論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

12月菲姐黎到,未出過海外工作!初時主要協助婆婆照顧一個2歲小朋友同另一個工人share家務工作,一切都以為幾好。
去到2月頭病左腸胃炎,見佢咁辛苦係咁嘔我就叫佢休息一日!

別墅

Sammitang2014 發表於 20-5-18 08:37
12月菲姐黎到,未出過海外工作!初時主要協助婆婆照顧一個2歲小朋友同另一個工人share家務工作,一切都以為 ...

4月我地搬左屋得返我同老公同小朋友生活,要佢一個湊小朋友加做家務!但屋企都好細,做左兩星期又話唔舒服小朋友都湊唔到問我可唔可以叫婆婆黎湊小朋友,咁我唯有請假自己湊返比佢休息一下!2個星期後又話唔舒服話嘔同好暈,夜晚送左佢去睇急症。第二日同佢傾過計,話佢要照顧好身體,小心飲食!佢話好,仲話唔好意思影響到我工作!
好左三日,三日後朝早我準備返工佢又話暈,行都行唔到!我又再送佢去醫院!小朋友果日就送左去媽咪到幫忙睇睇!

別墅

Sammitang2014 發表於 20-5-18 08:38
4月我地搬左屋得返我同老公同小朋友生活,要佢一個湊小朋友加做家務!但屋企都好細,做左兩星期又話唔舒服 ...

之後下午佢send左個信息比我大概係話自己唔知自己咩事,但唔好意思咁成日影響我工作,如果我要同佢終止合約佢會接受,我再問佢係咪想返菲律賓?如果係就比辭職信我。但佢都係冇答我。
當晚坐低再傾,問佢有咩打算或者自己點諗,佢咩都話up to you!最後話大家諗一星期啦,再決定!
呢一星期朝早我每日帶佢同小朋友去我媽咪到,因為怕佢唔知幾時又話病,佢去到就同另一個工人講佢只照顧我小朋友其他野都唔會做,咁我小朋友訓覺果時佢就坐係到玩電話訓覺咁梳乎,佢又冇咩特別唔舒服,每晚我又帶返佢地返到自己屋企又好似冇晒問題咁,雖然家務都相對得返好小,但佢都好似努力工作!

別墅

請問我呢個工人究竟想點呢?

子爵府

我覺得你要非常小心處理。我感覺你工人有人教路,其實只係想轉工,但又想由你主動炒想賺一個月通知錢。

此時工人已經有幾次入院經歷,你千祁唔好主動解約,否則變左工人患病期間炒甘你就無辜犯事啦。你可以試下同工人坐低傾,整個過程錄音或錄影更好,但不要讓工人知道你錄緊,跟住告訴工人你既立場希望佢養好身體繼續留低,問佢自己有咩打算。就算工人計劃走也要有證據係佢自己想走。

別墅

PonyMom 發表於 20-5-18 09:34
我覺得你要非常小心處理。我感覺你工人有人教路,其實只係想轉工,但又想由你主動炒想賺一個月通知錢。

此 ...

下,咁恐怖
因為我都打算唔要佢了,我諗住自己湊返小朋友,眼見佢又好似冇想走意慾咁,所以我真係睇唔通佢想點!
請問咁我應該要點做先可以同佢解約?

大宅

Sammitang2014 發表於 20-5-18 09:55

下,咁恐怖

解約得兩個方法,一係你炒佢,一係佢辭職。

別墅

bolisui 發表於 20-5-18 10:05
解約得兩個方法,一係你炒佢,一係佢辭職。

嗯,我會炒佢,但真係好怕佢玩野

大宅

Sammitang2014 發表於 20-5-18 10:07
嗯,我會炒佢,但真係好怕佢玩野

你諗住俾一個月通知佢or補錢?

別墅

bolisui 發表於 20-5-18 10:09
你諗住俾一個月通知佢or補錢?

應該補錢啦,怕夜場夢多!
買埋第二日機票比佢!

子爵府

既然打算補錢應該冇乜好擔心。好多工入做咁多鋪墊都係志在果筆錢,好似賺咗咁!會走得好開心㗎

別墅

PonyMom 發表於 20-5-18 10:19
既然打算補錢應該冇乜好擔心。好多工入做咁多鋪墊都係志在果筆錢,好似賺咗咁!會走得好開心㗎 ...

都比佢賺晒啦,唉!

大宅

Sammitang2014 發表於 20-5-18 08:40
之後下午佢send左個信息比我大概係話自己唔知自己咩事,但唔好意思咁成日影響我工作,如果我要同佢終止合 ...

佢應該拿你做踏腳石,想轉其他工。工人扮病博你唔洗佢做,你之前已經俾佢睇清你底線(佢唔舒服你會自己做返曬),佢當然會變本加厲。佢哋最犀利係講大話,七情上面,你唔好俾佢呃!
如果你真係炒佢,記得原因一定要寫清楚係佢既performance未能符合僱主要求!口頭同佢都一致咁講,記得錄影,以防佢日後玩嘢!

別墅

anperbaby 發表於 20-5-18 11:43
佢應該拿你做踏腳石,想轉其他工。工人扮病博你唔洗佢做,你之前已經俾佢睇清你底線(佢唔舒服你會自己做 ...

係呀,佢真係好似好嚴重咁,但二三果鐘之後又冇晒事了。放假又冇事囉!
唔該晒你,我諗我應該識點同佢解約!

男爵府

Sammitang2014 發表於 20-5-18 08:41
請問我呢個工人究竟想點呢?

兩個字:博炒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人博炒, 想呃多個月人工。

別墅

honeybid2 發表於 20-5-18 12:21
兩個字:博炒

原來真係咁!

別墅

lily-of-valley 發表於 20-5-18 12:27
你工人博炒, 想呃多個月人工。

我真係好唔想比多個月佢,但我又唔想煩,唉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Sammitang2014 發表於 20-5-18 12:30
我真係好唔想比多個月佢,但我又唔想煩,唉
係好唔憤, 呢D法律 lar, 比D衰工人用來揾笨。

你條氣頂住我知, 因我以前有件, 我頂咗6日就掃把佢。

件野唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 踮係廚房一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地帶妹妺痕。
半夜三更發開口夢慘叫似比人追殺, 話我屋企有鬼。 卒之6日掃把, 仲要比多個月。

子爵府

回覆 Sammitang2014 的帖子

其實你前前後後都有送佢去睇醫生又去急症, 咁其實醫生話佢係咩病? 要唔要病假呢?如果醫生都驗唔出佢咩病, 佢只係係到扮病架咋喎. 好明顯係博你炒佢, 佢有一筆錢再搵另一份工. 呢D工人好討厭.

首頁

尾頁

跳至