想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

先講我自己背景 同老公同年 宜家30歲 年尾12月就31歲
結婚果時想二人世界下先
所以係有避孕 都無做任何調理 好多party去玩 咩都食
到2018年尾 即踏入29 結左almost兩年 兩公婆都ready 就開始不設防
但依然無調理 無計日子 順其自然

如是者 過左9個月 都無聲氣
開始有小小明白 有仔要趁嫩生既道理 29係就係唔係老 但都唔後生 係事實
當你想有未必有 到比你中獎 生完要調理 點都係後生會復原得比較快
奉勸各位27,28既JM唔好持住自己後生就唔注重身體

好 重點來了 上年9月開始 一齊認真調理 盡量以天然方法試左先 真係2年都唔得先至會考慮IVF

兩公婆都做既野:早d訓教 逢三\六去慢跑 多係屋企煮飯 小吹冷氣 無去咁多夜街
一齊煲下youtube (放鬆好重要)行埋之前會點天然精油的香薰essential oil (不是香精aroma oil)
比較中意rose+jasmine同小小petitgrain
原來精油可以一次過點幾種味 的確好relax 同feel有好d
期間净係開床頭燈 唔全黑又唔過全光
不過依然無特別就時間 但會係排卵期當晚同後日朝早行埋
咁其餘日子就up to 身體精唔精神 有無mood … etc ..

我部分:飲食must戒凍野 少食生冷食物(刺身、沙律、西瓜、綠豆沙)
食暖宮食物(蕃薯、蓮藕、芹菜、菇類、杞子、朱古力) 跟左個夾既中醫
得閑會去通淋疤按摩 排卵前後飲左3盒想孕滴雞精 上yoga course 出汗
一星期會浸暖薑浴(暖薑粉+加鮮薑片) 如果怕敏感/太乾 中醫話可以加片片糖 但我無野 所以無加

老公部分 :食南瓜籽油丸 食物keep住食生蠔 、魷魚、
核桃果仁類、香蕉、蘆筍同雞蛋
飲過兩盒精銳滴雞精(但唔中意飲湯 所以無keep住 浪費我的錢)
有時間會落會所做下Gym / 屋企小小work-out

試左5個月 終於成功 對上次period到係過年前黎完
到3月尾 比班jm笑我好似肥左 咁我以爲自己係食完野肚腩大左
先醒起2月period無到 3月又仲未有谷period既feel
兩日後一驗 條線若隱若現 唔敢同老公講
幾日後 約睇醫生照 照前一晚好緊張 失眠 到天光老公起身返工都訓唔著
咪順勢約老公lunch
話我請左兩日AL 想抖抖 會去做facial 想一齊lunch 咁岩佢又得閑

11點去到醫務所 睇左睇 照左照 醫生就問我最後幾時period
再一計已經話預產期係11月尾 姐係我新年之後 2月已經中左
comfirm左果刻 我忍唔住喊 隔離姑娘即刻恭喜 叫我開心事 快d同老公講
之後聽左一輪有咩注意 會比信我去公立醫院登記 ….
其實無咩心機聽 因爲覺得好神奇 睇住自己個肚原來小天使已經係我肚 一齊連住
跟住去到老公公司樓下 忍唔住 即講
佢睇完醫生張證明 個反應係下 再問左我3次check清楚未 然後沉思左幾秒 佢喊
見佢仲開心過我 又喊 我又跟住喊 兩個當街(太古城道)攬住喊
果刻好似全世界得反我地兩個人咁 幾分鐘後 冷靜落黎
佢竟然打電話俾公司請半日假 拉左我去慶祝 好驚喜佢開心到咁
就係咁係 疫情底下 我就變左準媽媽 老公都變左準爸爸
謹記身體調理非仙丹 任何有利既食物、運動都要持之以行 放鬆好重要 希望3字頭既大家 唔好灰心 祝願各位JM都好孕同大小平安

nss711    發表於 20-5-20 16:03

複式洋房

回覆 KddBgtdm 的帖子

恭喜哂 接好孕

KddBgtdm    發表於 7 天前

複式洋房

KddBgtdm 發表於 20-5-20 14:56
結婚果時想二人世界下先
所以係有避孕 都無做任何調 ...
恭喜哂。睇哂你既分享都好登你高興!
個人認為保持運動同放鬆心情真的好重要。

大宅

2020勳章

Congratulations!見到你既故事就諗起自己既故事, 我好早結婚, 大學畢業做左野一年就結, 即23歲-24歲左右結, 一直覺得仲後生, 使咩咁早生仔? 而且仲未有樓, 冇地方住, 生左小朋友就更加難買樓, 所以打算買左樓三十歲到生就prefect, 一直等到28-29歲先開工, 結果努力左成十至十一個月先成功, 滿心歡喜以為30歲可以成功生仔, 點知係空心胎, 心情由天堂一野被推左落地獄。手術過後, 我搵中醫調理身體, 睇左半年都冇消息, 果下先知生仔唔係想像中咁易, 係放棄之際就中左獎, 下個星期六就生啦, 雖然我生果刻已經係31, 但感恩bb既到來, 未有既jm一定要加油呀, bb會知道爸爸媽媽既努力, 一定好快來搵你哋

別墅

2020勳章

結婚果時想二人世界下先

恭喜恭喜
好感動,你先生好感情,抵讚

別墅

2020勳章

貓仔小花 發表於 20-5-20 18:00

Congratulations!見到你既故事就諗起自己既故事, 我好早結婚, 大學畢業做左野一年就 ...

恭喜曬

別墅

好感動,睇到喊,恭喜你地,多謝分享,呢條路唔易行,祝福你一切順利

洋房

結婚果時想二人世界下先

恭喜恭喜

別墅

結婚果時想二人世界下先

恭喜恭喜!

複式洋房

結婚果時想二人世界下先

恭喜你啊,祝好孕

大宅

2020勳章

恭喜晒,做運動,早睡早起,飲少D凍野真係好重要,祝一切順利

大宅

恭喜!!沾孕氣 ,可五可以分享香薰油、滴雞精同南瓜籽油丸牌子?謝謝分享

別墅

我應該大你一年 希望順利 趕到鼠B尾班車 同你一樣可以好孕

複式洋房

jman97130 發表於 20-5-21 11:58
我應該大你一年 希望順利 趕到鼠B尾班車 同你一樣可以好孕

今個cycle是最後一個機會追鼠B 啦
你大概邊日開彩啊?

洋房

恭喜晒!!好感動!!

洋房

結婚果時想二人世界下先

恭喜哂!!

複式洋房

好搞笑!都好感動!
即系你發現既時候已經系幾周喇?

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
JM0910 發表於 20-5-20 16:57
恭喜哂。睇哂你既分享都好登你高興!
個人認為保持運動同放鬆心情真的好重要。
謝謝你啊

別墅

貓仔小花 發表於 20-5-20 18:00

Congratulations!見到你既故事就諗起自己既故事, 我好早結婚, 大學畢業做左野一年就 ...
都恭喜你啊

別墅

Clause 發表於 20-5-21 10:12
恭喜!!沾孕氣 ,可五可以分享香薰油、滴雞精同南瓜籽油丸牌子?謝謝分享: ...
謝謝 精油我買開兩間 一間係太古城誠品入面 叫bodhi 另一間係小店 叫the mystery of nature 兩間都有做member 滴雞精就係田園香 經團購買 南瓜籽油丸就GNC係hktv mall買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊