自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 20-5-18 12:11
我奶奶會包,不過我應該學唔掂,手細,同埋好似好多功夫

我覺得比想像中易,但原來要烚3-4個鐘,就卻步

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cindy618 發表於 20-5-18 12:33

我烚兩個鐘都熟晒喎

珊瑚宮

2020勳章

聽奶奶講有分用幾多塊葉,幾個包法,同埋佢用電煲烚都方便!不過我應該搞唔掂

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好想包,好懷念媽咪以前年年包

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

要壓力煲烚快d

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

maychu:) 發表於 20-5-18 12:05
回覆 pomanlife 的帖子

請問咩野係白葉

街市賣黎包粽嗰啲

maychu:)    發表於 20-5-20 00:12

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

我媽

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
請問你哋會買新鮮葉定係乾嘅葉來包糭?
有什麼分別?

大宅

2020勳章

mswongwong 發表於 20-5-24 00:58
請問你哋會買新鮮葉定係乾嘅葉來包糭?
有什麼分別?

除咗蘆兜粽嘅葉或者冬葉,好少會有新鮮(竹)葉,我估新鮮嘅會香啲囉

侯爵府

2020勳章

會包呀

翡翠宮

2020勳章

pomanlife 發表於 20-5-18 12:43
我烚兩個鐘都熟晒喎
咸肉糉?
玩具萬歲!

翡翠宮

2020勳章

littlesister 發表於 20-5-18 12:59
要壓力煲烚快d
食不食得出同就咁烚有何分別?
玩具萬歲!

寶石宮

fitfish 發表於 20-5-24 19:49
咸肉糉?

係呀

複式洋房

cindy618 發表於 20-5-17 16:23
想學

不過今年包比家人就算

翡翠宮

2020勳章

pomanlife 發表於 20-5-24 19:53
係呀
我記得當年我媽都是烚兩個零鐘
仲要係中size咸肉粽(大大隻)
烚完即捞起 沒有再浸
好彈牙
玩具萬歲!

男爵府

今年第一次自己包,頭兩三隻好輪盡,之後就好容易了

wcpcelia    發表於 6 天前

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

fitfish 發表於 20-5-24 19:50
食不食得出同就咁烚有何分別?