心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

和尚唔係突然話做就做,都要搵師傅,有寺廟願意收,唔知你個仔去到邊個stage 。如果佢好認真、一直有信仰、有慧根做和尚,你應該為佢高興同放手。
如果只係一時之興或逃避現實世界,其實唔會有寺廟會收佢,收佢都唔會捱到做和尚既生活,呢個情況下佢好快會返屋企,你大可放心。

大宅

我純估 , 會唔會做過一些不好的事 , 內疚 ?

子爵府

2020勳章

cheechi 發表於 20-5-30 17:39
和尚唔係突然話做就做,都要搵師傅,有寺廟願意收,唔知你個仔去到邊個stage 。如果佢好認真、一直有信仰、 ...

認同, 只要係正宗既寺廟, 最緊要唔係呃人個啲。
我覺得可以由佢去試下, 如果佢真係與佛有緣, 都真係阻唔到。
無緣, 好快會回家。
我唔覺得咁輕易做到和尚, 都要修行各樣吧~

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

複式洋房

回覆 199707100304 的帖子

一意孤行,你不如直接送佢去試下。反正講乜都冇用...

大宅

你而家開始買一大堆佛學書俾佢睇,又話你去做和尚,我地都無咩牽掛啦,咁我倆老都移民離開香港喇!睇佢有咩反應?

禁止訪問

洋房

dor88 發表於 20-5-20 18:27
阿仔20歲,已經冇讀書,尋日收到工作通知,約佢即日去簽約番工,點知阿仔拒絕左。我問佢點解,佢話唔會做, ...

佢講到咁激,也不是出家材料,佢應修行過,感受過才想去,現在社會氣氛亂,每個人何去何從!珍惜這半年,平靜相處,或搵社工之類人士同佢傾吓。他仍有食肉嗎?在家有打坐嗎?先觀察吓,了解吓佢幾時識得出家事。唔好太擔心,保重身體!

伯爵府

2020勳章

吾好以為食素係和尚先得架我吾知呀仔對佛教認識的程度去到邊?寺廟都吾係亂咁收人做和尚,要觀察架.....寺廟又有規律.....呀仔有念佛嗎?懂得什麼經呢?平時有返佛堂嗎?佛教第一大戎,呀仔已經犯了,佢自己知道嗎?佛教不許殺生,也不許殺自己,佢up咩自殺呀?自殺等同殺佛!話佢知,多行善、做好人、教順父母,已經是修行的一種.....

大宅

2020勳章

不如同佢傾下短期出家圓明寺每年都有,其實係淨心既地方。

禁止訪問

珍珠宮

2020勳章

阿仔20歲,已經冇讀書,尋日收到工作通知,約佢即日去簽約番工,點知阿仔拒絕左。我問佢點解,佢話唔會做, ...

宜家嘅後生仔個個都身驕肉貴, 做和尚要好清苦, 冇手機玩, 晨咁早起身唸經做早課, 捱唔捱得到先? 都唔使同佢講咁多, 即管比佢試吓短期出家, 頂得順又與佛有緣就唔阻佢咯!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主, 其實字里行間, 我都見到幾次你話: 番工搵錢。

我明白呢個係事實, 兒子咁樣都真係令人痛心,
但你亦都可以回想一下, 一路以黎, 你係佢面前塑做 "番工" 既形象係咩?
會唔會係為左錢? 幫手養家?
兒子話唔想一世為錢而活, 你又有冇常常灌輸佢錢銀既對個人, 家庭, 父母既重要?

呢段時間你試下唔好再叫佢番工, 試下自己搵一D信佛既資料, 然後同佢母子2人傾下計。
你要了解左和尚日常, 先有話題同個仔傾。
到佢知道左原來和尚係咁的時候, 相信佢會放棄。

不要任何事SAY NO, 要先了解, 代入, 分析。
不是要別人害怕你, 是要別人服你!

P.S:
我係昄依左的佛教徒。
唔係唔食肉就叫信左佛。
信佛其實係一種心態。
只要心中有佛, 心存善念即可。

但如果要講到成為和尚, 休必須每日早,午,晚唸經,
守佛門戒條.

你可以提意佢每日唸心經, 大悲咒。
你鼓勵下佢每天背讀, 睇下堅唔堅持到。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

2020勳章

真的令人好心疼,樓主,你要多保重

複式洋房

又話已經聽左我既安排渡過左20年人生,佢唔會再聽我講

佢話寧願依家出街做乞丐/自殺,

=====================================================
以上依2句, 我感覺佢對住你好大壓力 .......
問下自己, 你到底有冇真正將心比己了解佢, 定係一味用"為你好"做後盾, 只為滿足你自己咖欲望, 會吾會懶係問對方意見, 但其實只係想佢答中你心入面咖答案, 答得中就開心, 答吾中就一味引導佢, 值到佢放棄爭辯, 你對住佢有幾多無條件咖愛......?

要明白問題, 先要內觀自己, 今日依個所謂ga果, 都係一值自己種下ga因.....

大宅

2020勳章 認識瑞士牛牛第一回

一於將計就計,同佢一齊讀經,了解佛偈,研究佛經內容,等佢行動上了解出家系咩回事,對住佛經有冇覺得討厭,而唔係得把口講。

洋房

你覺得佢有抑鬱傾向嗎?佢似在找一個地方比自己逃離現實嗎?
定你覺得佢因為唔知條路該點行,想找一個安靜嘅地方去了解多點自己,去思考吓自己未來人生方向,搵出路,搵突破?

如果係後者,我覺得你可以定一個時間表比佢做佢想做嘅嘢,反正而家市道咁差。況且唔理係返工定做和尚,相信每一種經歷都會學到D嘢,你想佢獨立,你就要比機會佢選擇佢想行嘅路,同時也要比佢知道佢要為自己的選擇去負責,行錯嘅咪學懂以後更加會參考同接納別人意見囉!

上 Google 搵 "Jay Shetty", 佢都做過和尚,而家都撈得幾掂吖!

大宅

事隔幾月,不知妳兒子如何呢?

養子育女都只是希望他們往後懂得走自己的路,佢想嚐試探索自己的路而已,他已經20歲了,做父母嘅也要學會放手的啊,多些支持佢,也許在他真正踫上困難時,推佢一下或扶佢一把,路始終由他自己走的,「養兒一百歲,長憂九十九」我明的,但過份的保護,會另佢變得無能,亦也成為過大的壓力,反而適得其反,放鬆些,給他多些支持和鼓勵,經歷多了,自然懂得走自己該走的路

大宅

2020勳章

我反而覺得你可以比仔試下, 我諗佢好快會還俗, 我認同其他JM講佢係逃避唔想返工, 正常如果真係一心入佛們點解要等cool埋牙先? 同埋你不如打聽下佢去邊到做和尚, 睇下果間係咪正信佛教機構, 因為而家有好多宗教團體都係呃人, 或者你搵下d正信佛教團體問下可唔可以叫d師傅同你仔傾下, 因為正常d師傅都唔會一下子叫人出家架, 就咁聽覺得你仔似比人呃。

禁止訪問

複式洋房

他是佛祖的弟子來投胎的,讓他去吧,是來修行的,他修行的福報,家人也會有的,他是仙界來轉世的,成全他吧 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊