想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我23/4塞藥流產,兩星期後返去覆診話我未清,要我約期返去刮宮,但我唔想刮,就等多一星期,期間有去睇中醫,有少量血水流出,明天就要返去覆診,好驚又唔清,有冇經驗jm可以分享下?交流下?thx~

洋房

Tung1028 發表於 20-5-17 14:22
我23/4塞藥流產,兩星期後返去覆診話我未清,要我約期返去刮宮,但我唔想刮,就等多一星期,期間有去睇中醫 ...

有冇話淨幾cm? 都係搵中醫幫幫手,得閒自己搓下肚仔第子宮收縮好d,有時唔係淨好多,可以等下次m一併流出,但如果佢痴太實,越遲做就越難處理,我識得有個媽媽頭兩次覆診都話未清建議括宮,但個媽媽唔想之後keep住食中藥就排清了。

大宅

heerom 發表於 20-5-17 16:45
有冇話淨幾cm? 都係搵中醫幫幫手,得閒自己搓下肚仔第子宮收縮好d,有時唔係淨好多,可以等下次m一併流出 ...

真係?我一路都驚中醫都幫唔到我,因為好似食咗一星期有多既中藥都係流咗少量血水,聽日覆診都唔知點同醫生講唔做任何野繼續等。好擔心

洋房

Tung1028 發表於 20-5-17 16:53
真係?我一路都驚中醫都幫唔到我,因為好似食咗一星期有多既中藥都係流咗少量血水,聽日覆診都唔知點同醫 ...

醫生會睇番你同上星期size 既比較,我個時都唔多血都驚排唔清,不過可能有時你去廁所個時痾埋都唔出奇,我自己就覺得中藥係幫到既

大宅

heerom 發表於 20-5-17 16:58
醫生會睇番你同上星期size 既比較,我個時都唔多血都驚排唔清,不過可能有時你去廁所個時痾埋都唔出奇,我 ...

多謝你回覆啊,你個陣都係塞藥?返去覆診就清哂嗎?你係邊間醫院做?

別墅

回覆 Tung1028 的帖子

醫生照左仲有幾多?但你由第一次食藥到而家都一段時間。仲有無血流?我聽人講刮宮係一個好快既小手術。如果真係仲有組織係入面,真係無辦法之中既辦法。我本人都差點以為自己要刮宮。因為我足足有血左6星期,中間睇左兩個醫生,亦有食中藥。最後好絕望咁去公家再照。點知第二日血又停左。

大宅

mrmrsbabycheung 發表於 20-5-17 17:22

醫生照左仲有幾多?但你由第一次食藥到而家都一段時間。仲有無血流?我聽人講刮宮係 ...

唔記得仲有幾大,但講過話size唔大,食咗一個星期中藥,呢兩日都冇再流,你停咗血即係清咗唔洗做刮宮嗎?

別墅

我由塞藥後睇左3次西醫都仲有血。最後寫左轉介信俾我去公家。公家再照都話無野。第2日又真係無血. 你無血都無咁驚,我係一直都有血。唔知關唔關食左中藥事。所以你可再睇多幾日。無血都問題不大

洋房

Tung1028 發表於 20-5-17 16:59
多謝你回覆啊,你個陣都係塞藥?返去覆診就清哂嗎?你係邊間醫院做?

Yes, 係聯合

民房

我都啱啱食藥流產休養緊,都唔知點至為知排清,同埋坐小月,應該要坐幾耐至夠呢??

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

mrmrsbabycheung 發表於 20-5-17 17:33

我由塞藥後睇左3次西醫都仲有血。最後寫左轉介信俾我去公家。公家再照都話無野。第2 ...

我都有食中藥,仲食咗一星期有多,但都冇乜血流,中醫強烈反對我做刮宮同再塞藥,我都諗緊聽日覆診唔清點同醫生講

複式洋房

Yanyan02 發表於 20-5-17 17:50
我都啱啱食藥流產休養緊,都唔知點至為知排清,同埋坐小月,應該要坐幾耐至夠呢?? ...

我同你一樣,我覆診話已排清,終於鬆口氣,但仲流血未停,而家飲緊炒米茶

別墅

聽日陰照完再決定,無血流都應該清晒。唔洗太擔心。

大宅

mrmrsbabycheung 發表於 20-5-17 23:18

聽日陰照完再決定,無血流都應該清晒。唔洗太擔心。

真係好擔心。好怕聽日醫生要我決定點做,但我又想繼續睇中醫清

民房

回覆 pkhome 的帖子

其實我照嘅當日仲未排清㗎,仲要返屋企排,今日去咗睇開嘅中醫度睇,開咗啲有助排清嘅中藥希望下次照時真係排清,唔洗攪其他野。

民房

今日去完醫院,幾好嘛??

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

Tung1028 發表於 20-5-17 23:36
真係好擔心。好怕聽日醫生要我決定點做,但我又想繼續睇中醫清

我9week 6發現bb 8wk 停了。醫生俾我揀藥流/做手術。因為藥流有5%排唔清機率所以決定做手術。同埋我睇youtube 7wk or before 藥流係得,7wk up 台灣建議做手術清...

尋日喺養和做了全身麻醉做吸宮,入手術房之前都有點驚,但我同bb講要堅強。一打針就毫無知覺,起身完全冇痛,我到今日都冇食過止痛藥, 比想像中好好多。今日約左睇中醫調理了。

大宅

chichic4u 發表於 20-5-19 08:17
我9week 6發現bb 8wk 停了。醫生俾我揀藥流/做手術。因為藥流有5%排唔清機率所以決定做手術。同埋我睇yout ...

我聽日做吸宫,希望同你一樣咁順利啦

首頁

尾頁

跳至