在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期一我SEND CV去一間公間,佢就即係打黎,話我地只係請ASSISTANT,你會唔會做
佢話ASSISTANT 人工低D,要求1-2年EXP(我都有成7年EXP),
我話OK,佢話同HR講返先,之後就收線.
第二朝再打黎問係咪真係肯做,點解,
我話你地假期比較多,我有小朋友,想WORK LIFE BALANCE,同埋都會有機會升返上去.
佢同我講少少公司既野啦,最後又係話同HR講返,就收線.
直到今日都再冇打黎,好唔開心,比個假希望我,連工都冇得見
有冇媽媽試過咁?
搵工搵到好灰,唔知個市差到幾時.

禁止訪問

大宅

回覆 hhl036 的帖子

我已經覺得冇望,因為已經超過一星期真係好無奈

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

翹kiu 發表於 20-5-20 15:28
上星期一我SEND CV去一間公間,佢就即係打黎,話我地只係請ASSISTANT,你會唔會做
佢話ASSISTANT 人工低D,要求 ...

我都搵緊都未有消息,由年初至今,我都唔知仲要等到幾時

fatpanda    發表於 20-5-21 16:38

複式洋房

回覆樓主:

有類似經歷,覺得自己都幾岩佢地公司咁…但希望越大失望越大,連見工機會都無

伯爵府

我試過有一份月頭打嚟 問左啲基本野 line果邊考慮左成兩三個星期後先忽然打嚟約interview 最近疫情嘛 係慢啲

男爵府

回覆樓主:

樓主同你情況差唔多,打嚟問完野,我經驗同價錢都啱,但又話再約interview.佢收得我線我都唔會期望佢會再打嚟。有兩份直情in 哂兩round,講哂福利嗰d, 又叫我等一兩個星期,算啦。我搵咗幾個月了,宜家半放棄搵,因為疫情關係,根本無工請人,同價低者得,唔關自己表現經驗事。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我想問吓,你哋會唔會send thank you letter? 又或者自己好想做嗰份工,會自己跟貼啲打比HR問情況?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

回覆 vickymok717 的帖子

我都有諗過打唔打返去,但人地唔打黎,即係衰左

男爵府

回覆 翹kiu 的帖子

我純粹估下:見到你講"我話你地假期比較多,我有小朋友,想WORK LIFE BALANCE"----好多公司忌諱呢D,怕員工請假多去照顧仔女. 當然希望係我估錯,也有可能因疫情關係home office 效率慢咗,遲D再揾你返工,加油!

男爵府

vickymok717 發表於 20-5-21 10:13
我想問吓,你哋會唔會send thank you letter? 又或者自己好想做嗰份工,會自己跟貼啲打比HR問情況? ...

唔會,人地唔打嚟即係唔得啦,如果ok 唔會因為你send 嚟而又請返你。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我捨不得你 發表於 20-5-22 12:49
唔會,人地唔打嚟即係唔得啦,如果ok 唔會因為你send 嚟而又請返你。

但如果兩個candidates 差唔多,有send 嘅可能印象好啲呢?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珍珠宮

可能聽到你有小朋友,就唔考慮了
唔知點解,有d公司係咁賤格 終於員工單身未婚未有小孩 貪佢地彈性大 任洗

別墅

通常未入職我唔會同佢講我有小朋友,因為現實係啲人覺得有小朋友會成日請假

伯爵府

宜家send resume 係咩一定要跟cover letter ?

公爵府

好媽媽勳章

我即將失業。cv得個send字,睇來都係放個悠長假期,提早退休搵兼職算了

大宅

我搵工又係搵到好灰!做左一年FTM,上年年尾已經打算今年做返野。過年前簽左約請海外菲,點知疫情唔知幾時黎到。

由三月開始搵工,見過5份工。有兩份似有啲機會。一份headhunter轉介,4月中1st in, 5月頭2nd in, 早兩星期做ref check. Headhunter話二選一,到而家音訊全無,疊埋心水放棄因為offer package十分之麻麻。另一份上星期1st in UK個report manager, 傾左半個鐘傾左好多野,問屋企離公司幾遠,公司發展點樣,介唔介意細公司做等等。講到好似好大機會咁,尾聲問多句如果有進一步interview要等幾耐,佢話要同南非個team商量,一星期內會通知。早兩日send埋thx u letter睇下有冇回音啦...等到今日仍然冇:(

男爵府

vivi23berry 發表於 20-5-23 21:36
我搵工又係搵到好灰!做左一年FTM,上年年尾已經打算今年做返野。過年前簽左約請海外菲,點知疫情唔知幾時 ...

我咪又係同係情況差唔多,我工人仲要已經嚟咗,見d 工都好似會請咁,最後都無影。
我都ftm 咗一年

大宅

我捨不得你 發表於 20-5-23 23:40
我咪又係同係情況差唔多,我工人仲要已經嚟咗,見d 工都好似會請咁,最後都無影。
我都ftm 咗一年
...

唉 搵到灰都要繼續搵,為生計冇辦法。加油!

男爵府

回覆 phoebepanpan 的帖子

記得你係做HR,生意唔好公司要執嗎?咁後生就想退休

首頁

尾頁

跳至