夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Lavenderlove 的帖子

其實我都好唔明D奶奶... 個仔都結左婚好心就唔好唸住一齊住喇, 都唔俾個仔大個...
我又唔係好明D男人, 擺明個老婆都唔鐘意同佢屋企人一齊人住, 都嘈過架喇, 都無表示... 係要人嘈到嗌分居先有D反應...
都唔知係咪叫懶得就懶

我會覺得唔開心, 覺得點解個老公總係唔想同我出去住... 其實一日唔搬出去, 一日我都覺得無一個屬於自己既家... 我每日都只係覺得住係人地屋企咁既感覺... 無咩投入感...

大宅

我3年前都係咁 唔搬就離婚 依家有自己物業 關係好左

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同我前夫同你一樣。我娘家屯門,婚後住將軍澳。又係大家生活習慣都不同,教小朋友又唔同步。 當時大吵一次,搬咗出嚟。 至少我過咗幾年自在啲嘅生活。 不過最後我前夫覺得我當時逼佢搬走,佢大條道理出軌,覺得出嚟住洗費大,當時我又要湊仔,冇返工。我同佢最後婚都離埋,佢繼續同個女人一齊同搬返佢老豆老母度做媽寶。

公爵府

回覆 Babe707 的帖子

Add oil

大宅

Babe707 發表於 20-5-25 09:59
回覆 Lavenderlove 的帖子

其實我都好唔明D奶奶... 個仔都結左婚好心就唔好唸住一齊住喇, 都唔俾個仔大個. ...
樓主,我上星期就係為咗搬出去住而同條死佬駁火,因為我哋而家喺暫時分開住既,我放假先過去佢到訓,咁我覺得再咁分開住唔係辦法,我話兩年後搬出去一齊住,條死佬,say no!叫我搬過去同佢老母一齊住,我梗係唔ok啦,你屋企又細,我訓嗰間房又得几十呎,即係一開房門就跳上床呀!再加上我又唔like你老母,佢老母好污糟,又鍾意儲垃圾,真噁心!而家唔係一齊住,我都唔like佢,日後一齊住,實開片!我問佢,你到時幫邊個!最後我同死佬講,ok,兩年後,我自己一個搬出去住,唔使你一齊住,我心諗,反正,你係咪都要俾錢我儲,ha ha,咁講啦,我又無小朋友,所以會無咁吃力囉!樓主,加油💪

複式洋房

回覆 cnynicole 的帖子

迫佢出黎住就要出軌? 依D都叫道理?不過算喇我覺得, 如果佢真係覺得要搵個同到佢阿媽住既女人先得既, 咪由得佢, 依D男人唔要都算喇... 你第日會遇到個更好既!

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Babe707 發表於 20-5-26 12:10
回覆 cnynicole 的帖子

迫佢出黎住就要出軌? 依D都叫道理?不過算喇我覺得, 如果佢真係覺得要搵個同到佢阿 ...

我前夫啲藉口真係好好笑。 佢話佢自己有私家楼住,逼住出去住居屋好失禮wor

離婚後,過咗一年多啲。之後我都搵到一個對我好好嘅男仔。現在都一齊咗兩年。

複式洋房

回覆 ManyanChun_FB 的帖子

我同你一樣, 都係暫時分開住既, 放假先去老公屋企住, 因為自己屋企同番工係同一區, 最近我屋企人買左樓, 俾我地用市價一半租住, 我屋企人覺得成日分開住唔係辦法, 兩公婆最好都係一齊住, 加上唔鍾意老公果邊, 平時相處雖然冇乜野, 客客氣氣, 但始終生活習慣唔同, 叔仔又係好懶, 乜都唔洗做但又唔會有人話佢, 次次我去到佢地屋企都會睇唔過眼執屋清潔, 加上佢地屋企人食煙, (年頭我有左BB, 老公叫佢地唔好係廁所食, OK, 果排係冇再係廁所食, 但冇耐我小產, 佢地又照樣係廁所食番), 我知道我係嫁入黎, 唔係佢地既原生家庭, 唔應該要求咁多, 但我再一齊住落去我都係唔開心, 而家有個機會搬出去, 經濟上又可以負擔得起, 但老公就話, 搬出去洗費大左, 負擔重, 我之後直情同佢講覺得自己委屈, 又唔見佢試下搬黎我屋企住, 搬出黎住洗費大家一齊負擔, 但佢都唔肯....

利申:結左婚兩年, 未有小朋友

大宅

ws_lai 發表於 20-5-26 13:00

我同你一樣, 都係暫時分開住既, 放假先去老公屋企住, 因為自己屋企同番工係同 ...

唉,我隻c6好鬼無用咖!一d勇氣都無!上年,我娘家,用白表抽居屋,我媽為我而抽,如果真係抽到呢,我媽直頭係諗住自己俾哂錢一手包辦,一蚊都唔使我出,我媽真係好錫我!咁當然啦,就我自己供返啦,咁最後當然係抽唔到啦!然後我同條c6講返呢件事!條c6叫我唔好l再抽!佢話點供得掂喎!佢真係好鬼無用!都唔肯踏出第一步!我條c6係好無主見嘅人!好無用!所以我會自己話事!

複式洋房

所以做人個女真係好幸福~~
如果抽到就好喇, 兩個人都有番工點會供唔到呀, 係佢唔想煩, 既然有得食屋企住屋企, 點解要晒錢出去住, 淨係諗自己
我老公就係想抽居屋排公屋, 咁抽居屋機會有幾高就唔講啦, 排公屋都要起碼10年8年, 我就想一邊租住樓, 一邊抽+排, 佢就話租樓等於幫人供樓, 心諗, 我屋企人姐....
叫佢去遠D地方買又得個講字, 唉~

大宅

我同你一樣, 都係暫時分開住既, 放假先去老公屋企住, 因為自己屋企同番工係同 ...

我同你一樣呀,我上到去又係唔抵得佢老母咁亂,咁污糟,尤其係個廚房!超噁心,我直頭掉咗佢老母d垃圾!清潔個廚房!跟住後來,我都無心機清潔了!佢老母都唔合作既!我放棄了!佢老母好中意人棄我取咖,即使係佢用唔著既東西,包括m巾啦,佢老母今年69歲,我嗰日執屋,竟然俾我發現有兩包,已過期兩年既m巾,omg,你收經十世啦,仲執dm巾返唻啼死咩!仲有好多噁心既事,多到不能盡錄!在我眼中,佢正一中意(emoji)垃圾污糟鄉下婆!

複式洋房

好彩我99又未去到咁污糟, 如果好似佢咁, 我直情唔會過去....
我完全明白你, 呢頭執完, 過兩日打回原形, 咁仲執黎做乜?反正佢地又唔會理, 所以放棄, 自己訓間房乾淨就得

大宅

ws_lai 發表於 20-5-26 13:21

所以做人個女真係好幸福~~

師姐,你直頭説出個重點來!係呀,永遠只有自己亞媽咁為自己d女著想,心痛我哋俾99恰!肯為我哋出錢出力!咪係囉!點會供唔掂呀!最多咪返多份pt!自己諗辦法開源節流囉!我都睇穿條c6,喺佢老母到好食好住,皮費又輕!佢直頭話,輪到公屋先一齊住喎!我而家化啦,我會喺呢兩年時間,儲多啲錢,再節儉啲!我有能力,喺適當嘅時候,我就自己搬咗出嚟先囉!我唔想再為咗呢啲事同佢開片,影響我心情!

大宅

師姐,好在你c6肯為你踏出第一步,我都戥你開心

複式洋房

ManyanChun_FB 發表於 20-5-26 14:52
師姐,好在你c6肯為你踏出第一步,我都戥你開心

佢冇呀,我地因為呢個問題冷戰緊,我想搬,佢唔想,都唔知可以點

大宅

ws_lai 發表於 20-5-26 15:12
佢冇呀,我地因為呢個問題冷戰緊,我想搬,佢唔想,都唔知可以點

師姐,咁佢平時有無俾錢你儲,你有能力,適當時候就自己一個搬咗先囉,哪怕到時住套房,工廈,都仲比而家開心,自在!咁到時,佢中意嘅咪過嚟過夜囉!即係到時同你調轉角色,乘機同佢加返多少錢囉!你又唔使同佢嘈!以柔制剛!唔知到時我得唔得呢,哈哈

複式洋房

我地經濟獨立架, 而家我就係自己屋企果邊住, 總之自己開心舒服最緊要, 唔好委屈自己~
你都加油呀, 有心做, 就一定可以!

大宅

ws_lai 發表於 20-5-26 15:29

我地經濟獨立架, 而家我就係自己屋企果邊住, 總之自己開心舒服最緊要, 唔好委 ...

多謝師姐,我哋共勉之,!好在,我哋有可靠,同愛錫我哋嘅娘家!我媽成日都話,如果佢哋恰你呢,你即走,唔使驚,你大大個外家喺香港,你話你外家喺北京就話淒涼啫!

侯爵府

cnynicole 發表於 20-5-26 10:17
我同我前夫同你一樣。我娘家屯門,婚後住將軍澳。又係大家生活習慣都不同,教小朋友又唔同步。 當時大吵一 ...

我之前嗰個都喺甘
話我太強勢逼佢
一邊騙我會儲錢 一邊玩交友app出軌
到佢儲到半份首期 我又儲到半份首期
可以一齊上車
最尾佢都喺想攬住阿媽住
用晒40萬黎課金俾啲MK 0靚模

過往我喺婆媳板呻足10年,
我個前任極品99玩一哭二鬧三妢跌落樓,
又試過30分鐘廿個追魂call,
又試過煲蛆蟲湯/地溝油/掉色靈芝湯,
一開始都知呢個99當我小三甘打壓。

到最後佢整我到一個地步,幫個仔種 桃花風水陣 和 去d地方求黃紙黑字的符咒放入個仔床頭。

當時我忍到日喊夜喊抑鬱咗自己都唔知,試過同佢講 我頂唔順。結果佢反而指責我,將出去滾&玩17app嘅原因推向我身上。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

cnynicole 發表於 20-5-26 10:17
我同我前夫同你一樣。我娘家屯門,婚後住將軍澳。又係大家生活習慣都不同,教小朋友又唔同步。 當時大吵一 ...

對~離開咗呢類裙腳仔反而發現一片天

不用再做人哋妹仔,俾人哋老母罵,又不用再訓間4尺乘6尺嘅公屋木板間房。

現在我EX還在17app呃呃騙騙啲MK無知少女,最近見到520同條女訂咗間尖東海景房過夜。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁

尾頁

跳至