婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公結婚後,因為娘家附近有樓啱,又方便翻工,就租左。之後奶奶有次話,好似嫁左個仔岀去咁。

又有次,關於結婚嘅金器,同我講我已經俾晒你,冇得剩,俾左你2對手啞到時佢細佬結不如你拿一對岀黎。

又成日搵我問個仔係邊,做乜唔復佢。我心諗你搵唔到點解會搵我,又唔係急事,有時大家番工,冇可能下下可以復佢。

天氣凍,又會打黎話,記得叫佢(我老公)著多件衫番工。。。我心諗當我係乜?

平時講嘢大大聲,係好易得罪人的人。

好彩我老公都知佢媽乜料,成日叫我唔使理佢。

複式洋房

Rosielee 發表於 20-5-18 00:26
我同老公結婚後,因為娘家附近有樓啱,又方便翻工,就租左。之後奶奶有次話,好似嫁左個仔岀去咁。

又有次 ...

點解你奶奶俾兩對金手鐲你?既然佢有兩對,點解唔你一對,留返一對俾你叔仔未來老婆?

打黎揾仔呢d無意義既電話,我諗聽多幾次,我就會忍唔住叫老公自己同奶奶拆掂佢。我都返緊工,點會知佢個仔咩情況喎。

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-5-18 01:19

點解你奶奶俾兩對金手鐲你?既然佢有兩對,點解唔你一對 ...

係呀,我都唔明。 又要俾晒我,又話要羅番。
佢唔知係咪係咁e講下,但我聽落唔舒服。 點會叫我拿番對還佢架?

我宜家有時奶奶的whatsapp我都直接forward俾老公。 叫佢自己復。 我可能之前應得太多,我老公唔復都有我復。 宜家真係覺得好唔想同奶奶講電話whatsapp...有時成日同我講話個仔結左婚唔記得呀媽啦。。。 可以點? 結婚頭2個月已經咁,之後我都唔敢想像!

公爵府

牛年勳章

妳奶奶幾慘, 唉! 個囝有老婆, 吾記得阿媽, 嫌呀媽煩, 搞到找囝找到要求新抱 , 好彩妳肯采下佢, 所以好仔不如好新抱係啱架

複式洋房

CMMANDY 發表於 20-5-18 13:46
妳奶奶幾慘, 唉! 個囝有老婆, 吾記得阿媽, 嫌呀媽煩, 搞到找囝找到要求新抱 , 好彩妳肯采下佢 ...

所以我肯彩佢之後就會成日搵我。(emoji)(emoji)
其實大家都相處得好的,只係佢有時成日講一d聽落冇咁好聽的説話,講嘢好直,可能佢冇咁的意思,但佢又真係講左。。。我奶奶d兄弟姊妹都怕左佢。。覺得佢成日得罪人多,稱呼人少咁。

公爵府

牛年勳章

Rosielee 發表於 20-5-18 14:11
所以我肯彩佢之後就會成日搵我。(emoji)(emoji)
其實大家都相處得好的,只係佢有時成日講一d聽落冇咁好聽 ...

所以妳奶奶性格, 令人怕左佢, 妳間吾中腰下佢, 哎呀奶奶, 妳咁講, 人地以為妳xxxxx, 我知妳無心既, 不過, 人地吾明架, 誤會妳, 戥妳吾抵囉 , 間吾中, 妳又提下老公, 奶奶都係鍚你, 才掛你關心你, 你咪答佢2 句, 然後話工作中, 得閒才找佢囉

得一個囝, 係咁掛住佢, 慢慢來, 適應左, 就會好d 的

複式洋房

CMMANDY 發表於 20-5-18 14:18
所以妳奶奶性格, 令人怕左佢, 妳間吾中腰下佢, 哎呀奶奶, 妳咁講, 人地以為妳xxxxx, 我知妳無心既, 不過 ...

係佢面前我都係咁講,扮下傻。 知道有排對,都唔敢起任何衝突,係上黎呻下,好彩真係唔使一齊住。

大宅

Rosielee 發表於 20-5-18 16:32
係佢面前我都係咁講,扮下傻。 知道有排對,都唔敢起任何衝突,係上黎呻下,好彩真係唔使一齊住。
...
你唔係一齊住都仲好d,我奶奶又係成日粗聲粗氣。
成日唔知以為得罪左佢d乜,如果係有不滿既又唔講。我唔係佢條蟲
最慘我係同佢一齊住,日日好似睇佢面色生活咁。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Rosielee 發表於 20-5-18 09:52
係呀,我都唔明。 又要俾晒我,又話要羅番。
佢唔知係咪係咁e講下,但我聽落唔舒服。 點會叫我拿番對還佢 ...

我初時同6299住,之後身心都頂唔順,就同老公搬出去,之後係6299同男家親戚眼中,我好似做左千古罪人咁,搞到佢地無左個仔咁。

後來諗通左,無論幾時搬,我都係會比人話。所以之後都唔理咁多,反而多左同父母傾訴下,同自己父母更親近。

公爵府

牛年勳章

Rosielee 發表於 20-5-18 16:32
...

複式洋房

JM0910 發表於 20-5-18 17:01
你唔係一齊住都仲好d,我奶奶又係成日粗聲粗氣。
成日唔知以為得罪左佢d乜,如果係有不滿既又唔講。我唔係 ...

有時去探佢,對一日都已經夠晒。
粗聲粗氣真係唔中意,我已經諗晒之後生小朋友,都唔可以俾佢湊。。。到時教到連個孫都咁我會好傷心。

好明你,日日教會生活得提心吊膽,真係要搵個機會搬岀去呀! 真係除非相處得好好,佢好照顧你,否則,我覺得早搬早著,趁大家關係未咁差時。

複式洋房

Kumahung 發表於 20-5-18 18:14
我初時同6299住,之後身心都頂唔順,就同老公搬出去,之後係6299同男家親戚眼中,我好似做左千古罪人咁, ...

我都覺得搬岀去,或近娘家我安全感大啲,好彩我老公好就我。 但我都知我奶奶背後實唔中意。 一定都覺得我搶左佢個仔,但呢個選擇我一定唔會後悔。

別墅

Rosielee 發表於 20-5-18 00:26

又有次 ...

佢根本就係怪緊你啦,特登要搵你話俾你知佢唔見咗個仔,結婚前你c6好癡佢阿媽?
做99應該要睇開啲,所謂仔大仔世界,當然唔係叫你地完全唔搵佢,得閒都要關心下佢。佢想要番對龍鳳額埋咪比佢囉,費事好似欠咗佢咁

水晶宮

回覆樓主:

好奇一問
咁你老公係咪都係粗聲粗氣㗎?

大宅

Rosielee 發表於 20-5-18 22:20
有時去探佢,對一日都已經夠晒。
粗聲粗氣真係唔中意,我已經諗晒之後生小朋友,都唔可以俾佢湊。。。到時 ...

會架,我就係咁樣啦。兩老已經寵到我個女好臭脾氣。
個女撞到個櫃痛係到喊,我奶奶就係佢面前拍個櫃,話係個櫃衰。。
我心諗你唔係應該叫佢下次自己小心d咩?唔通下次佢撞到人,就鬧人啦喎。
仲有好多好多既問題。有時真係好想出聲,但出聲佢就覺得我駁咀

已經同住三年了,由最初極唔慣到而家都已經當佢發up瘋狀態。
心情好既咪會傾下計。唔好既真係連呼吸都係錯。。
我都好希望可以有機會搬出去

複式洋房

fantabb 發表於 20-5-19 10:05
佢根本就係怪緊你啦,特登要搵你話俾你知佢唔見咗個仔,結婚前你c6好癡佢阿媽?
做99應該要睇開啲,所謂仔 ...

我c6唔係癡佢媽,係太孝順,未結婚我c6同佢弟住,佢爸阿媽自己住(同一條村)所以我c6會成日探佢,好有佢心果d..都會經常關心。 係宜家我地結左婚,搬遠左,自己有頭家,2個都番工,忙左,少搵左姐,佢媽就咁。 我地放假,過時過節都一定搵。

我覺得好唔fair的係,佢弟獨立開,冇乜搵2老,佢媽都唔會煩佢。 反而我地理多啲,會煩我地多啲。。。。。

複式洋房

Nbs 發表於 20-5-19 11:12
好奇一問
咁你老公係咪都係粗聲粗氣㗎?

佢又冇。好彩!

複式洋房

JM0910 發表於 20-5-19 11:23
會架,我就係咁樣啦。兩老已經寵到我個女好臭脾氣。
個女撞到個櫃痛係到喊,我奶奶就係佢面前拍個櫃,話係 ...

只可以忍讓下。 習慣就好,加油!

別墅

Rosielee 發表於 20-5-20 16:28
我c6唔係癡佢媽,係太孝順,未結婚我c6同佢弟住,佢爸阿媽自己住(同一條村)所以我c6會成日探佢,好有佢心 ...

冇咩fair唔fair架,你c6之前成日咁癡家,而家結左婚就番去見少左咁多,呷你醋都好正常既,俾啲時間大家適應啦

首頁

尾頁

跳至