自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

周潤發(發哥)昨日65歲生日,無論外表、身型,以至頭髮皆濃密,狀態不減年青時

發哥的凍齡秘密是:

1.行山
眾所周知,發哥愛穿到全身黑色,在香港山嶺出沒,且行程緊密,只要天氣好在大小山頭不難捕獲發哥,近年發哥也喜組明星隊,跟明星藝人出沒各大山頭,其中劉嘉玲是發哥最常約的山友。
發哥指他的行山習慣經年培養,隔日便行山,最常見是石澳龍脊山徑,東涌至大東山、麥理浩徑等。

2. 節制澱粉質
發哥現在的身型,乃近年積極減重的結果,他由2011年高峰的體重接近80公斤,在2013年拍攝電影《賭城風雲》下定決心一定要減肥,結果在10個月內減掉了13.6公斤,接近30磅。
當時,發哥接受報章訪問,分享了瘦身秘訣,強調每日只有1餐是吃白飯,而且必須只有半碗。
發哥指:「 澱粉質(指白飯)最好就是早上吃,中午與傍晚就不吃。飲食上也盡量清淡,盡量戒油、戒辣又少糖。」

3.勤做運動
發哥當年減肥期間,亦勤於練跑,一三五跑步,二四六便健身,加強肌肉保護身體骹位,另外一個健康秘訣,就是每日也飲8杯水。

4.心境開朗
保持樂觀開朗心境,也是發哥養生之道。他在宣傳《華麗上班族》曾透露過理想生活:「我想耕田、打魚, 日日對住大自然,夠食夠住咪得囉!」

祝發哥生日快樂

joeyjulia    發表於 20-5-19 13:42

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Audrey1999 的帖子

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

周潤發發哥近年有望成為「行山KOL」

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Audrey1999 發表於 20-5-19 12:10
周潤發(發哥)昨日65歲生日,無論外表、身型,以至頭髮皆濃密,狀態不減年青時

發哥的凍 ...

最佩服佢明明係巨星, 但佢甘於平淡, 唔會貪戀榮華富貴, 生活簡單。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

水晶宮

回覆樓主:

謝分享 [/smiley

水晶宮

Audrey1999 發表於 20-5-19 12:19
周潤發發哥近年有望成為「行山KOL」

有巨星魅力又有自己生活

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

199707100304 發表於 20-5-19 12:20
最佩服佢明明係巨星, 但佢甘於平淡, 唔會貪戀榮華富貴, 生活簡單。
...
巨星..........有時比呢個虛名負累左,就因呢二個字本來想搵你開鑼,但因怕你叫價太高

子爵府

回覆樓主:

發哥係好fit !
但樣子都真的是65歲了

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

子爵府

心境,態度很重要

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

男爵府

chengcheung 發表於 20-5-19 12:48
發哥係好fit !
但樣子都真的是65歲了

經常行山,曬吖嗎!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

香港行山徑的代言人

珍珠宮

我以為佢有65歲以上

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢真係好fit,唔單單係行山,係跑山

goldpiglet    發表於 20-5-20 01:09

男爵府

回覆 sanjoe 的帖子

我都好喜歡發哥,形象正氣!不過見過真人,感覺佢比真實年齡大,可能後生捱得辛苦!如果佢講養生,好似無乜說服力

珍珠宮

199707100304 發表於 20-5-19 12:20
...

可能因為太有錢,想試的也見識過了,反而無左慾念!

伯爵府

富足健康悠閒有愛

別墅

首頁

尾頁

跳至