自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

克洛怡 發表於 20-5-23 19:15
我都打算養定呢六隻之後再加蝦仔。我見鋪頭自己養個樽有成廿幾隻蝦仔,好開心。不過睇官網就建議大樽最多 ...
今日個哥哥仔話蛋形最多可養20隻… 佢舖頭養嗰樽有12隻.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

珊瑚宮

howmuch 發表於 20-5-23 19:36
生過兩胎,分多3樽,呢樽係原樽,剩五隻,但唔知係第代。

珍珠宮

2020勳章

waiting046 發表於 20-5-23 19:40
請問你係唔係一直用嗰隻X-water嚟refill㗎?

用原廠水refill

男爵府

2020勳章 畀面勳章

SandyKL 發表於 20-5-22 18:54
買咗啦! 一樽送人,一樽自送。

好靚呀。心郁郁添。

珊瑚宮

BOLOOIL 發表於 20-5-23 20:48
好靚呀。心郁郁添。

買啦!望住啲蝦仔游嚟游去,生命動力,心情都好啲。

子爵府

2020勳章

SandyKL 發表於 20-5-23 21:06
我囡已經幫最細嗰隻改咗個名…
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

珊瑚宮

waiting046 發表於

我都想過幫佢地改名,但未熟,未分到邊隻打邊隻,所以唔改住。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

waiting046 發表於 20-5-23 21:42

我d仔囡只係問左我一句買左幾多錢,之後就問點解咁貴 。望左一眼就冇再理過佢地。睇黎得我自己一個望住佢地開心

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
SandyKL 發表於 20-5-23 19:33
太多會唔會唔夠野食?

見到佢地係個樽內游來游去,心情都開朗啲。

有足夠燈光就可以

男爵府

spikenard 發表於 20-5-22 23:51
我買係100蚊

邊度買

子爵府

2020勳章

克洛怡 發表於 20-5-23 23:54

我d仔囡只係問左我一句買左幾多錢,之後就問點解咁貴 。望左 ...
唔緊要…最緊要自己鍾意!
我d細路仲好細, 佢地睇得好開心, 連我C6都覺得蝦仔好得意. 佢仲發現有隻蝦仔有3隻鉗.

子爵府

2020勳章

chung_ma 發表於 20-5-24 00:16
邊度買
以前團購才會咁平

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

SandyKL 發表於 20-5-23 21:06

我都好有興趣, 而且很好奇, 唔使餵糧食, 可以生存到

子爵府

2020勳章

KK20010609 發表於 20-5-24 01:21

官網話瓶入面有藻, 蝦仔就係食d藻, 所以要擺係有光嘅位置, 但太光就會生得太多藻整濁d水…
之前有JM話唔好擺陽光位, 唔好擺冷氣風口位…

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

waiting046 發表於 20-5-24 01:51
官網話瓶入面有藻, 蝦仔就係食d藻, 所以要擺係有光嘅位置, 但太光就會生得太多藻整濁d水…
之前有JM話唔好 ...

咁高學問 太光又唔得, 太暗又唔得, 太冷又唔得, 太熱又唔得

子爵府

2020勳章

KK20010609 發表於 20-5-24 02:07

咁高學問 太光又唔得, 太暗又唔得, 太冷 ...
我諗係唔想變化太大啫.

珊瑚宮

KK20010609 發表於 20-5-24 01:21

店員話啲水有養分,我諗樹枝都有,所以可以生存。

大宅

克洛怡 發表於 20-5-22 16:16
好多年前見過已經想買,不過怕好快玩完,睇到呢個post先知原來可以養到咁耐。今日即刻買番個返屋企 ...

請問係邊度買?

珍珠宮

2020勳章

chung_ma 發表於 20-5-24 00:16
邊度買

團購

別墅

waiting046 發表於 20-5-23 14:29
我一見到呢個就叫哥哥仔幫我hold住先, 因為當時仲有人揀緊…
哥哥仔仲教我點睇d蝦仔食得飽唔飽. :w ...
好想知你係邊度買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊