家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實買同唔買真係好睇自己需要,如果你想買建意你搵信得過嘅經紀了解咗先,同埋講埋自己預算俾佢做份保單出來望下,啱先買!我個人就買咗危疾連醫療同少少人壽,我的經紀解釋咁樣買一份保單比較全方位!無論大病小病意外斷肢或死亡都賠!小病病至脫疣都有得賠返!保費約千幾一個月,你可視乎自己預算去調整!

大宅

希陳 發表於 20-5-28 18:20
咁買醫療保同危疾保 會唔會重複左
咩都未買 唸緊買邊樣好 平時好小病 係怕大病姐 癌症係咪先係最需要錢
小 ...

危疾保會跟年紀加價但始終保費少可能三千一年,儲蓄就不會加價但貴可能萬幾但只有一定的額我買五十萬。但五十萬一定唔夠我又唔想年供5,6萬危疾就買危疾保。危疾保平平地又保幾百萬不過係消費型。

大宅

lovebb003 發表於 20-5-31 11:54
危疾保會跟年紀加價但始終保費少可能三千一年,儲蓄就不會加價但貴可能萬幾但只有一定的額我買五十萬。但 ...

係 最慘聽聞試過有部分人最好拿唔到錢。。 無野係肯定。。 個個月供2千 同一年先比2千。。 幾十年後 無事 拿返錢 又無咩用。。 到時都一串燒賣都要成舊水 不如現在留d錢投資或買樓做首期

大宅

moyan 發表於 20-5-25 13:05
我有買, 好大機會用到所以危疾保費係貴 我份危疾供十年保1世,一年5萬上下, 即係保費都畀咗50 ...

這個幾好,請問邊間agent?

大宅

Wailam媽媽 發表於 20-5-31 16:26

淨買呢類plan, agent冇肉食好少會買俾你。我唔方便呢度講,你想知可私訊我

大宅

lovebb003 發表於 20-5-31 17:13
淨買呢類plan, agent冇肉食好少會買俾你。我唔方便呢度講,你想知可私訊我
...

不要私訊我,其他無興趣!

伯爵府

BK Milk勳章

Wailam媽媽 發表於 20-5-31 16:26

保誠

禁止訪問

伯爵府

hcmoniquewong 發表於 20-6-4 18:08
自己儲蓄未必抗到通脹,而且Touch wood 一個病可以引發其他連帶危疾,多重開支未必可以預計。
有興趣可以pm ...

不用了 我自己有用開的保險經紀
開開心心又一天

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我本來就無買
點知最近有個舊同學
先3字頭就初步確診癌症
佢都叫大家D熟同學買番份純保消費型(不含儲儲成份)
叫做有咩事比畢錢你咁囉
我覺得唔係for係60,70歲中黎用
咁老就公立醫算啦
係touchwood後生中左就起到作用囉

別墅

回覆樓主:

其實買保險除左要考慮保額,仲要睇翻自己經濟能力許可,一般係月薪大約10-15%去買基本保障,另外要考慮年紀越大越貴原因係客人無論係1歲定50歲保障都係至100歲,年紀越少保費越平,年紀大相對保險會越貴,因為保險公司都會考慮到所承擔既風險。

現在有好多公司都有危疾多重保,要留意某啲公司第一次危疾保100%,之後如果中指定危疾只會保85%,仲有多重保年紀保到幾歲亦係考慮因素,因為有啲公司set個plan係去到100歲,但多重保只去到85歲。

我自己通常會幫客人衡量翻佢所需product同保額,保費,不會一概而論。

最後,除左保險公司product,一個可信的agent亦相當重要,希望幫到你。

民房

危疾個賠償正常係for你中危疾之後個生活費,如果本身有草錢for呢個用途就冇乜需要買,
但如果你草錢係諗住買樓,教育基金,咁就要考慮下,因為冇理由用o左呢筆錢去做患病之後個生活費

侯爵府

我份危疾已供完但保額細,所以後來都加咗個專治癌症、中風、心臟病嘅醫療險

複式洋房

shobi 發表於 20-6-9 14:10
我份危疾已供完但保額細,所以後來都加咗個專治癌症、中風、心臟病嘅醫療險
...

你個張好大機會係儲蓄危疾,其實保障佔比唔大,反而大部分係拎左去儲蓄。

附加個啲醫療保險就實報實銷,會提供大額保障,但筆錢就拎唔返。

侯爵府

Herachow 發表於 20-6-10 12:48
你個張好大機會係儲蓄危疾,其實保障佔比唔大,反而大部分係拎左去儲蓄。

附加個啲醫療保險就實報實銷, ...

我係親戚當年入行時比面買嘅,所以買保障額唔大,而家年紀大咗再買多張又覺得貴,所以買治療險當補返。

複式洋房

shobi 發表於 20-6-10 12:51
我係親戚當年入行時比面買嘅,所以買保障額唔大,而家年紀大咗再買多張又覺得貴,所以買治療險當補返。
...

保費貴係因為你中招既機會大左,你會用到保險既機會都大左。後生買實係平啲,但有幾可claim到。所以最緊要買得岩,冇絕對既,按返你既需要同能力去買最合適既產品。

男爵府

Herachow 發表於 20-6-10 13:22
保費貴係因為你中招既機會大左,你會用到保險既機會都大左。後生買實係平啲,但有幾可claim到。所以最緊要 ...

Agree!!

侯爵府

我有買。過去16年,每隔一段時間(幾年)都會加大危疫保,最近一次加是2018年頭

大宅

shobi 發表於 20-6-10 12:51
...

咩黎。。 醫療保? 貴嗎

首頁

尾頁

跳至