛則駛

別墅

首頁

尾頁

跳至