在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

由懷孕初期resign 咗全職湊大仔同安胎,一路計劃生完出返嚟做野,細b 出世時已請定工人,點知一直社運直到疫情,幾個月以嚟一直send cv, 人工已降低,低到12~14k 都照send,只見過三份工,全部2nd 完都無offer,好灰。究竟我要黑到幾時

伯爵府

2020勳章 BK Milk勳章

我捨不得你 發表於 20-5-18 16:50
由懷孕初期resign 咗全職湊大仔同安胎,一路計劃生完出返嚟做野,細b 出世時已請定工人,點知一直社運直到 ...
唯有唔用工人,自己揍返1一2年bb。
親情無價。

大宅

2020勳章

wmkcnw 發表於 20-5-18 19:54
唯有唔用工人,自己揍返1一2年bb。
親情無價。

其實我唔鐘意湊小朋友,所以嗰時先請返工人,再想出返嚟做野,點知又疫情,真係好黑

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

由懷孕初期resign 咗全職湊大仔同安胎,一路計劃生完出返嚟做野,細b 出世時已請定工人,點知一直社運直到 ...

其實我同你一樣send 左好多cv 都冇回覆,你有得in 都算唔錯喇

大宅

2020勳章

pomanlife 發表於 20-5-18 20:48
其實我同你一樣send 左好多cv 都冇回覆,你有得in 都算唔錯喇

伯爵府

2020勳章

回覆 我捨不得你 的帖子

你見什麼職位 ? 宜家人工普遍低咗

男爵府

大圍經濟差, 不是你問題
2020年經濟也不會好, 專心湊小朋友吧.

大宅

2020勳章

我都開心可以睇住佢地成長,但畢竟工人又到咗,錢洗多咗,都想搵返多個錢買野。我又唔想炒工人,佢做得幾好,好錫我d 仔女。萬一好彩有工返,我驚又請唔返

別墅

我捨不得你 發表於 20-5-19 17:45
我都開心可以睇住佢地成長,但畢竟工人又到咗,錢洗多咗,都想搵返多個錢買野。我又唔想炒工人,佢做得幾好 ...

繼續搵工啦,慢慢嚟,咩都做住先,點都會搵到嘅^^

大宅

2020勳章

回覆樓主:

舊年年中開始我都已經冇收入,失業㗎啦。我都決定咗暑假開始自己湊番,我之前都係收工先至湊小朋友一陣,我好鍾意小朋友,雖然覺得全職媽媽都係好辛苦,但小朋友嘅成長時光有好寶貴好珍貴,我唔想錯過佢哋成個小學生涯。

男爵府

本身未resign 前搵幾多??做邊行?

大宅

2020勳章

HL7646 發表於 20-5-20 12:23
本身未resign 前搵幾多??做邊行?

我就係做宜家重創嗰行一線零售業,以前做前線,近年做back office,宜家我兩種性質都有搵

王國會長

2020勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

你目標搵返邊一行? 建議你唔好搵零售業啦,真係1-2年都未必好得返
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

2020勳章

vickymok717 發表於 20-5-20 14:18
你目標搵返邊一行? 建議你唔好搵零售業啦,真係1-2年都未必好得返

我目標係普通admin 仔咋

王國會長

2020勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我捨不得你 發表於 20-5-20 15:24
我目標係普通admin 仔咋
你有無admin經驗先?

大宅

2020勳章

vickymok717 發表於 20-5-21 10:17
你有無admin經驗先?

我係back office, 緊係有啦

王國會長

我捨不得你 發表於 20-5-21 11:08

我係back office, 緊係有啦
不過admin工作,如果公司要cut budget, 可能會先cut呢類,因為專業性唔強,其他同事頂替都可以,有無諗過趁宜家進修下?

大宅

2020勳章

vickymok717 發表於 20-5-21 11:22
不過admin工作,如果公司要cut budget, 可能會先cut呢類,因為專業性唔強,其他同事頂替都可以,有無諗過趁 ...

我臨生前已經讀咗幾個短期course我相信宜家真無空缺。

男爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

當預支退休歎一排先囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

2020勳章

heidys 發表於 20-5-22 16:36
當預支退休歎一排先囉

唯有係咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊