1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我囡囡兩歲三個月, 呢排開始朝早餐奶飲好小,俾其他嘢食佢全部兩啖就唔食,大家有冇遇過呢個情況?求經驗分享,謝謝各位(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

ronlam0805 發表於 20-5-20 11:30
我囡囡兩歲三個月, 呢排開始朝早餐奶飲好小,俾其他嘢食佢全部兩啖就唔食,大家有冇遇過呢個情況?求經驗分享 ...

我個囡都唔鍾意食野(emoji)(emoji)

別墅

可能剛剛訓醒無胃口

珍珠宮

2020勳章

ronlam0805 發表於 20-5-20 11:30
我囡囡兩歲三個月, 呢排開始朝早餐奶飲好小,俾其他嘢食佢全部兩啖就唔食,大家有冇遇過呢個情況?求經驗分享 ...

平時通常早餐食咩多?

洋房

EstrellaDamm 發表於 20-5-20 12:49
平時通常早餐食咩多?

其實之前已經想早餐唔飲奶,試左一段時間不過都係鐘意飮奶,但係依家奶同固都唔想飲同食(emoji).
之前有食面包,蕃薯,饅頭嗰啲

洋房

Kaaty 發表於 20-5-20 12:38
可能剛剛訓醒無胃口

佢依家有時唔止早餐無胃口(emoji)(emoji)‍♂️

不過早餐情況開始嚴重啲

洋房

yukichan6 發表於 20-5-20 12:34
我個囡都唔鍾意食野(emoji)(emoji)

有冇解決方法?依家情況都係一樣?謝謝(emoji)(emoji)

水晶宮

2020勳章

我2歲後無再比早奶比cereal with milk。or bread and yoghurt
or egg cheese sandwich

洋房

puppydingo 發表於 20-5-20 14:17
我2歲後無再比早奶比cereal with milk。or bread and yoghurt

Thanks for the sharing! 份量俾幾多?
我囡好鍾意話飽然後想起身去玩(emoji)

複式洋房

我諗冇解決方法,我個女都係甘,24個月,由第20個月開始。10點幾起身,到3/4點先開始食野。全日食野既size/份量 少過3隻蛋。但又好精神,肚餓會自已講。

水晶宮

2020勳章

ronlam0805 發表於 20-5-20 16:50
Thanks for the sharing! 份量俾幾多?
我囡好鍾意話飽然後想起身去玩(emoji)

我無measure cereal 果d
weetbix就1.5粒。
sandwich一片方包。
或者自己整包就dough大概70g一個。
如果佢地話飽,而我覺得佢地係無食夠(我無餵食) 。我照收。我同佢地講,唔食就要餓倒下餐。中間唔比snacks
所以我兩個好少唔食嘅問題。同埋唔夠佢地會問我要多d (而家2y8m)

大宅

2020勳章

我仔都係咁,有時掛住玩話唔肚餓,我由佢,唔食早餐咪午餐食多d

洋房

Clarkyu 發表於 20-5-20 16:57
我諗冇解決方法,我個女都係甘,24個月,由第20個月開始。10點幾起身,到3/4點先開始食野。全日食野既size/ ...

係有啲小(emoji)(emoji)不過肚餓識自己講已經好好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

puppydingo 發表於 20-5-21 05:38

我無measure cereal 果d

Thanks for sharing(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

咁可能其實我個女夠飽
因為佢冇乜試過話肚餓(emoji)(emoji)

洋房

sakurawings85 發表於 20-5-21 12:18
我仔都係咁,有時掛住玩話唔肚餓,我由佢,唔食早餐咪午餐食多d

咪係,真係可以玩唔肯食嘢或者食兩啖話飽想去玩(emoji)(emoji)‍♂️

可能係我自己太緊張(emoji)
多謝分享(emoji)(emoji)

水晶宮

2020勳章

ronlam0805 發表於 20-5-23 11:16
Thanks for sharing(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

咁可能其實我個女夠飽

其實1歲後我小朋友自己食。餓同飽佢地自己表達。我相信唔會餓死又唔會飽死
一日咁多餐。而家一日到黑都話食呢樣果樣

大宅

puppydingo 發表於 20-5-20 14:17

想問下你會比邊隻cereal?

珍珠宮

2020勳章

sk1122 發表於 20-5-23 19:20

我有幾款,小朋友輪住食。有普通冇糖霜嗰隻粟米片、Cheerios 、卜卜米、方脆、granola 等等。可以加牛奶或者 yoghurt。有時整麥皮。

水晶宮

2020勳章

sk1122 發表於 20-5-23 19:20

Cheerios, weetbix, granola

大宅

puppydingo 發表於 20-5-23 21:01
Cheerios, weetbix, granola

Thank you

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊