婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

1 蝸居 一家四口住 2.大屋近千呎 但要同99 一齊住

因為細仔出生後,屋企迫迫地都住到,但46提議不如搬去同99 住地方又大d ,又可以慳返供樓錢
但我真心唔多想 ,但錢銀鬆動左有好吸引
心大心細

複式洋房

TimWing_FB 發表於 20-5-20 16:22

因為細仔出生後,屋企迫迫地都住到,但46提議不如搬去 ...

我揀1,寧願一家人住得擠迫少少但開心。如果你同奶奶相處愉快,當然無乜所謂。但我見你都有講,話奶奶會上你屋企亂咁丟野,即係你奶奶都未必係睇得通既人,而你又重視私人空間。如果搬去同奶奶住,寄人籬下,日後相處就算有不滿都只可忍氣吞聲。到時先話搬返開住,仲難處理。

DaisyIeng    發表於 20-5-20 17:32

複式洋房

一定揀 1...我寧願屋細...可以無拘無束...自由自在...
都唔寧願住大屋...但咩唔輪到自己話事...多多限制...
另外...距離總是美好的...sis...千祈唔好恨錯難返!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果淨係99, 又有一間房, 我又覺得試下無壞
放而家間屋出去收租先,用黎供樓,試下一齊住, 唔夾就收返間屋自住

伯爵府

2024勳章

一定係1

複式洋房

littlefunpig 發表於 20-5-20 17:36
如果淨係99, 又有一間房, 我又覺得試下無壞
放而家間屋出去收租先,用黎供樓,試下一齊住, 唔夾就收返間屋自 ...

所以真係好睇樓主個奶奶係咩人,如果奶奶明事理/享受一人自住,都仲可以試下夾唔夾到;但如果搬左入去住,奶奶慣左有孫有仔,三代同堂,到時先話搬返出去唔同佢住,唔係個個奶奶都接受到。如果老公既家庭人多複雜,就仲麻煩,分分鐘俾人話要儲錢就痴奶奶住,儲夠錢就丟低老人家。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Monchi1602 發表於 20-5-20 17:45

所以真係好睇樓主個奶奶係咩人,如果奶奶明事理/享受一 ...

把口生響人地度,唔洗理。就算個人有幾完美都好,呢個世界做咩都會有人講。就算唔搬入去人地夠可以話掉低99一個孤伶伶唔理、不敬不孝。

要睇99係咩人就真既。

男爵府

一定係1, 相見好同住難

複式洋房

littlefunpig 發表於 20-5-20 18:16

把口生響人地度,唔洗理。就算個人有幾完美都好,呢個 ...

係,人地把口的確控制唔到,所以都係睇下萬一有咁既情況,樓主自己接唔接受到,如果樓主奶奶、老公家人都易話為,咁就少好多顧慮。

男爵府

一定1。
你一搬左入去同99住,想走就難喇。仲要本身自己一家住話開事,去到寄人籬下,出事機會大好多。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都會係1。
我62間屋都過千呎,宜家得姑仔同62住,間屋大就大,成間屋放滿物件,2個都唔會清潔打理。

個時我係6299屋企住,加多個姑仔,年28幫佢地清潔間屋,真係爽。

如果搬左過去,打掃,做家務都會預你。

最現實係,你會見佢既真面目,夾到就好好,夾唔到,你就要忍。之後忍唔到搬返出泥,一定好多說話聽。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

寄人蘺下,買樣野都可能要問准人,綁手綁腳架
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

別墅

因為細仔出生後,屋企迫迫地都住到,但46提議不如搬去 ...

一定係1!
搬左同99住,你唔好諗住可以搬返出嚟!寄人籬下,無晒自主權,比$都買唔到!

洋房

我都覺得 好難同住 會綁手綁腳
加上同99 教育理念好唔同 🤦🏻‍♀️

侯爵府

如果1有幾呎?
如果2近千呎又有幾多人住?

侯爵府

一定係1,自由自在,唔洗做咩都要就住就住

男爵府

回覆樓主:

有得選當然選1唔洗煩,你答應左c6到時易入難出

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我由拍拖個時,已經話結婚一定係搬出去住,6299都知。

但之後到結婚,99身體有毛病,我半自願半被迫咁入左去同6299姑仔住,個時體驗到自己個女就係女,人地個女就。。。咩都無得出聲,忍。。。

情緒差到隨時要睇醫生,老公見到咁,終於搬返出黎,結果有次比班99個面親戚當面話,我地搬出黎,搞到99好傷心,幾個親戚責怪我同老公點解要搬出去。

無論你本身係咪出去住,到最後,只要你搬過入去同6299住,再搬返出黎,就預左好多說話聲。
包括你住係佢個度個表現點,佢都會一五一十咁講晒比佢班親戚知。

大宅

Kumahung 發表於 20-5-21 09:37
我由拍拖個時,已經話結婚一定係搬出去住,6299都知。

但之後到結婚,99身體有毛病,我半自願半被迫咁入 ...

我直話直說樓主千奇未貪小便宜?打一句問一句都未制?一間屋係吾可以有2個女主人?自由呼吸係無假?威魚白菜也好好味?

大宅

絕對無可能同奶奶住

首頁

尾頁

跳至